Ο Toni Milaqi έρχεται στο Παρίσι και εγκαινιάζει με την έκθεσή του τη νέα καλλιτεχνική χρονιά στη γκαλερί του Δεσμού.

Με δύναμη, ένταση, αποκαλυπτική διάθεση αλλά και μια ειλικρίνεια που αφοπλίζει. Το έργο του σα μια κραυγή, γροθιά, αντιτάσσεται στη βία…μελετώντας την, εξερευνώντας την.  Όλοι θύματά της. Ενίοτε και ακούσιοι θύτες. Η βία φαίνεται να βασιλεύει στις ζωές μας, στις ψυχές και στο πνεύμα μας, «η βία…το πιο αποτελεσματικό εργαλείο της εξουσίας» όπως θα πει ο Toni Milaqi, «…πίσω από το προσωπείο της εξουσίας που μιλά με έπαρση και μεγαλοστομίες για δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίες και κατακτήσεις, πίσω λοιπόν από το φαιδρό αυτό προσωπείο, αντικρίζει κανείς το αληθινό πρόσωπο της εξουσίας, στις περισσότερες περιπτώσεις αδίστακτο, που έχει μόνο ένα στόχο, τον έλεγχο των μαζών. Όπως και με την ίδια την εξουσία, τα πρόσωπα της βίας ποικίλουν. Υπάρχει βία πολιτική, κρατική, οικονομική, αστυνομική, στρατιωτική, θρησκευτική, σεξουαλική, νομοθετική, δικαστική, φυλετική κτλ.…».

Σε περίοδο κρίσης, τρομοκρατίας, πολιτικής και ιδεολογικής κατάρρευσης, δεν μένει παρά να δούμε τα πράγματα όπως έχουν. Να παραδεχτούμε τη βία που έχουμε υποστεί και ίσως διαπράξει. Να δούμε τους πραγματικούς ρόλους που καλούμαστε να παίξουμε και να τους εξετάσουμε πριν τους αποδεχτούμε συγκαταβατικά και αθόρυβα. Και τα έργα του Toni Milaqi φαίνεται να μας στρέφουν την προσοχή προς μια δύσκολη κατεύθυνση, χρήσιμη όμως. Και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως χάρη στο πάντρεμα της καλλιτεχνικής ορμής και μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας που μας απευθύνεται με τρόπο άμεσο και χωρίς υπεκφυγές.

«Η ανάγκη μελέτης και εξερεύνησης του τρόπου άσκησης εξουσίας από τους εκάστοτε ισχυρούς και η αδυναμία του ατόμου να αντισταθεί απέναντί τους, είναι ένα από τα ζητήματα με το οποίο καταπιάνεται η έκθεση Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων», μας λέει ο καλλιτέχνης.

Ο Toni Milaqi γεννήθηκε και σπούδασε ζωγραφική στα Τίρανα Αλβανίας. Από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει ήδη ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Με την έκθεση του «Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων» στη γκαλερί του Δεσμού στο Παρίσι, δίνεται η ευκαιρία να δούμε ένα έργο απόλυτα επίκαιρο, αναγνωρίζοντας ενίοτε πρόσωπα και καταστάσεις, που όμως αφορά στάσεις, καταστάσεις, και ερωτήματα απόλυτα διαχρονικά.

Οργάνωση έκθεσης: Εύα Τζιμούρτα

Ιστότοπος καλλιτέχνη: tonimilaqi.weebly.com

Η Γκαλερί Δεσμός

Από το έτος δημιουργίας του το 1983, ο Δεσμός στο Παρίσι γίνεται ένας πολιτισμικός σύνδεσμος μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στην αρχή ως  βιβλιοπωλείο, αναπτύσσει στη συνέχεια μια εκδοτική δραστηριότητα διαθέτοντας στο γαλλόφωνο κοινό έργα της ελληνικής λογοτεχνίας και το τριμηνιαίο περιοδικό Desmos/Le Lien. Ο χώρος της γκαλερί του, έρχεται να συμπληρώσει αυτήν την πολύπλευρη δραστηριότητα, κάνοντας έτσι το Δεσμό ένα μέρος συνάντησης μεταξύ των Ελλήνων του Παρισιού,  των φιλελλήνων και των απανταχού φιλότεχνων.