Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

H Συμφωνική Ορχήστρα του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας στο Μέγαρο Μουσικής

H Συμφωνική Ορχήστρα του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας στο Μέγαρο Μουσικής

Tη μαγεία της κινεζικής μουσικής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό που θα παρακολουθήσει τη μία και μοναδική συναυλία της περίφημης Συμφωνικής Ορχήστρας του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας (China Opera and Dance-Drama Theater Symphony Orchestra) την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Zhang Zheng. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε  συνεργασία του με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.   

Στο πρόγραμμά του στο Μέγαρο το φημισμένο σύνολο από την Κίνα θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα πλούσιο πρόγραμμα σύντομων συμφωνικών συνθέσεων που έχουν γράψει διακεκριμένοι κινέζοι δημιουργοί . Οι συνθέσεις είναι εμπνευσμένες από την πανάρχαια κινεζική παράδοση («Θέμα του Σινικού Τείχους», «Η γιορτή των πυρσών», κ.ά.) και την εξωτική φύση της Άπω Ανατολής («Άνθος γιασεμιού», «Πράσινη ιτιά», «Νύχτα πανέμορφη», κ.ά.). Tα σολιστικά μέρη για παραδοσιακά κινεζικά όργανα ερμηνεύουν oι: Lin Gan (erhu), Luo Huifang (pipa) και Yu Xiaoqing (κινεζικό φλάουτο μπαμπού). Συμμετέχει επίσης η πολυβραβευμένη κινέζα μετζοσοπράνο Aoyun Gerile, που κάνει διεθνή καριέρα και είναι μία από τις δημοφιλέστερες και πιο αγαπητές καλλιτέχνιδες στη χώρα της. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα ακουστεί ακόμη η τετραμερής συμφωνική σουίτα Εντυπώσεις πάνω στην εθνική μειονότητα των Χάνι του συνθέτη Shao En.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας (CNODDT) είναι από τα πιο παλαιά ορχηστρικά σύνολα της χώρας. Με τους περίπου εκατό μουσικούς της, διαφόρων ηλικιών, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα νευρώδες, ποιοτικό και πολυποίκιλο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της συμφωνικής μουσικής στο κινεζικό κοινό αλλά και στη μετάβαση της κινεζικής συμφωνικής δημιουργίας σε μια νέα εποχή.

Η Ορχήστρα του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος Κίνας είναι το συμφωνικό σχήμα με τον μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων στην Κίνα. Επιπλέον εμφανίζεται συχνά στη διεθνή σκηνή , συνεργαζόμενη με περίφημους μαέστρους (Σέιζι Οζάουα, Τσουνγκ Μιουνγκ-Βουν, Li Bao, Lv Jia και Li Xincao) και διεθνείς σολίστ (Tian Haojiang, Yang Guang, Warren Wah-Yeun Mok, Wei Song, Dai Yuqiang, Liao Changyong, Huang Ying, Lv Siqing και Chen Sa). Έχει συνεργαστεί με τον γνωστό ιταλό τενόρο Πιερ Μιράντα Φερράρο στο ανέβασμα των λυρικών έργων: Μαντάμα Μπαττερφλάυ, Τόσκα, Λα Μποέμ, Τραβιάτα και Λουτσία ντι Λαμμερμούρ.

Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Μακάο, Ταϊβάν) καθώς και στην Ευρώπη και στον Νότιο Ειρηνικό.  Το 2002 παρουσίασε σε τέσσερις ιαπωνικές πόλεις τη νέα όπερα Διασχίζοντας την Ανατολική Θάλασσα σε συνεργασία με κινέζους καλλιτέχνες εγκατεστημένους στην Ιαπωνία, κερδίζοντας τον έπαινο του κοινού αλλά και του μαέστρου Σέιζι Οζάουα, μεταξύ άλλων. Το σχήμα επισκέφτηκε επίσης την Αυστραλία, όπου εμφανίστηκε στην Όπερα του Σύδνεϋ και επαινέθηκε θερμά από τον δήμαρχο Κλόβερ Μουρ.

Η Ορχήστρα έχει συνεισφέρει τα μάλα στην προώθηση της οπερατικής τέχνης  και του χοροδράματος στην Κίνα, ερμηνεύοντας αντιπροσωπευτικές όπερες του κινέζικου ρεπερτορίου (Το κορίτσι με τα άσπρα μαλλιά, Τύψεις για το παρελθόν κ.λπ.), κλασικές δημιουργίες του 20ού αιώνα (Ερημιά, Η κοιλάδα του Ερυθρού Ποταμού κ.ά.), καθώς και δημιουργίες του κινέζικου χοροδράματος (Πριγκίπισσα Ουέντσενγκ, Το φανάρι του λωτού, Το ξίφος, κ.ά.).

Για να βοηθήσει το κινεζικό κοινό να κατανοήσει τη δυτική συμφωνική μουσική , η Ορχήστρα παρουσιάζει συναυλίες με αγαπημένα, περισσότερο «εύπεπτα» έργα (π.χ. κλασικά βαλς, εισαγωγές, αποσπάσματα από γνωστές όπερες), ενώ δίνει συχνά και κοντσέρτα POPS. 

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Πρωτοχρονιάτικο gala όπερας από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
28.12.2016 16:54
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2017 με πασίγνωστες άριες από τις γεμάτες δραματική ατμόσφαιρα και ποιητικό ρεαλισμό όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι.
Η 9η του Μπετόβεν από την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορδωδία Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο
27.12.2016 16:41
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την καινούρια Χρονιά με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.
Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ υπό τον Ντανιέλε Γκάττι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.10.2016 17:16
Η Βασιλική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ (Royal Concertgebouw Orchestra of Amsterdam-RCO), στο πλαίσιο της περιοδείας της RCO Μeets Europe, θα πραγματοποιήσει μία και μοναδική εμφάνιση την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.