Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Εν αναμονή, της ομάδας AleaJactaEst στο Τρένο στο Ρουφ

Εν αναμονή, της ομάδας AleaJactaEst στο Τρένο στο Ρουφ

Η παράσταση "Εν αναμονή" της AleaJactaEst που θα πραγματοποιηθεί 3-9 Οκτωβρίου 2016 στο τρένο στο Ρουφ στα πλαίσια της Εβδομάδας Σύγχρονου Χορού - Compartments Dance Project.

 

Για την φυσική ο χρόνος είναι η διάσταση που επιτρέπει σε ταυτόσημα γεγονότα που συμβαίνουν στο ίδιο σημείο του χώρου, να διακρίνονται μεταξύ τους. Είναι μία έννοια, η οποία δεν μπορεί να οριστεί από κάτι απτό, περιλαμβάνει τις έννοιες του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος, και ο Αριστοτέλης αμφισβήτησε την ύπαρξη του, επειδή αυτά τα επιμέρους τμήματα του δεν μπορούν να υπάρξουν. Η έννοια του χρόνου όμως είναι μία από τις βασικές έννοιες, που χαρακτηρίζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, συχνά διαφοροποιείται ανάλογες τις συνθήκες που επικρατούν. Εκτός όμως της κοινωνικής διάστασης του χρόνου , υπάρχει και η προσωπική που σε συνδυασμό με τη βιολογία αποκτά ένα άλλο χαρακτήρα. Η αμυγδαλή , δηλαδή το συγκινησιακό κέντρο του εγκεφάλου, είναι δυνατό σε ιδιαίτερες συνθήκες πχ. Φόβος, να εκκρίνει ορμόνες, που έχουν ως αποτέλεσμα τη φαινομενική διαστολή του χρόνου στο άτομο.

 

Η έννοια του χρόνου είναι δυνατό να συνδεθεί με την έννοια της αναμονής. Η αναμονή σημαίνει το να περιμένεις να συμβεί κάτι, ως κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το χρόνο και πως περνάει αλλά και τη διαστολή του. Η αναμονή είναι δυνατό να συμβεί σε διαφόρους χώρους της κοινωνίας, μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Ένας σταθμός αποτελεί έναν ετεροτοπικό χώρο αναμονής , όπου η αναμονή μπορεί να πάρει τις διάφορες μορφές της, το εν αναμονή εξετάζει ακριβώς αυτές τις μορφές και τα όρια που μπορεί να υπάρξουν σ’ ένα άτομο μέσω της διαρκούς κατάστασης αναμονής για κάτι.

 

Διάρκεια: 14 λεπτά

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία/χορογραφία : Βασίλης Σκαρμούτσος

Eρμηνεία: Χριστίνα Γαζή, Βασίλης Σκαρμούτσος

Κοστούμια : Κατερίνα Χατζοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη : Άρης Σκλάβος

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Σχετικές ειδήσεις
RELIC, η παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Bios
01.12.2016 17:12
Η πολυσυζητημένη παράσταση RELIC, του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας OSMOSIS, μετά την επιτυχημένη περιοδεία της στο εξωτερικό (18 διεθνή φεστιβάλ σε 10 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες) και μόλις ένα μήνα πριν ταξιδέψει στο Barbican του Λονδίνου, έρχεται στο BIOS, για λίγες μόνο παραστάσεις.
Compartments Dance Project: εβδομάδα σύγχρονου χορού στο Τρένο στο Ρουφ
19.09.2016 14:10
13 επιλεγμένες ομάδες χορού, από τη Δευτέρα 3 έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, τολμούν και προτείνουν να τους ακολουθήσουμε στα λιλιπούτεια διαμερισματάκια (compartments) του New Wagon του Τρένου στο Ρουφ.
compartments dance project: Πρόσκληση συμμετοχής στο αφιέρωμα του Τρένου στο Ρουφ
30.06.2016 11:49
Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ διοργανώνει από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 ένα επταήμερο αφιέρωμα στον σύγχρονο χορό με τίτλο “compartments dance project”.
Insanity, μια παράσταση Εναέριων Ακροβατικών και Χορού στον Ι.Ο. Χανίων
30.05.2016 15:24
Tην Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, Νεώριο Μόρο παρουσιάζεται για πρώτη φορά η παράσταση Εναέριων Ακροβατικών και Χορού "Insanity" της ομάδας Om3ga σε χορογραφία των Δημοπούλου Μαριαλένα και Σπυροπούλου Ειρήνη.
Μήδεια, του Ευριπίδη από την ομάδα AniMotus στο Θέατρο Σοφούλη
25.05.2016 17:01
Ο μύθος της προδομένης γυναίκας που αποφασίζει να εκδικηθεί τον άντρα της σκοτώνοντας τα ίδια τους τα παιδιά, παρουσιάζεται μέσα από ένα χοροθεατρικό πρίσμα, σε διασκευή της χορογράφου Ελένης Βάκα και της ομάδας σύγχρονου χορού Animotus. H τελευταία παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στο Θέατρο Σοφούλη.