Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ασημαντότητες: ομαδική έκθεση στην Cheapart

Ασημαντότητες: ομαδική έκθεση στην Cheapart

Η Cheapart εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με την ομαδική έκθεση με τίτλο Ασημαντότητες.

 

Οι σκέψεις που έρχονται την ώρα του ντους, η συνήθεια να μετρά κάποιος τα σκαλοπάτια που ανεβαίνει, ένα αντικείμενο στο δεύτερο πλάνο, ένα προσωπικό φετίχ, μια ιδιομορφία... Καθημερινότητες. Διακριτικές λεπτομέρειες. Ασημαντότητες.

Εγκαταλείποντας τα βαρύγδουπα θέματα και τις μεγάλες ιδέες η έκθεση επικεντρώνεται στην ασημαντότητα. Εστιάζει στα μικρογεγονότα, τους υποκειμενισμούς και αυτά που συμβαίνουν στον προσωπικό χωροχρόνο. Τα πράγματα εκείνα που κάποιος παρατηρεί, ενώ για κάποιον άλλο είναι αόρατα. Επιχειρείται έτσι μία διερεύνηση της έννοιας της ασημαντότητας και τον τρόπων που αυτή μπορεί να ερμηνευτεί εικαστικά .

Η ιδέα προέκυψε αρχικά ως αντιδιαστολή σε καλλιτεχνικές παραγωγές που πραγματεύονται θέματα υψίστης σημασίας και μετεξελίχθηκε σε προτροπή για αλλαγή εστίασης, που καλεί καλλιτέχνη και θεατή να δώσουν την προσοχή τους σε ό,τι θεωρείται ασήμαντο. Φυσικά, το ερώτημα ‘τι είναι ασήμαντο’ εμπεριέχει υποδείξεις για το σημαντικό διότι, θέλοντας και μη, δηλώνει και το αντίθετό του, φέροντας την υποκειμενική διάσταση της απόδοσης νοήματος και σημαντικότητας. Επιπλέον εμφανίζεται μία ιδιομορφία της θεματικής αυτής, η οποία έγκειται στη δυσκολία να αποφασίσει ο καλλιτέχνης με ποιον τρόπο το έργο του σχετίζεται με την ιδέα του ασήμαντου, αφ’ενός επειδή η αναζήτηση ενός τέτοιου θέματος είναι προβληματική (στο βαθμό που η σημασία είναι υποκειμενική υπόθεση) και, αφ’ετέρου, επειδή δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι το καλλιτεχνικό έργο είναι για τον δημιουργό του είναι ένα γεγονός σημαντικό.

Εδώ οι καλλιτέχνες καλούνται να απομακρυνθούν από σπουδαία ηθικά ζητήματα και φιλοσοφικές αναζητήσεις και να δουλέψουν με την έλλειψη της ιδίοτητας του σημαντικού. Με περιέργεια, χιούμορ και διάθεση αφήγησης μικρών ιστοριών παρουσιάζονται έργα που με διάφορους τρόπους διερευνούν την έννοια του ασήμαντου, με σκοπό να γίνει αισθητή η παρουσία του και ίσως κατανοητή η σημασία του.

Υπάρχουν πολλές ασήμαντες σκέψεις, αλλά η σκέψη δεν είναι έργο τέχνης

Δεν ξέρω πως να δημιουργήσω κάτι που δεν θεωρώ σημαντικό

Για τους άλλους δεν είναι τίποτα, για μένα όμως είναι τα πάντα

Συμμετέχουν: Βενθεσικύμη Σούκουλη, Κατερίνα Φάνη, Μπάμπης Καραλής, Φώτης Καραγεωργίου, Τάσος Βρεττός, Νίκος Αρβανίτης, Michel Lamoller, Κατερίνα Καμπράνη, Νίκος Σταθόπουλος, Περικλής Πραβήτας, Επαμεινώνδας Ελληνικάκης.

Επιμέλεια: Καρολίνα Αλειφεροπούλου

Παράλληλες εκδηλώσεις:

14/10, 20:00 «Έκδυσις» -προβολή ταινίας μικρού μήκους, σκην. Φαίδρα Τσολίνα
21/10, 20:00 Anti-Narrative, λογοτεχνική performance

Σχετικές ειδήσεις
Things and Wonders, έκθεση της Anna Vasof στην CHEAPART
27.01.2017 11:39
Η media artist Anna Vasof, παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο Things and Wonders, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην CHEAPART.
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
CHEAPART 2016: Παρελθόν και μέλλον, τα δύο πρόσωπα της CHEAPART
06.12.2016 12:13
Στο ίδιο ιστορικό κτίριο της Οδού Θεμιστοκλέους και Α. Μεταξά 25 στα Εξάρχεια που γεννήθηκε η CHEAPART και όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκθέσει πάνω από 500 καλλιτέχνες, εγκαινιάζεται φέτος στις 9 Δεκεμβρίου στις 7:30 μμ. η CHEAPART 2016 με 80 επιλεγμένους εικαστικούς που θα σας ξεναγήσουν στο έργο τους.
Nothing special: Just not Opium - Κονκορδάτο*: ομαδική έκθεση στην Cheapart
26.10.2016 16:43
Η Cheapart εγκαινιάζει στις 2 Νοεμβρίου 2016 την ομαδική έκθεση Nothing special: Just not Opium - Κονκορδάτο*.
Portrait Cabinet: ομαδική έκθεση στην Cheapart
24.03.2016 11:22
Η Cheapart εγκαινιάζει την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016 την ομαδική έκθεση Portrait Cabinet, στην οποία 57 καλλιτέχνες δημιουργούν πάνω από 100 έργα σε έναν διάλογο με το πάντα επίκαιρο “πορτρέτο”.