Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν έκθεση με έργα ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη και ποιήματα του Δημήτρη Αγγελή.

Δύο καταξιωμένοι δημιουργοί συμπράττουν και σε συνεργασία με την επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη, παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση με τίτλο ΦΩΣ–ΖΩΗ.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, στις 20:30, στην γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου 2016.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει: «Ο Δημήτρης Αγγελής γράφει ποιήματα πάνω στη ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη, του οποίου οι εικονογραφικές επιλογές κινούνται γύρω από τον εικονογραφικό υπαινιγμό του αμύντωρα του καλού. Ο ζωγράφος ως κατάθεση ψυχής σε μια «εξομολογητική» αφήγηση παρουσιάζει την κυρίαρχη πεποίθησή του, της νίκης του «καλού» και του φωτός ενάντια στο εσωτερικό σκότος. Πίσω από τον συμβολικό τίτλο της έκθεσης ΦΩΣ–ΖΩΗ, αναδεικνύει την πνευματική σημασία αυτής της αμφίσημης σχέσης. Τα έργα του, ως επί το πλείστον αυγοτέμπερες σε ξύλο με προετοιμασία, φορτισμένα με μια προσωπική σημειολογία, φέρουν τα εμβληματικά γνώριμα διακριτικά της γραφής του και των αγαπημένων του θεματικών αναφορών από τη βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη, δοσμένα όμως σε ένα απόλυτα σύγχρονο εικαστικό ύφος».

Στο πλαίσιο της έκθεσης ΦΩΣ-ΖΩΗ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 19:30 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης παράλληλη ποιητική εκδήλωση.

Βιογραφικά

Ο Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο. Εργάστηκε με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του Γιάννη Κυραρίνη από την ηλικία των έντεκα ετών μέχρι και την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1997, όπου φοίτησε με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Έχει εικονογραφήσει βιβλία και συνεργάζεται με το περιοδικό «Φρέαρ»  και με τον πολιτιστικό χώρο “Baumstrasse”. Έχει εκδώσει ένα μικρό δοκιμιακό βιβλίο για τη ζωγραφική με τίτλο «Οι ερωτήσεις της Νεφέλης» (Μικρός Αστρολάβος/Ευθύνη). Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στον Πόρο, στην Τήνο, στην Βαρκελώνη και στις Βρυξέλλες.

Ο Δημήτρης Αγγελής γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε θεολογία και είναι διδάκτορας φιλοσοφίας. Διευθυντής του περιοδικού λόγου και ιδεών «Φρέαρ», έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, δοκίμια, μελέτες και διηγήματα. Η συλλογή του «Επέτειος», που τιμήθηκε με το Βραβείο Λ. Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών, έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί και στα Ισπανικά.