Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Κωνσταντίνος Τίκης: Το Καπάνι Project υπόσχεται να αλλάξει τη ρουτίνα μίας συνηθισμένης ημέρας!

Κωνσταντίνος Τίκης: Το Καπάνι Project υπόσχεται να αλλάξει τη ρουτίνα μίας συνηθισμένης ημέρας!

Ο Κωνσταντίνος Τίκης, ηγείται της ομάδος του "Καπάνι Project" και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου μας περιμένει στην Αγορά Βλάλη για να νιώσουμε όλοι μαζί τον παλμό της πόλης πλάι στους πάγκους, ανάμεσα στον απλό κόσμο, τις μουσικές, τις δράσεις, τα εικαστικά δρώμενα, τον ενθουσιασμό, τις μυρωδιές, τις γεύσεις από τη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος... εκεί ακριβώς που συναντά την νεότερη εκδοχή της!

CultureNow: Τι είναι το kapani project για σένα και τι φιλοδοξείς να είναι για τον επισκέπτη του;

Κωνσταντίνος Τίκης: Το "Kαπάνι πρότζεκτ" είναι ένα σχήμα που θέλει να εντάξει και πάλι την αρχαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης στον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό της. Είναι μια γιορτή που υπόσχεται να αλλάξει τη ρουτίνα μίας συνηθισμένης ημέρας με κίνηση, έκφραση, λόγο και μουσική . Σίγουρα για τον επισκέπτη είναι μία δράση που προσπαθεί -άλλοτε απλά και αυθεντικά άλλοτε αιχμηρά και εμφατικά- να μιλήσει στην ψυχή και το νου.

C. N.: Πόσο δύσκολο είναι να στήσεις μια τόσο σύνθετη δράση σε ένα τόσο αστικό χώρο;

Κ. Τ.: Η μαγεία του χώρου είναι συγκλονιστική, είναι πραγματικά αστικός ο χώρος κι ενώ φαντάζει κάτι το δύσκολο και περίπλοκο τελικά δεν ήταν και τόσο. Υπήρχαν σίγουρα κάποια θέματα χωροταξικά αλλά με την καλή θέληση όλων και ειδικότερα των επαγγελματιών τα ξεπεράσαμε. Σε αυτό συνέβαλε και το εξαιρετικό κλίμα και ο ενθουσιασμός που διακατέχει όλους όσους εμπλεκόμαστε με το πρότζεκτ.

C. N.: Γιατί Τετάρτη κι όχι Σάββατο;

Κ. Τ.: Τετάρτη! Αν το αναλογιστούμε καλύτερα... είναι η μέρα που η ψυχολογία μας γυρνάει, φεύγει από την μίζερη Δευτέρα μας ξεμουδιάζει από την Τρίτη και μας προετοιμάζει για το Σαββατοκύριακο!

C. N.:Τι ένιωσες ότι λείπει από τη Θεσσαλονίκη ώστε να καταλήξεις στο Kapani Project;

Κ. Τ.: Το αυθόρμητο, το καινούργιο, το διαφορετικό, το παραδοσιακό να απορροφάει ότι πιο σύγχρονο. Υπάρχουν πολλοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που είναι ανεκμετάλλευτοι, με ιστορία, με παρελθόν και μέλλον! Εκεί λοιπόν στοχεύουμε... στην ανάδειξη αυτών. Πιστεύουμε πολύ στο εγχείρημα και νιώθουμε τον ενθουσιασμό όσων  έσπευσαν να το στηρίξουν.

C. N.: Οι επαγγελματίες της αγοράς και ο κόσμος της αγοράς τι λένε για τη διοργάνωση;

Κ. Τ.: Χαίρονται μαζί μας! Είναι τόσο αυθεντικοί, τόσο "λαϊκοί" -με την καλή έννοια-,  τόσο ελεύθεροι, τόσο ακομπλεξάριστοι, αλλά και τόσο κουρασμένοι. Τους αρέσει αρκετά. Ήταν κάπως δύσπιστοι στην αρχή, αλλά όταν ένιωσαν ότι αυτό το σχήμα μόνο καλό θα φέρει στην αγορά τότε άλλαξαν όλα.

C. N.: Ποια είναι τα σημεία της διοργάνωσης που θεωρείς πιο κομβικά ώστε ο επισκέπτης να έχει μια κατεύθυνση;

Κ. Τ.: Όλες οι δράσεις και όλα τα μουσικά σχήματα είναι εξαιρετικά. Όλα τα παιδιά δουλεύουν σε πολύ καλό κλίμα. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός. Άλλωστε ο χώρος από μόνος του είναι μαγικός, είναι εικαστικός, είναι κινηματογραφικός. Οι περισσότεροι είχαν φανταστεί να δράσουν σε αυτό το περιβάλλον .

C. N.: Τι γεύση θα ήθελες να έχει φεύγοντας κάποιος από το Kapani;

Κ. Τ.: Σίγουρα... γλυκιά!

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Kapani project μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Αναστασία Παράβα: Η τέλεια αγάπη έρχεται μέσα από την ελευθερία
10.05.2016 15:15
Η παράσταση «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο» της ομάδας κουκλοθεάτρου ParaMana Puppet Theatre, ανέβηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2010 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε μία εκδοχή για ενήλικο κοινό, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο Bios την Κυριακή 15 Μαΐου, στο πλαίσιο του φετινού Bob Theatre Festival. Με αυτή την αφορμή, "συνομιλήσαμε" με την Αναστασία Παράβα -κουκλοπαίκτρια, δημιουργό και καλλιτεχνική υπεύθυνη του ParaMana- για τα θέματα και τους προβληματισμούς που θέτει η παράσταση, την δημιουργική πορεία του Κουκλοθεάτρου ParaMana μέχρι σήμερα, καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια!
Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας
06.05.2016 12:52
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από 12 - 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 - 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.
Kati Juurus: Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες στην Αφρική, ο τόπος αυτός έχει μια απέραντη ομορφιά
16.03.2016 16:22
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γυρίζονται πολλά ντοκιμαντέρ για την Αφρική και τους κατοίκους της, εστιάζοντας ως επι το πλείστον στα τεράστια έως και αξεπέραστα προβλήματα που η μεγάλη ήπειρος αντιμετωπίζει. Λίγα όμως διαθέτουν μια διεισδυτική ματιά πάνω σ’αυτά. Ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 14 Μαρτίου.
Δάφνη Τόλη: Η λαθροθηρία προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές παγκοσμίων διαστάσεων
15.03.2016 16:19
Στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ανεμοδαρμένες πτήσεις» (Feathering Heights). Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με το φαινόμενο της λαθροθηρίας στην χώρα μας. Η νεαρή και πολύ ενεργή σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Δάφνη Τόλη, μας μίλησε για την ταινία και την εμπειρία της μέσα σ’ αυτήν.