Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

H Μαρία του Μπουένος Άιρες

H Μαρία του Μπουένος Άιρες
Η τάνγκο οπερίτα Μαρία του Μπουένος Άιρες, με τη συναρπαστική μουσική του Άστορ Πιατσόλλα και του Nuevo tango, ανεβαίνει στο Θέατρο Ολύμπια σε μια μοναδική παραγωγή από την  Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Θερβάντες του Μπουένος Άιρες.

Με φόντο τον υπόκοσμο της Αργεντινής παρακολουθούμε την ιστορία της πόλης του Μπουένος Άιρες, της Μαρίας αλλά και του ίδιου του τάνγκο. Η Μαρία πεθαίνει, αλλά η Σκιά της καταδικάζεται να περιδιαβαίνει ακόμα στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, όπου την κυνηγά το φως.

Σύμφωνα με τον Οράσιο Φερρέρ (ο οποίος υπογράφει το ποιητικό κείμενο αλλά και πρωταγωνιστεί), επί δεκαετίες θαυμαστή της τέχνης του Πιατσόλλα , ήταν εκείνος που πρότεινε στον συνθέτη να γράψει τη Μαρία του Μπουένος Άιρες. Άλλη πηγή αναφέρει ότι την ιδέα έδωσε στον Πιατσόλλα η ηθοποιός και τραγουδίστρια Έγκλε Μαρτίν, που εκείνη την εποχή ήταν ερωμένη του. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος γράφηκε για εκείνην, αλλά όταν το ζευγάρι χώρισε τα Χριστούγεννα του 1967 το ρόλο της Μαρίας ανέλαβε η τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής Αμελίτα Μπαλτάρ, που διαδέχτηκε την Μαρτίν και στην καρδιά του συνθέτη.   

Βέβαιο είναι ότι Πιατσόλλα και Φερρέρ δούλεψαν στενά σκηνή προς σκηνή το έργο . Ο ποιητής σημειώνει ότι εκείνος πρότεινε στον συνθέτη να χρησιμοποιήσει διαφορετικά είδη τάγνκο για κάθε μία από τις περιόδους στη ζωή της Μαρίας – παραδοσιακό, ρομαντικό, σύγχρονο- όπως επίσης άλλα είδη μουσικής, τη μιλόνγκα, το βαλς και τα τραγούδια των πάμπας, δηλαδή των περιοχών που περιβάλλουν το Μπουένος Άιρες.

Η μουσική της Μαρίας του Μπουένος Άιρες στηρίζεται κυρίως στο νέο τάνγκο – nuevo tango- είδος που επεξεργάστηκε ο Πιατσόλλα. Στην βάση του βρίσκεται φυσικά το αργεντίνικο τάνγκο, μπολιασμένο όμως με στοιχεία από άλλα είδη, όπως λόγου χάριν η τζαζ και η κλασική μουσική.

Σχετικές ειδήσεις
Εις ελευθερίαν, της Ελεωνόρας Σταθοπούλου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
07.12.2016 17:23
Το «Εις Ελευθερίαν» της Ελεωνόρας Σταθοπούλου, σε διασκευή/σκηνοθεσία Μαρία Αιγινίτου παρουσιάζεται στον Πολυχώρο ΚΕΤ από τις 14 Ιανουαρίου 2017 & για 16 παραστάσεις.
Το ημέρωμα της στρίγγλας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Θέατρο Βρετάνια
05.10.2016 16:14
Μια κλασική και πάντα επίκαιρη κωμωδία για όλες τις εποχές, τα μήκη και τα πλάτη της γης, σκηνοθετεί φέτος τον χειμώνα, ο Γιάννης Κακλέας, στο θέατρο «Βρετάνια», με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τη Μαρία Ναυπλιώτου.
Θέλετε να χορέψομε Μαρία;, της Μέλπως Αξιώτη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής
22.09.2016 15:08
Η bijoux de kant επιστρέφει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τη νουβέλα «Θέλετε να χορέψομε Μαρία;» της Μέλπως Αξιώτη.
Σαρακοστή, από την Κασσάνδρα στη Μαρία, στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού
15.04.2016 15:13
Η παράσταση «ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, Από την Κασσάνδρα στη Μαρία» θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού» μέχρι και τις 22 Απριλίου 2016.
Λωξάντρα, με την Άννα Βαγενά στο Θέατρο Μεταξουργείο
01.03.2016 13:29
Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας «Λωξάντρας», έτσι όπως τις αποτύπωσε στο ομώνυμο βιβλίο η εγγονή της η Μαρία Ιορδανίδου, θα ξαναζωντανέψουν στη σκηνή του Θεάτρου «Μεταξουργείο» με την ερμηνεία της Άννας Βαγενά.