Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Κλάουντιο Μάγκρις στις Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Κλάουντιο Μάγκρις στις Εκδόσεις Καστανιώτη

Μια σηµαντική µορφή των ευρωπαϊκών γραµµάτων, ο Iταλός συγγραφέας, κριτικός και δοκιµιογράφος Κλάουντιο Μάγκρις εντάσσεται στον κατάλογο των Εκδόσεων Καστανιώτη µε το τελευταίο του έργο Non luogo a procedere, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 2017.

 

Στην Τεργέστη, ένας άντρας αφιερώνει εµµονικά τη ζωή του στη συλλογή αντικειµένων –τουφέκια, υποβρύχια, άρµατα µάχης αλλά και όπλα από διαφορετικές ιστορικές περιόδους– µε σκοπό να δηµιουργήσει ένα µεγαλειώδες και ιδιότυπο πολεµικό µουσείο όπου θα συστεγαστούν ο θάνατος και το κακό, ώσπου αυτό που θα αποµείνει έξω να είναι µονάχα η ειρήνη. Πρόκειται για ένα επίπονο, πυρετώδες, παραληρηµατικό όνειρο το οποίο –πριν διακοπεί από ένα σκοτεινό και µυστηριώδες συµβάν– εξελίσσεται σε µια αναζήτηση αλήθειας και δικαιοσύνης, µια καταδίωξη µε στόχο να αποκαλυφθούν οι λέξεις που οι κρατούµενοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ριζιέρα ντι Σαν Σάµπα –το µοναδικό ναζιστικό κρεµατόριο της Ιταλίας– έγραφαν πάνω στους τοίχους της φυλακής τους, σε µια προσπάθεια να καταγράψουν τα ονόµατα των προδοτών τους και να τα µεταβιβάσουν στις επόµενες γενιές. Ύστερα από το θάνατο αυτού του άντρα, η Λουίζα Μπρουκς αναλαµβάνει να αποπερατώσει το µουσείο. Η µητέρα της ήταν Εβραία και ο πατέρας της µαύρος –ένας από τους αµερικανούς στρατιώτες που έµειναν στην Τεργέστη µετά τον πόλεµο– και επιπλέον η ίδια είναι απόγονος µιας παράδοσης που έχει διαµορφωθεί από την εµπειρία της εξορίας και χάνεται στα βάθη των αιώνων, από το γκαλούτ ως τα πλοία που µετέφεραν σκλάβους. Αυτές οι δίδυµες ιστορίες του ανθρώπινου πόνου τής έχουν στερήσει τη νεότητα και έχουν ορίσει τη ζωή της. Δεν µπορεί να κάνει τίποτ’ άλλο παρά να συνεχίσει το εγχείρηµα του παράξενου εκείνου συλλέκτη. Το πλέον πρόσφατο µυθιστόρηµα του Κλάουντιο Μάγκρις υπό τον τίτλο Non luogo a procedere (Garzanti, 2015) είναι ένα έργο µνηµειώδες, άλλοτε τρυφερό κι άλλοτε βίαιο, που εναγκαλίζεται τη δίνη της Ιστορίας.

Σχετικές ειδήσεις
Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
20.12.2016 14:25
Από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015, που αφορούν εκδόσεις έτους 2014, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων.
Ο διακεκριμένος συγγραφέας Richard Ford στην Ελλάδα
04.10.2016 10:30
O βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Richard Ford επισκέπτεται την Ελλάδα για δύο διαλέξεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, της Αττικής Παράδοσης, του ACT (American College of Thessaloniki), του Βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδη και των Εκδόσεων Πατάκη.
Εκδόσεις της Εστίας: Πρόγραμμα προσεχών εκδόσεων
05.09.2016 13:19
Οι Εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν το πρόγραμμα των προσεχών εκδόσεων για τη σεζόν Φθινόπωρο - Χειμώνας 2016:
Καλοκαιρινό bazaar βιβλίων των Εκδόσεων Καστανιώτη στο Polis Art Cafe
21.07.2016 13:42
Φέτος το καλοκαιρινό bazaar των Εκδόσεων Καστανιώτη φιλοξενείται στις 25, 26 και 27 Ιουλίου 2016 στον όμορφο χώρο του Polis Art Cafe!
Πασχαλινό bazaar βιβλίων των Εκδόσεων Καστανιώτη
19.04.2016 10:00
Επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Καστανιώτη και βρείτε τα ιδανικά βιβλία-δώρα στο πασχαλινό bazaar βιβλίων από την Τρίτη 19 έως την Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου 2016.