Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Red & Blue

Red & Blue
Στο μπλε του Αιγαίου και στο κόκκινο του Λονδίνου μας ταξιδεύει η έκθεση ζωγραφικής του Φρέντυ Κάραμποττ με τίτλο Red & Blue που εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά.

Στην πρώτη ενότητα κυριαρχεί το απέραντο βαθύ μπλε του Αιγαίου, το εκτυφλωτικό φως στο λευκό των νησιώτικων σπιτιών, που λειτουργεί καταλυτικά αφήνοντας τις φωτοσκιάσεις να διαγράψουν  τα σχήματα. Ο καλλιτέχνης απεικονίζει το κάθε θέμα του με αφαιρετικό τρόπο, με μια λιτότητα που ξεκουράζει και ηρεμεί.

Στη δεύτερη ενότητα αποτυπώνεται με ακρίβεια το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του Λονδίνου με κυρίαρχη αναφορά στα γνωστά διώροφα λεωφορεία, στους μαντεμένιους τηλεφωνικούς θαλάμους, στις κυλινδρικές γραμματοθυρίδες, στις κρεμαστές πινακίδες, στην αρχιτεκτονική των pubs, στις χαρούμενες ομπρέλες των cafés, καθώς και στο πλούσιο πράσινο των πάρκων, προσθέτοντας ζωντάνια στη χρωματικά παρεξηγημένη μεγαλούπολη. 

 Ο Φρέντυ Κάραμποττ γνωστός στο ευρύ κοινό από τον χώρο της διαφήμισης γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1942-45, παιδί ακόμα, παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση, φυλακίζεται και οδηγείται αιχμάλωτος στη Γερμανία. Σπούδασε γραφιστική στις σχολές Chelsea και St. Martin’s του Λονδίνου.  Επιστρέφοντας  στην Ελλάδα εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρείες ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (1958-1967). Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το Α΄ Παγκόσμιο Βραβείο Προβολής (Χρυσή Τουλίπα) και το Β΄ Βραβείο Αφίσας Θαλάσσιου Τουρισμού στον Διεθνή Διαγωνισμό Τουριστικής Αφίσας στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Το 1965 τιμάται με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από την Ελληνική Πολιτεία για την ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη της γραφιστικής τέχνης στη χώρα μας.

Σχετικές ειδήσεις
Η Ελληνική Τέχνη ταξιδεύει στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων
14.02.2017 13:36
Υπό την επιμέλεια της γνωστής ιστορικού τέχνης και τεχνοκριτικού κ. Έμμυς Βαρουξάκη η Ελληνική Τέχνη ταξιδεύει ακόμη μια φορά έως το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων στο Grand Palais στο Παρίσι.
Shades of Blue: Έκθεση του Νεκτάριου Αποσπόρη στη Μύκονο
06.07.2016 15:22
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα Σ.Συριώτη του Δήμου Μυκόνου θα φιλοξενείται από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου 2016 η ατομική έκθεση ζωγραφικής "Shades of Blue" του Νεκτάριου Αποσπόρη σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Ανάσα Αιγαίου: Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αργυροπούλου στο Παρίσι
06.05.2016 14:54
Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 εγκαινιάζεται στην MELKART GALLERY στο Παρίσι, η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Αργυροπούλου σε επιμέλεια Ντόρας Ηλιοπούλου Ρογκάν με τίτλο ΑΝΑΣΑ ΑΙΓΑΙΟΥ / SOUFFLE D’ EGÉE.
Erase and Rewind: έκθεση του Αντώνη Γιακουμάκη στη γκαλερί Art Zone 42
04.03.2016 14:52
Τη νέα ενότητα έργων του με τίτλο Erase and Rewind παρουσιάζει ο Αντώνης Γιακουμάκης στην γκαλερί ArtZone 42, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.