Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Timescapes: έκθεση του Αλέξανδρου Μούστρη στη γκαλερί του Black Duck

Timescapes: έκθεση του Αλέξανδρου Μούστρη στη γκαλερί του Black Duck

Η γκαλερί του Black Duck Multiplarte ανοίγει την φετινή χειμερινή σαιζόν της με την έκθεση φωτογραφίας «Timescapes» του φωτογράφου “τοπίου” Αλέξανδρου Μούστρη που εγκαινιάζεται την Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 8:00 μμ.

Οι φωτογραφίες του καλλιτέχνη επιχειρούν μια ονειρική αναπαράσταση της ροής. 
Ο Χρόνος, το βασικό υπόστρωμα της ύπαρξής μας αποτελεί την πρωταρχική αλλά και την ύστατη ροή. Η ρευστή φύση του νερού είναι ο καταλληλότερος εικονικός φορέας του Χρόνου. Η θάλασσα με την μεγαλειώδη της έκταση είναι ένας αντιπροσωπευτικός εκφραστής αυτής της ροής. Και τα σύννεφα επίσης. Και τα δύο αυτά που μέσω της κινητικότητάς τους αλλά κυρίως λόγω του μεγέθους τους, εμπεριέχουν την έννοια της «ασάφειας ορίων» αποτελούν το καταλληλότερο υπόβαθρο εικονοποίησης.

Ο χρόνος ως δυναμική ασάφεια μιας άγνωστης πηγής ρέει προς απροσδιόριστο προορισμό και οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Μούστρη παρουσιάζουν αυτό το πάγωμα του ρέοντος υγρού, του ρέοντος χρόνου. Σε πολλές φωτογραφίες η ροή αυτή εμφανίζεται παράλληλα και με κάποιο στοιχείο του παρελθόντος το οποίο είναι συνήθως σε αχρηστία ή εγκατάλειψη. Τα τοπία που παρουσιάζονται με κυρίαρχο στοιχείο την θάλασσα και τα σύννεφα σταματούν την δυναμική του ροής είτε ως στιγμιαία αποτύπωση είτε ως ένα ονειρικό πεδίο όπου πάνω του ή μέσα του το παρελθόν γίνεται εγκατάλειψη.

Όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης «Υπάρχει ένα λογικό αδιέξοδο να διαχειριζόμαστε κάτι άγνωστο όπως τον Χρόνο με τους δικούς του όρους, όπως το "πρίν", το "ποτέ" και το "μετά". Αυτή την αναπόδραστη παιδική αφέλεια όμως καλούμαστε να ζήσουμε ως το "τέλος".

Η σχέση μου με τον χρόνο ποτέ δεν υπήρξε αρμονική. Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η αδυναμία κατανόησής του με οδηγούσε σε εικονοποιήσεις και μεταφορές. Είτε ως βέλος που διαπερνά ένα απροσδιόριστο κενό, είτε ως υγρό στην εικονική κοίτη ενός στρεβλωμένου ποταμού, είτε ως κυματισμός, αλλά και πολλές άλλες.

Στις περισσότερες αναπαραστάσεις στην φαντασία μου ο χρόνος ήταν φυσικά ροή και συνακόλουθα το νερό ήταν ο καταλληλότερος εικονικός φορέας του. Η θάλασσα με την μεγαλειώδη της έκταση ήταν ένας καλός εκφραστής αυτής της ροής. Και τα σύννεφα επίσης.

Και τα δύο αυτά που μέσω της κινητικοτητάς τους αλλά κυρίως λόγω του μεγέθους τους εμπεριέχουν την έννοια της “ασάφειας ορίων” αποτελούσαν το καταλληλότερο υπόβαθρο εικονοποίησης. Ο χρόνος ως δυναμική ασάφεια μιας άγνωστης πηγής ρέει προς απροσδιόριστο προορισμό και η βασική μου αγωνία είναι η αδυναμία αναγνώρισης σκοπού σε αυτή την κίνηση. Αυτή την αδυναμία κατανόησης του σκοπού προσπαθώ ανεπαρκώς να καταδείξω, όχι όμως και να την αποδείξω.

Οι φόβοι μου, που αναδύονταν από την παραπάνω αδυναμία, στιγμιαία τουλάχιστον, απαλύνονταν από την παύση και το πάγωμα της ροής. Η φωτογραφία ήταν το τέλειο μέσο για αυτή την τεχνητή ακινησία.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζω σε αυτή την έκθεση παρουσιάζουν αυτό το πάγωμα του ρέοντος υγρού, του ρέοντος χρόνου . Σε πολλές φωτογραφίες η ροή αυτή εμφανίζεται παράλληλα και με κάποιο στοιχείο του παρελθόντος το οποίο είναι συνήθως σε αχρηστία ή εγκατάλειψη. Τα τοπία που παρουσιάζονται με κυρίαρχο στοιχείο την θάλασσα και τα σύννεφα σταματούν την δυναμική του ροής είτε ως στιγμιαία αποτύπωση είτε ως ένα ονειρικό πεδίο όπου πάνω του ή μέσα του το παρελθόν γίνεται εγκατάλειψη.

Στοιχεία ναυαγίων που εξυφαίνουν ένα ίσως πιο λαμπρό παρελθόν ή υπολείμματα κατασκευών εντός της θάλασσας ή βραχώδεις ακτές οπου ο χρόνος ως θάλασσα τις σμίλεψε αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της έκθεσης».

www.facebook.com/alec.moustris.photography

Σχετικές ειδήσεις
Άγριο σιτάρι: Έκθεση του Regis Looten στο Black Duck
24.01.2017 10:55
Η γκαλερί του Black Duck υποδέχεται τον Regis Looten και την έκθεση ζωγραφικής «Άγριο Σιτάρι». Από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2017, θα περιπλανηθούμε σε έναν κόσμο αντιθέσεων, όπως η ίδια η ζωή.
Αλχημείες της Σκουριάς: Έκθεση γλυπτικής του Jean-Jacques Tesson στο Black Duck Garden
06.06.2016 10:55
Ο Jean-Jaques Tesson επιστρέφει στο Black Duck, αυτή την φορά στον Κήπο της Μαύρης Πάπιας, με μια έκθεση γλυπτών με τίτλο Αλχημείες της Σκουριάς, που θα φιλοξενηθεί όλο το καλοκαίρι, από 6 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου 2016.
Του θανάτου και της ζωής σκίτσα: Έκθεση της Πόπης Μητσοπούλου στο Black Duck
11.04.2016 15:34
Η Πόπη Μητσοπούλου παρουσιάζει δεκαεπτά σκίτσα της στην γκαλερί του Black Duck, από 16 έως 22 Απριλίου 2016.
Distraction: έκθεση του Κωνσταντίνου Παντζόγλου στη γκαλερί του Black Duck
30.03.2016 11:34
Όταν η εικόνα γίνεται προσωπική υπόθεση, τότε προκύπτει μία έκθεση βγαλμένη μέσα από το instagram. Ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου, δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών -aka kon_pan- παρουσιάζει από τις 5 μέχρι και τις 15 Απριλίου, 25 φωτογραφίες από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, στην γκαλερί του Black Duck.
Επέκεινα: Έκθεση της Νάνσυς Παπαδοπούλου Poth στην γκαλερί του Black Duck
17.03.2016 13:57
Η Νάνσυ Παπαδοπούλου Poth εκθέτει τα έργα της στην γκαλερί του Black Duck, από 28 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2016, σε μια έκθεση με τίτλο «Επέκεινα», που αφιερώνει στον πατέρα της.