Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Χορός δωματίου, Γαλλική κατάδυση: Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Χορός δωματίου, Γαλλική κατάδυση: Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Η χορογράφος Αναστασία Λύρα παρουσιάζει με την ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου, ένα φεστιβάλ χορού με Γαλλική μουσική με τον τίτλο «Χορός δωματίου, Γαλλική κατάδυση» κάθε Σάββατο, από τις 15 Οκτωβρίου ως τις 3 Δεκεμβρίου 2016.

Ο κύκλος των οκτώ παραστάσεων του φεστιβάλ περιλαμβάνει τρεις βραδιές με έργα του Μωρίς Ραβέλ, δύο με έργα του Κλωντ Ντεμπυσσύ, ενώ στις υπόλοιπες τρεις βραδιές η χορογραφία εμπνέεται από την μουσική των Ολιβιέ Μεσσιάν, Σεζάρ Φρανκ, Έκτωρ Μπερλιόζ και Γκαμπριέλ Φωρέ.

Το χορευτικό ρεπερτόριο του φεστιβάλ αναπτύχθηκε στο Μικροσκοπικό Θέατρο κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και αποτελεί συνέχεια της σχέσης αγάπης προς την Γαλλική μουσική που η χορογράφος καλλιέργησε με την πολυάνθρωπη Σχεδία Ομάδα Χορού κατά την οκταετία 1996 -2004.

Τα έργα του φεστιβάλ είναι ως επί το πλείστον χορογραφίες σόλο και ντούο, όπως επιβάλλει ο χαρακτήρας δωματίου της σκηνής του θεάτρου. Στη θεματολογία των χορευτικών έργων, η οποία πηγάζει από εκείνη της μουσικής, το παραμύθι και το φανταστικό ταξίδι συνυπάρχουν με την αφαιρετική προσέγγιση και τον φορμαλισμό στην σκηνική οργάνωση της κίνησης του σώματος. Όπως φαίνεται και από τους τίτλους των έργων τα δίδυμα θέματα Χρόνος και Σώμα , Φύση και Ψυχή είναι οι πρωταγωνιστές του φεστιβάλ.

Οι χορογραφίες, τα κοστούμια και οι φωτισμοί είναι της Αναστασίας Λύρα.

Πρελούδιο

Στην αυλή των συναντήσεων του φεγγαρόφωτος

Η πρεμιέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, έχει τίτλο «Πρελούδιο» και είναι ένα χορευτικό σόλο της Αναστασίας Λύρα, βασισμένο στο 2ο βιβλίο των Πρελουδίων του Κλωντ Ντεμπυσσύ. Δώδεκα αισθαντικά και πνευματώδη κομμάτια για πιάνο , χρωματικά στο άκουσμα τους, σχετικά σύντομα σε διάρκεια, των οποίων οι τίτλοι είναι χαρακτηριστικοί του κλίματος και της θεματολογίας της μουσικής: Ομίχλες, Νεκρά φύλλα, Η πύλη του Οίνου, «Οι νεράιδες είναι θεσπέσιες χορεύτριες», Ρείκια, Στρατηγός Λαβίν, Η αυλή των συναντήσεων του φεγγαρόφωτος, Οντίν, Αφιέρωμα στον Σ. Πίκγουικ, Νεκρικό πιθάρι, Οι εναλλασσόμενες τρίτες, Πυροτεχνήματα.

Η αισθησιακή παρουσία της φύσης αποτελεί θεματικό επίκεντρο του μουσικού έργου και λειτουργεί μεταφορικά για την εκφραστική αποτύπωση της υλικής - σωματικής διάστασης της κίνησης των διαθέσεων και των συγκινήσεων της ανθρώπινης ψυχής.

