Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και δραστήριες Ορχήστρες Δωματίου, αυτή του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου δίνει το «παρών» στα φετινά «Δημήτρια», στις 4 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι γνωστοί και ως «Cameristi della Scala» θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Βιβάλντι και Μπαχ. Συμμετέχουν οι σολίστ Francesco Manara (βιολί), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο), Massimo Polidori (βιολοντσέλο) και Massimo Mercelli (φλάουτο), ενώ στη διάρκεια της συναυλίας η Ορχήστρα Δωματίου της Scala συναντά τη MOYSA του ΜΜΘ -Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης- καθώς θα συμπράξουν σ’ ένα από τα έργα του προγράμματος.

Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου («Cameristi del Teatro alla Scala») ιδρύθηκε το 1982 και αποτελείται από μουσικούς της Ορχήστρας του Θεάτρου. Το 2012 έλαβε από την Περιφέρεια του Μιλάνου το «Βραβείο Isimbardi» που προορίζεται για θεσμούς οι οποίοι, χάρη στη διεθνή τους δράση, συνεισφέρουν στη φήμη του Μιλάνου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει τις κύριες συνθέσεις για Ορχήστρα Δωματίου από τον 18ο αιώνα έως σήμερα. Αφορά, επίσης, στα λιγότερο γνωστά έργα του 19ου αιώνα, που συχνά περιέχουν ιδιαίτερα δεξιοτεχνικά σολιστικά μέρη. Αναδεικνύονται έτσι οι ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές ικανότητες των «Cameristi» -όλοι τους εξάρχοντες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της La Scala, αλλά και γνωστοί σολίστ κοντσέρτων σε διεθνές επίπεδο.

Η συνεχής και πολυετής συνεργασία με τους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας της διεθνούς μουσικής σκηνής -από τον Riccardo Muti έως τον Daniel Barenboim- συνέβαλε στη διαμόρφωση του ήχου των «Cameristi della Scala».

Οι «Cameristi della Scala» έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις στα σημαντικότερα θέατρα και αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Μεταξύ άλλων έχουν εμφανιστεί στο Carnegie Hall (Ν.Υόρκη), στη Salle Gaveau (Παρίσι), στην Αίθουσα Τσαϊκόφσκι (Μόσχα) και στο Teatro Coliseο (Μπουένος Άιρες), ενώ πραγματοποίησαν περιοδεία σε Κίνα, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Δανία, Πολωνία, Λετονία, Σερβία και Τουρκία. Το διάστημα 2007-2009 ήταν οι πρωταγωνιστές των Μεγάλων Θερινών Συναυλιών στην Piazza del Duomo του Μιλάνου με έργα σε α’ εκτελέσεις γραμμένες από Ιταλούς συνθέτες, ειδικά για τους «Cameristi». Το 2011 με την ευκαιρία των εορτασμών της 150ής επετείου από την Ενοποίηση της Ιταλίας, οι «Cameristi» πραγματοποίησαν σε συνεργασία με την «Associazione Musica del Risorgimento», σημαντική έρευνα πάνω στο νέο ρεπερτόριο του 19ου αιώνα. Το 2011 ηχογράφησαν ένα CD αφιερωμένο στην ιταλική μουσική του Risorgimento (του κινήματος που οδήγησε στην ενοποίηση της Ιταλίας). Τον περασμένο Οκτώβριο εμφανίστηκαν στην Αίθουσα τον Ηνωμένων Εθνών της Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία των 60 ετών από την ένταξη της Ιταλίας στον Διεθνή Οργανισμό.

Συμπαραγωγή με Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

51α Δημήτρια – Αστυβάλ: Όχι πια χθες, μόνο αύριο!