Ο Κωνσταντίνος Τίκης, ηγείται της ομάδος του “Καπάνι Project” και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου μας περιμένει στην Αγορά Βλάλη για να νιώσουμε όλοι μαζί τον παλμό της πόλης πλάι στους πάγκους, ανάμεσα στον απλό κόσμο, τις μουσικές, τις δράσεις, τα εικαστικά δρώμενα, τον ενθουσιασμό, τις μυρωδιές, τις γεύσεις από τη Θεσσαλονίκη του παρελθόντος… εκεί ακριβώς που συναντά την νεότερη εκδοχή της!

CultureNow: Τι είναι το kapani project για σένα και τι φιλοδοξείς να είναι για τον επισκέπτη του;

Κωνσταντίνος Τίκης: Το “Kαπάνι πρότζεκτ” είναι ένα σχήμα που θέλει να εντάξει και πάλι την αρχαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης στον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό της. Είναι μια γιορτή που υπόσχεται να αλλάξει τη ρουτίνα μίας συνηθισμένης ημέρας με κίνηση, έκφραση, λόγο και μουσική. Σίγουρα για τον επισκέπτη είναι μία δράση που προσπαθεί -άλλοτε απλά και αυθεντικά άλλοτε αιχμηρά και εμφατικά- να μιλήσει στην ψυχή και το νου.

C. N.: Πόσο δύσκολο είναι να στήσεις μια τόσο σύνθετη δράση σε ένα τόσο αστικό χώρο;

Κ. Τ.: Η μαγεία του χώρου είναι συγκλονιστική, είναι πραγματικά αστικός ο χώρος κι ενώ φαντάζει κάτι το δύσκολο και περίπλοκο τελικά δεν ήταν και τόσο. Υπήρχαν σίγουρα κάποια θέματα χωροταξικά αλλά με την καλή θέληση όλων και ειδικότερα των επαγγελματιών τα ξεπεράσαμε. Σε αυτό συνέβαλε και το εξαιρετικό κλίμα και ο ενθουσιασμός που διακατέχει όλους όσους εμπλεκόμαστε με το πρότζεκτ.

C. N.: Γιατί Τετάρτη κι όχι Σάββατο;

Κ. Τ.: Τετάρτη! Αν το αναλογιστούμε καλύτερα… είναι η μέρα που η ψυχολογία μας γυρνάει, φεύγει από την μίζερη Δευτέρα μας ξεμουδιάζει από την Τρίτη και μας προετοιμάζει για το Σαββατοκύριακο!

C. N.:Τι ένιωσες ότι λείπει από τη Θεσσαλονίκη ώστε να καταλήξεις στο Kapani Project;

Κ. Τ.: Το αυθόρμητο, το καινούργιο, το διαφορετικό, το παραδοσιακό να απορροφάει ότι πιο σύγχρονο. Υπάρχουν πολλοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που είναι ανεκμετάλλευτοι, με ιστορία, με παρελθόν και μέλλον! Εκεί λοιπόν στοχεύουμε… στην ανάδειξη αυτών. Πιστεύουμε πολύ στο εγχείρημα και νιώθουμε τον ενθουσιασμό όσων  έσπευσαν να το στηρίξουν.

C. N.: Οι επαγγελματίες της αγοράς και ο κόσμος της αγοράς τι λένε για τη διοργάνωση;

Κ. Τ.: Χαίρονται μαζί μας! Είναι τόσο αυθεντικοί, τόσο “λαϊκοί” -με την καλή έννοια-,  τόσο ελεύθεροι, τόσο ακομπλεξάριστοι, αλλά και τόσο κουρασμένοι. Τους αρέσει αρκετά. Ήταν κάπως δύσπιστοι στην αρχή, αλλά όταν ένιωσαν ότι αυτό το σχήμα μόνο καλό θα φέρει στην αγορά τότε άλλαξαν όλα.

C. N.: Ποια είναι τα σημεία της διοργάνωσης που θεωρείς πιο κομβικά ώστε ο επισκέπτης να έχει μια κατεύθυνση;

Κ. Τ.: Όλες οι δράσεις και όλα τα μουσικά σχήματα είναι εξαιρετικά. Όλα τα παιδιά δουλεύουν σε πολύ καλό κλίμα. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός. Άλλωστε ο χώρος από μόνος του είναι μαγικός, είναι εικαστικός, είναι κινηματογραφικός. Οι περισσότεροι είχαν φανταστεί να δράσουν σε αυτό το περιβάλλον.

C. N.: Τι γεύση θα ήθελες να έχει φεύγοντας κάποιος από το Kapani;

Κ. Τ.: Σίγουρα… γλυκιά!

Περισσότερες πληροφορίες για το Kapani project μπορείτε να δείτε εδώ.