Ο χορός, νευματικός και αυτοσχεδιαστικός, «ενσωματώνει» τη μουσική, παίρνοντας και δίνοντας σχήμα στις μεταμορφώσεις της σχέσης του με τον ήχο. Εκφράζει κάθε φορά τη «μετεωρολογία» της τριγωνικής σχέσης ανάμεσα στη χορεύτρια, το κοινό και τη μουσική. Είναι χορός αφιερωμένος ολοκληρωτικά στη μαγική λειτουργία της στιγμής.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

15 Οκτωβρίου: Πρελούδιο
Στην αυλή των συναντήσεων του φεγγαρόφωτος
Μουσική: Κλωντ Ντεμπυσσύ, Πρελούδια, Βιβλίο ΙI
Χορός: Αναστασία Λύρα

22 Οκτωβρίου: Μπολερό, ένας Λαβύρινθος του Χρόνου
Τρεις ερμηνείες
Μουσική: Μωρίς Ραβέλ, Μπολερό
Χορός: Αθηνά Κυρούση, Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Κωνσταντίνος Μίχος, Αναστασία Λύρα, Γιάννης Μήτσος

29 Οκτωβρίου: Η Σεχραζάτ όταν χορεύει
Τρεις νυχτερινοί χοροί
Μουσική: Μωρίς Ραβέλ, Σεχραζάτ, Τρία ποιήματα του Στεφάν Μαλλαρμέ, Οντίν, Λυπημένα Πουλιά

Χορός: Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Αναστασία Λύρα

5 Νοεμβρίου: Οι Τέσσερις Εποχές
Μικροκλίμα της ψυχής
Μουσική: Κλωντ Ντεμπυσσύ, Παγόδες, Βραδάκι στη Γρανάδα, Μπαλάντα, Βήματα στο χιόνι
Χορός: Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Αναστασία Λύρα

12 Νοεμβρίου: Φρανκ και Μεσσιάν
Tu Amor ad Infinitum
Μουσική: Σεζάρ Φρανκ, Πρελούδιο, Κοράλ και Φούγκα,  Ολιβιέ Μεσσιάν, Απ’ τα κάνυον στ’ αστέρια
Χορός: Ελίνα Παπαδοπούλου, Αθηνά Κυρούση

19 Νοεμβρίου: Απ’ τα κάνυον στ’ αστέρια
Το ρολόι του ήλιου
Μουσική: Ολιβιέ Μεσσιάν, Απ’ τα κάνυον στ’ αστέρια
Χορός: Αναστασία Λύρα

26 Νοεμβρίου: Θαλασσογραφία
Το ρολόι του νερού
Μουσική: Έκτωρ Μπερλιόζ, Το άγνωστο νησί, Γκαμπριέλ Φωρέ, Βαρκαρόλλα V
Χορός: Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Βανέσα Σπινάσα

3 Δεκεμβρίου: Πορτραίτο της Αιωνιότητας
Το σώμα σαν μικροσκοπικό θέατρο του χρόνου
Μουσική: Μωρίς Ραβέλ, Μπολερό (μια μείξη πέντε ερμηνειών)
Χορός: Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Εύα Παγουλάτου, Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Βανέσα Σπινάσα

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη

Σχετικές ειδήσεις
Τέσσερις εποχές: Σύγχρονος χορός στο Μικροσκοπικό Θέατρο
04.11.2016 15:16
Στις «Τέσσερις Εποχές» του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Αυλαία στο Μικροσκοπικό Θέατρο με ένα Πρελούδιο
13.06.2016 12:07
Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνεται ο κύκλος παραστάσεων σύγχρονου χορού «είναι καιρός – δεύτερη περίοδος» στο Μικροσκοπικό Θέατρο, με την παράσταση Πρελούδιο που είναι ένα νέο χορευτικό σόλο της Αναστασίας Λύρα.
Τέσσερις Εποχές: Παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
09.05.2016 14:45
Στις Τέσσερις Εποχές του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 20:00, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Μία παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
21.03.2016 14:34
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.02.2016 12:48
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.