Ο Μπράιαν Ίνο είναι εδώ! Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής μουσικής και πατέρα της ambient, μάς καλεί να βυθιστούμε στην τρισδιάστατη ηχητική εμπειρία της νέας του ακουστικής εγκατάστασης, από 3 έως 23 Οκτωβρίου 2016, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με εννοιολογική αφετηρία τη βύθιση του Τιτανικού, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαρκή «τραμπάλα» του ανθρώπινου γένους ανάμεσα στην ύβρη και στην παράνοια, ο Μπράιαν Ίνο, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού και του 21ου αιώνα, παρουσιάζει την ακουστική εγκατάσταση The Ship, συνδυάζοντας για πρώτη φορά σε έργο του τρεις από τις πιο σημαντικές πτυχές της πλούσιας καλλιτεχνικής παραγωγής του: την ambient μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιΐα. Ανάλογα με τις χωροταξικές προδιαγραφές του εκάστοτε χώρου, ο Ίνο σχεδιάζει την εγκατάσταση in situ και την εξελίσσει διαρκώς, διαμορφώνοντας κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία διαλογισμού και πνευματικής ανύψωσης για τον ακροατή.

Αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές ενισχυμένου ήχου, ο Ίνο εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον και στη μουσική σύνθεση, για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που εμποτίζει το χώρο με ένα συναίσθημα δυνατό όσο και οικείο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Ίνο χρησιμοποιεί τη δική του φωνή σε μια ακουστική εγκατάσταση.

Ως φυσική προέκταση της ακουστικής εγκατάστασης The Ship ηχογραφήθηκε το πρόσφατο, ομότιτλο άλμπουμ, ο πρώτος σόλο δίσκος του Ίνο που περιλαμβάνει δικά του φωνητικά ύστερα από το AnotherDay On Earth του 2005.

Brian Eno, The Ship
Στοιχεία εγκατάστασης: Ήχος και Φως
Διεύθυνση και Συντονισμός: Lumen (London) Limited

Συντελεστές για τη Στέγη:
Επιμέλεια: Χρήστος Καρράς
Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Τεχνική Επιμέλεια: Λευτέρης Καραμπίλας
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

*Η είσοδος στην ομιλία του Brian Eno είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Πατήστε εδώ για ηλεκτρονική προκράτηση θέσης.
Κάνοντας ηλεκτρονική κράτηση μπορείτε να υποβάλλετε και ερωτήσεις προς τον Brian Eno. Καθώς η συζήτηση θα εστιάσει στη σκέψη του για την τέχνη και την κοινωνία του σήμερα, θα παρακαλούσαμε οι ερωτήσεις σας να αφορούν στις θεματικές αυτές.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο Μπράιαν Ίνο επινόησε τον όρο ambient, ένα ιδίωμα το οποίο υπηρέτησε μέσα από κυκλοφορίες καθοριστικών δίσκων, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 έως τα μέσα της επόμενης. Στο πέρασμα των χρόνων ο Ίνο επανήλθε συχνά στην ambient, μέσα από την επιμέλεια εγκαταστάσεων, αλλά και των επακόλουθων installation albums. Οι οπτικοακουστικές του εγκαταστάσεις και το πλούσιο εικαστικό του έργο έχουν φιλοξενηθεί από τα κορυφαία ιδρύματα τέχνης του κόσμου.

Περιζήτητος για την ικανότητά του να χρησιμοποιεί τα στούντιο ηχογραφήσεων ως εργαλεία μουσικής σύνθεσης, ο Ίνο έχει συνεργαστεί με αρκετούς από τους επιφανέστερους μουσικούς των τελευταίων 50 ετών: David Bowie, U2, Coldplay, Talking Heads, James, James Blake, Laurie Anderson, Ultravox, Devo, John Cale, Robert Wyatt κ.ά. Ο ίδιος νιώθει ότι ο χαρακτηρισμός «ηχητικός τοπογράφος» περιγράφει το ρόλο του στο στούντιο καλύτερα απ’ ό,τι η λέξη «παραγωγός». Από τη θέση του «τεχνικού συμβούλου», άλλωστε, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους Roxy Music, προτού ενσωματωθεί σε αυτούς ως κημπορντίστας το 1971.

Με την ιδιότητα του συνθέτη, ο Ίνο έχει γράψει τη μουσική για πολλέ κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ έχει συνθέσει τον ήχο εκκίνησης για τα Windows 95 της Microsoft. Επίσης, έχει επιμεληθεί τις μουσικές εφαρμογές Bloom, Trope και Scape για τις συσκευές iPhone.