Το θεατρικό έργο “Άνγκρια: η τρίτη ευκαιρία” της Μαρίας Γιαγιάννου (εκδόσεις Μελάνι 2016), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με πρωταγωνιστές τους απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, παρουσιάζεται για μία βραδιά, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, στις 6.30 μ.μ., στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αναλογίου 2016, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Για το έργο:

Τα αδέλφια Βροντή μεταβαίνουν από μια πολλά υποσχόμενη παιδική ηλικία στην ενήλικη ακύρωση των προσδοκιών τους. Μια οικογενειακή δραμεντί που ξεκινά από την ιδέα ότι ο Άντον Τσέχοφ θα μπορούσε να έχει εμπνευστεί τις “Τρεις Αδελφές” από τη ζωή των Σάρλοτ, Έμιλι και Αν Μπροντέ (κορυφαίας λογοτεχνικής τριάδας του 19ου αι). Στην πλοκή του έργου η παραπάνω σύμπτωση ενσωματώνεται σε μια νέα θεατρική τοπιογραφία. Ο τίτλος αναφέρεται στο φανταστικό βασίλειο που επινόησαν τα μικρά αδέλφια Μπροντέ. Η Άνγκρια είναι ο τόπος της προσδοκίας, μια παιδική «Μόσχα». Τα όνειρα όμως βουλιάζουν στον βαλτότοπο της καθημερινότητας. Μόνο από εκεί μπορούν και πάλι να αναδυθούν.

Κείμενο: Μαρία Γιαγιάννου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Δαμασιώτη

Παίζουν:

Μαίρη Μηνά

Γωγώ Παπαϊωάννου

Μαρία Πετεβή

Γιώργος Δικαίος

Γρηγορία Μεθενίτη

Κωνσταντίνος Γιουρνάς

Παναγιώτης Γαβρέλας

Ιωάννης Κοτίδης

Για τη συγγραφέα:

Η Μαρία Γιαγιάννου σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ, Πολιτιστική Διαχείριση και Φιλοσοφία της Τέχνης. Έχει εκδώσει εφτά βιβλία: δύο πεζογραφήματα, δύο θεατρικά έργα, δύο αισθητικά δοκίμια και μία συλλογή πεζοποιημάτων. Στη σκηνή έχουν ανέβει τα θεατρικά της έργα: Εκτός Εαυτού (Σκην: Γ. Γιανναράκος 2013-14: Θέατρο Νέου Κόσμου/Camp/Νομισματικό Μουσείο), Μιούζικαλ τσέπης (Σκην: Μ. Μητρούσης 2009-10: 41 Street), Κάλλας: Εκποίηση (απόσπασμα από συλλογικό, παράσταση Woman, Σκην: Κ. Αρβανιτάκης 2014: Θέατρο Τέχνης). Θεωρητικά της κείμενα πάνω στη δουλειά εικαστικών καλλιτεχνών δημοσιεύονται σε καταλόγους εκθέσεων. Το έργο «Άνγκρια: η τρίτη ευκαιρία» (Μελάνι, 2016) πρωτοπαρουσιάζεται στο φεστιβάλ αναλογίου του Θεάτρου Τέχνης το 2016.

Για το Φεστιβάλ Αναλόγιο:

Το Φεστιβάλ ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016, πιστό στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό επιστρέφει από τις 20 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου στη σκηνή της Φρυνίχου με ένα πρόγραμμα που συνενώνει το “παλιό” με το “νέο” και δίνει έμφαση στη συνέχεια.

Από το 2005, χρονιά της πρώτης του διοργάνωσης έως σήμερα, έχουν ανεβεί περισσότερες από 100 παραστάσεις και έχουν γίνει εκατοντάδες παράλληλες εκδηλώσεις: εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, αναγνώσεις, παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και διαλέξεις.

Εκατοντάδες δημιουργοί (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, χορευτές, ηθοποιοί, visual artists, κ.ά.) έχουν υποστηρίξει με τη δουλειά και το μεράκι τους τη διοργάνωση. Κάποιοι από αυτούς, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από το φεστιβάλ, έχουν ήδη γίνει γνωστοί στα θεατρικά πράγματα της χώρας. Γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρότητα της επιλογής των έργων και ότι ακόμη, στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, το φεστιβάλ δρα και ως φυτώριο ταλέντων και προωθεί την ελληνική δραματουργία.

Το ‘ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016’ χωρίζεται σε δύο ενότητες, οι οποίες είναι:

1) Ο ελληνικός Διαφωτισμός

2) Θέατρο και λογοτεχνία

Το ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016 τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, του Ιδρύματος Χοσέ Σαραμάγκου, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ.

Με την ευγενική υποστήριξη ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ANALOGIO FESTIVAL 2016

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου

Οργάνωση παραγωγής: Νεφέλη Συρίγου

Βοηθοί Παραγωγής: Δώρα Χουρσανίδου, Σιλένα Τριβιζά

Σκηνικός χώρος: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Υπεύθυνος ηλεκτρολόγος: Βασίλης Κανελλόπουλος

Σχεδιασμός έντυπου & ηλεκτρονικού υλικού: Μαρία Στέφωση

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γεωργία Ζούμπα