Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» που πραγματοποίησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την πολυσυζητημένη performance με τίτλο «Ένα Άτομο την φορά» στην έκθεση «As One» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς και του ΝΕΟΝ, η ομάδα blindspot theatre group επιστρέφει με το τελευταίο της πρότζεκτ, με τίτλο «HOTEL» στα 51α Δημήτρια.

Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στην Αθήνα και θα παρουσιαστεί για δύο βράδυα στο θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης στις 18 & 19 Οκτωβρίου στo πλαίσιo του φεστιβάλ.

TO ΕΡΓΟ

Ένας Άντρας κατεβαίνει τα σκαλιά του HOTEL. Κουρασμένος από την χρόνια αϋπνία του είναι έτοιμος να κάνει check-in στην υπηρεσία ύπνου που θα τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα ώστε απόψε να καταφέρει να κοιμηθεί. Όλο το προσωπικό είναι έτοιμο να τον καλοσωρίσει στους χώρους του HOTEL και να τον βοηθήσει να βρει την πολυπόθητη ηρεμία. Οι δύο Γυναίκες της νυχτερινής βάρδιας ενημερωμένες από το προσωπικό του ημερολόγιο, είναι έτοιμες να δώσουν ζωή στις επιλεγμένες αναμνήσεις που ο ένοικος τους έχει διαλέξει να ξαναζήσει μαζί τους. Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον οι ένοικοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν, αν θέλουν, την ιστορία της ζωής τους διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να αποκτήσουν μια καλύτερη συνείδηση αυτού, βλέποντας το ζωντανό και πάλι μπροστά τους. Ταυτόχρονα, ένα ζωντανό ακροατήριο (οι θεατές) παρακολουθεί τη ‘ζωή’, το θέαμα που προσφέρει η προσωπική ζωή του κάθε πελάτη.

Στο HOTEL ο Άντρας έχει άλλη μία ευκαιρία: να ξαναζήσει στιγμές που του λείπουν, να δει αγαπημένα πρόσωπα, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Πόσο εύκολο όμως είναι στην πράξη να ξαναζείς στιγμές της ζωής σου, ακόμη και τις πιο χαρούμενες; Οι καλές αναμνήσεις είναι πραγματικά τόσο καλές όσο τις θυμόμαστε ή κάτι μας έχει ξεφύγει; Τι είναι πραγματικό και τι κατασκευασμένο, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο HOTEL, τι είναι αληθινό και τι ψέμα; Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει ο Άντρας;

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης αποτελεί η πρωτότυπη σύνθεση του θεατρικού και κινηματογραφικού κώδικα: κάμερες τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου και συνδεδεμένες με ένα videomixer θα επιτρέπουν την κινηματογράφηση και το ζωντανό μοντάζ της περφόρμανς σε διάφορους χώρους. Έτσι οι θεατές, κάθε βράδυ θα μπορούν να παρακολουθούν την περφόρμανς ζωντανά αλλά και ως μια κινηματογραφική ταινία.

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Το HOTEL είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ μυθοπλασίας. Αφορά σε ένα νυχτερινό θέρετρο αφιερωμένο στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου. Οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας, η μέθοδος του HOTEL είναι απλή: οι επισκέπτες της καλούνται να ξαναζήσουν στιγμές από το παρελθόν τους, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις τους και στα πρόσωπα που τις συνθέτουν, αλλά και αναπαριστώντας διάφορες φαντασιώσεις και κρυφές τους επιθυμίες. Με αυτό τον τρόπο, οι ένοικοι του HOTEL κάνουν μια βουτιά στο συνειδητό και το ασυνείδητο τους και το προσωπικό του ξενοδοχείου, ενημερωμένο από τα προσωπικά ημερολόγια των επισκεπτών, υποδύονται με ακρίβεια κοντινούς ανθρώπους των ενοίκων, ακολουθώντας όσο γίνεται πιο πιστά το ‘σενάριο’ της ζωής τους.

Μέσα από τη ζωή του επισκέπτη στο HOTEL, με έμμεσο και σουρεαλιστικό τρόπο, βιώνουμε ως θεατές όλο το συναισθηματικό τοπίο της σύγχρονης πραγματικότητας: την έλλειψη ύπνου, το χάος των κοινωνικών υπηρεσιών, τη σύγκρουση μεταξύ προσωπικής ηθικής και επιβίωσης, τη συναισθηματική δυσκολία σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και την εσωστρέφεια που προκαλούν οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες στους ανθρώπους που τις επωμίζονται.

