Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στον πρώτο, γενικό κύκλο του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, που έχει θέμα «Μουσικές του κόσμου».

Στο πλαίσιο των οκτώ συναντήσεων του κύκλου και μέσα από απολαυστικές παρουσιάσεις διανθισμένες με πλούσια μουσικά παραδείγματα, θα περιηγηθούμε γεωγραφικά στις παραδοσιακές μουσικές Αράβων, Τούρκων και Ινδών και θα ταξιδέψουμε στον χρόνο από τον μουσικό Μεσαίωνα μέχρι και το σημερινό Bollywood.

Ακολουθεί παρουσίαση των επιμέρους ενοτήτων του κύκλου και των εισηγητών τους:

«Ο αραβικός μουσικός Μεσαίωνας μεταξύ δύσης και ανατολής»
Αναστάσιος Χαψούλας,
αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών,
Πανεπιστήμιο Αθηνών
2 σεμινάρια (Τετάρτη 19 & 26 Οκτωβρίου, 18:00-20:00)

«Ανατολικά της Δύσης, Νότια του Βορρά. Ιερές εκστατικές μουσικές τελετουργίες»

Μιράντα Τερζοπούλου, λαογράφος, εθνολόγος
2 σεμινάρια (Τετάρτη  2 & 9 Νοεμβρίου, 18:00-20:00)

«Λόγια περσική μουσική και η μουσική της οθωμανικής αυλής»
Κυριάκος Καλαϊτζίδης, μουσικός, μουσικολόγος
2 σεμινάρια (Τετάρτη 16 & 23 Νοεμβρίου, 18:00-20:00)

«Η μουσική και ο χορός της Ινδίας με μια ανθρωπολογική ματιά»

Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου, υποψήφια Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του χορού, μουσικός
2 σεμινάρια (Τετάρτη 30 Νοεμβρίου & 7 Δεκεμβρίου, 18:00-20:00)

Τα σεμινάρια διεξάγονται τις Τετάρτες και ώρα 18:00 έως 20:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, που  εγκαινιάζει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που παρατηρείται κάθε χρόνο. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Για την εγγραφή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους και εφόσον έχουν παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια.

Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι προηγούμενοι κύκλοι του Εργαστηρίου είχαν μεγάλη ανταπόκριση και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από το κοινό. Τα σεμινάρια βιντεοσκοπήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μουσικής Βιβλιοθήκης (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6716), ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διατίθεται στη σελίδα της στο facebook.

Πληροφορίες για την εγγραφή

Από τις 5 Οκτωβρίου στις 10:00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση  www.mmb.org.gr (η φόρμα της ηλεκτρονικής εγγραφής θα είναι διαθέσιμη στις 10:00 ακριβώς), είτε επί τόπου στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.

Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι, μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής τους από το σύστημα, καλούνται να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ή να καταθέσουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί. Αν δεν έχουν πραγματοποιήσει την πληρωμή εντός δύο ημερών, θα λάβουν ειδοποίηση ότι η θέση τους παραχωρείται σε επόμενο ενδιαφερόμενο. Αντίστοιχα, όσοι δεν προλάβουν να είναι μέσα στους 100 πρώτους θα λάβουν ειδοποίηση από το σύστημα ότι βρίσκονται σε λίστα αναμονής και θα ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και την εξόφληση του κόστους εφόσον λάβουν σχετική ειδοποίηση.