Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων: έκθεση του Toni Milaqi στη γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι

Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων: έκθεση του Toni Milaqi στη γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι

Ο Toni Milaqi έρχεται στο Παρίσι και εγκαινιάζει με την έκθεσή του τη νέα καλλιτεχνική χρονιά στη γκαλερί του Δεσμού.

Με δύναμη, ένταση, αποκαλυπτική διάθεση αλλά και μια ειλικρίνεια που αφοπλίζει. Το έργο του σα μια κραυγή, γροθιά, αντιτάσσεται στη βία…μελετώντας την, εξερευνώντας την.  Όλοι θύματά της. Ενίοτε και ακούσιοι θύτες. Η βία φαίνεται να βασιλεύει στις ζωές μας, στις ψυχές και στο πνεύμα μας, «η βία…το πιο αποτελεσματικό εργαλείο της εξουσίας» όπως θα πει ο Toni Milaqi, «…πίσω από το προσωπείο της εξουσίας που μιλά με έπαρση και μεγαλοστομίες για δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες και κατακτήσεις, πίσω λοιπόν από το φαιδρό αυτό προσωπείο, αντικρίζει κανείς το αληθινό πρόσωπο της εξουσίας, στις περισσότερες περιπτώσεις αδίστακτο, που έχει μόνο ένα στόχο, τον έλεγχο των μαζών. Όπως και με την ίδια την εξουσία, τα πρόσωπα της βίας ποικίλουν. Υπάρχει βία πολιτική, κρατική, οικονομική, αστυνομική, στρατιωτική, θρησκευτική, σεξουαλική, νομοθετική, δικαστική, φυλετική κτλ.…».

Σε περίοδο κρίσης, τρομοκρατίας, πολιτικής και ιδεολογικής κατάρρευσης, δεν μένει παρά να δούμε τα πράγματα όπως έχουν. Να παραδεχτούμε τη βία που έχουμε υποστεί και ίσως διαπράξει. Να δούμε τους πραγματικούς ρόλους που καλούμαστε να παίξουμε και να τους εξετάσουμε πριν τους αποδεχτούμε συγκαταβατικά και αθόρυβα. Και τα έργα του Toni Milaqi φαίνεται να μας στρέφουν την προσοχή προς μια δύσκολη κατεύθυνση, χρήσιμη όμως. Και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως χάρη στο πάντρεμα της καλλιτεχνικής ορμής και μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας που μας απευθύνεται με τρόπο άμεσο και χωρίς υπεκφυγές.

«Η ανάγκη μελέτης και εξερεύνησης του τρόπου άσκησης εξουσίας από τους εκάστοτε ισχυρούς και η αδυναμία του ατόμου να αντισταθεί απέναντί τους, είναι ένα από τα ζητήματα με το οποίο καταπιάνεται η έκθεση Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων», μας λέει ο καλλιτέχνης.

Ο Toni Milaqi γεννήθηκε και σπούδασε ζωγραφική στα Τίρανα Αλβανίας. Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει ήδη ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Με την έκθεση του «Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων» στη γκαλερί του Δεσμού στο Παρίσι, δίνεται η ευκαιρία να δούμε ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, αναγνωρίζοντας ενίοτε πρόσωπα και καταστάσεις, που όμως αφορά στάσεις, καταστάσεις, και ερωτήματα απόλυτα διαχρονικά.


Οργάνωση έκθεσης: Εύα Τζιμούρτα

Ιστότοπος καλλιτέχνη: tonimilaqi.weebly.com

Η Γκαλερί Δεσμός

Από το έτος δημιουργίας του το 1983, ο Δεσμός στο Παρίσι γίνεται ένας πολιτισμικός σύνδεσμος μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στην αρχή ως  βιβλιοπωλείο, αναπτύσσει στη συνέχεια μια εκδοτική δραστηριότητα διαθέτοντας στο γαλλόφωνο κοινό έργα της ελληνικής λογοτεχνίας και το τριμηνιαίο περιοδικό Desmos/Le Lien. Ο χώρος της γκαλερί του, έρχεται να συμπληρώσει αυτήν την πολύπλευρη δραστηριότητα, κάνοντας έτσι το Δεσμό ένα μέρος συνάντησης μεταξύ των Ελλήνων του Παρισιού,  των φιλελλήνων και των απανταχού φιλότεχνων.

Σχετικές ειδήσεις
Αίθουσα Τέχνης Δεσμός Revisited: έκθεση στη γκαλερί ΑΔ
18.01.2017 13:14
Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 στις 12:00 η γκαλερί ΑΔ εγκαινιάζει την έκθεση με τίτλο “Αίθουσα Τέχνης Δεσμός Revisited”.
About felicity: έκθεση της Εριέττας Βορδώνη στη Γκαλερί Ευριπίδη
01.11.2016 15:44
Σε μια εποχή μεταβατική, όπου αξίες και αρχές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν, η καταξιωμένη ζωγράφος και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη αντιδρώντας στην έλλειψη συναισθήματος και αρχών μας υπενθυμίζει την έννοια του ευδαίμονα βίου κατά τον Επίκουρο, μέσα από τη νέα της έκθεση με τίτλο «About felicity» (Περί ευδαιμονίας), που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Το αντίδοτο του νερού: έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου στο Παρίσι
04.05.2016 15:46
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Galerie Dutko, Île Saint Louis στο Παρίσι, η νέα έκθεση της Μαρίας Φιλοπούλου με τίτλο «Το αντίδοτο του νερού».
Περί εξουσίας: project σε εξέλιξη από την Lo And Behold στο Μπάγκειον
11.04.2016 17:01
Μετά από πρόσκληση της Athens Biennale 2015-17 “OMONOIA”, η Lo and Behold συμμετέχει στη 2η Σύναψη με το σε εξέλιξη project “Περί εξουσίας”.
Πρόσωπα 1944-49: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Alma
01.03.2016 17:01
H γκαλερί Άλμα παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής "Πρόσωπα 1944 - 49” με προσωπογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων που έζησαν, αναδείχτηκαν ή ξεκίνησαν την καριέρα τους τις ιστορικές στιγμές 1944-49, την Παρασκευή 18 Μαρτίου, ώρα 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό της χώρο στο Κολωνάκι.