INTERNET – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ PROJECT

Αναπόσπαστο μέρος της παράστασης αποτελεί η ιστοσελίδα του HOTEL (www.hotelproject.org), η οποία διαφημίζει τις υπηρεσίες αυτού του ιδιότυπου ξενοδοχείου, παρέχει διάφορα προγράμματα και πληροφορίες ύπνου, και φιλοξενεί φωτογραφίες και αντικείμενα σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το HOTEL και συμβάλλουν στις υπηρεσίες θεραπείας. Η διαδραστική δράση του ΗΟΤΕL ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο και εξακολουθεί να εξελίσσεται με μεγάλη ανταπόκριση στο διαδίκτυο. Τα έργα των καλλιτεχνών θα μπορεί να δει ο θεατής στην ιστοσελίδα του HOTEL, όπως επίσης και τα έργα των φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών που έχουν εμπνευστεί και δημιουργήσει τα δικά  τους έργα με θέμα τον Ύπνο και την Αϋπνία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη-σχεδιασμός: blindspot theatre group
Κείμενο: Γιώτα Αργυροπούλου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Οργάνωση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Ερμηνεία: Γιώτα Αργυροπούλου, Χαρά Κότσαλη, Δημήτρης Ξανθόπουλος

Σκηνικά: Κώστας Παππάς  
Κοστούμια: Ελισάβετ Κοκκονάρη
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Μπακαλάκος (ΝΤΕΪΒΙΝΤ)
Media Artist: Μαρία Βαρελά
Developer: Θάνος Ελευθεράκος  
Κείμενα ιστοσελίδας: Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Βαρελά  
Απόδοση στα αγγλικά: Δημήτρης Κορίζης
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Identity design/art direction: AP (Photographer: Χρήστος Αντωνόπουλος)
Casting: Athens Casting
Live editing & Εκτέλεση παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης
Τεχνικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Κολόμβος

Designers:
Greece is for lovers   
Yiannis Ghikas design   
Κώστας Παππάς

Φωτογράφοι:
Μαριλένα Σταφυλίδου  
Δημήτρης Τσουμπλέκας   
Ζωή Χατζηγιαννάκη  
Χρήστος Αντωνόπουλος
Θάνος Λαζόπουλος  
Ιωάννα Χατζηανδρέου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 80 λεπτά

Με την υποστήριξη του οργανισμού ΝΕΟΝ και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

blindspot theatregroup (www.blindspot.gr)

Η blindspot αποτελεί μία θεατρική ομάδα η οποία ξεκίνησε τη δράση της το 2009 από τη Γιώτα Αργυροπούλου και τον Μιχάλη Κωνσταντάτο και μαζί με τον Βασίλη Παναγιωτακόπουλο αποτελούν σήμερα τον βασικό πυρήνα της ομάδας. Μέσα από τη δημιουργία live performances, η blindspot αναμιγνύει στοιχεία και δομές από διαφορετικές τέχνες –θέατρο, κινηματογράφο, διαδίκτυο, εικαστικά και μουσική. Μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει παραστάσεις και performances στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αισθητικά αυτή τη σύζευξη τεχνών, έχοντας αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές και αναφορές στον Τύπο.

H blindspot παρουσίασε μέσα στο 2016: στο Εθνικό Θέατρο του Όσλο στη Νορβηγία την περφόρμανς ‘BLINK-The story of cherished truth and much-longed for courage’ στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ίψεν 2016. Την σόλο περφόρμανς One Person at a Time στην έκθεση AS ONE που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αμπράμοβιτς και το ΝΕΟΝ στο Μουσείο Μπενάκη. Την multi-media παράσταση HOTEL στο θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Την εφηβική παράσταση Αναζητώντας τον Χόλντεν Κόλφιλντ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016.

Η blindspot έχει επίσης παρουσιάσει: την Έντα Γκάμπλερ στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το X-Tokio στο Από Μηχανής Θέατρο και στο φεστιβάλ Theaterlandschaft Suedeuropa 2015 του θεάτρου Theatre an der Ruhr στη Γερμανία, το Parklife στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και στο Bios την Πτώση που βασιζόταν στο γνωστό έργο του Αλμπέρ Καμύ.