Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 22 Σεπτεμβρίου 2016 την ταινία Pelé: Η Ιστορία ενός Θρύλου (Pelé: Birth of a Legend), σε σενάριο και σκηνοθεσία των Τζεφ & Μάικλ Ζίμπαλιστ.

Λίγες ιστορίες από τον κόσμο των σπορ μπορούν να ανταγωνιστούν το απίστευτο κι όμως αληθινό παραμύθι που είναι η ζωή του Πελέ, του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που γνωρίσαμε ποτέ. Ανακαλύψτε την σε μια ταινία-ύμνο στο «όμορφο παιχνίδι» και την ανθρώπινη θέληση για μια καλύτερη ζωή!

Γεννήθηκε μέσα στη φτώχια και την ανέχεια, σε μια χώρα που μπορούσε να αποδράσει μόνο μέσα από την λατρεία της για το ποδόσφαιρο. Βλέποντας τον πατέρα του συντετριμμένο από την ήττα της Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, του υπόσχεται να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για χάρη του. Και θα το κάνει οκτώ χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ανακοινώνοντας έτσι σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ένα μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου έχει γεννηθεί.

Γνωρίστε την ιστορία της απίστευτης ζωής του Πελέ, ενός παίκτη-σύμβολο του «όμορφου παιχνιδιού», όπως αποκαλούσε ο ίδιος το ποδόσφαιρο, ο οποίος ήρθε από το τίποτα για να αλλάξει τα πάντα.

Πελέ, ένας θρύλος του ποδοσφαίρου (και όχι μόνο)

Στις 23 Οκτωβρίου του 1940, στο Τρες Κορασόες της Βραζιλίας, γεννήθηκε ένα είδωλο του αθλητισμού. Σήμερα, σε έναν κόσμο 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές σπορ και ο Πελέ (πραγματικό όνομα: Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο) παραμένει στο επίκεντρό του, απολαμβάνοντας παγκόσμιο θαυμασμό και εκτίμηση.

Ο Πελέ ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στα 16 του χρόνια στην Santos Futebol Clube, ομάδα στην οποία έμεινε για περίπου 20 χρόνια. Το 1958, κέρδισε το πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο για την Βραζιλία, σε ηλικία 17 ετών – είναι ακόμη και σήμερα ο νεαρότερος παίκτης που έχει ποτέ καταφέρει να κατακτήσει Μουντιάλ. Κέρδισε ακόμη δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 1962 και το 1970, ενώ είναι ακόμη ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ όχι μόνο για την Santos και την Εθνική Βραζιλίας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο (1.283 γκολ σε 1.366 ματς).

Ένας από τους 20 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό Time, ο Πελέ, στον οποίο έχει απονεμηθεί ο τίτλος του καλύτερου παίκτη του 20ου αιώνα από τη FIFA και μια ειδική τιμητική εκδοχή της Χρυσής Μπάλας, παραμένει αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο και την κοινωνία, χάρη στους διάφορους ρόλους του ως πρεσβευτή και φιλάνθρωπος.

Λίγα λόγια για την ταινία

Δεν συμβαίνει συχνά δύο θρύλοι από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν την ίδια ιστορία. Το 2012, ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος επέλεξε έναν από τους πιο εμβληματικούς και βραβευμένους παραγωγούς του Χόλιγουντ για να φέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της συναρπαστικής του ζωής. Όταν ο Πελέ και η ομάδα του αποφάσισαν να προσθέσουν μια ταινία για την ζωή του στα διάφορα πρότζεκτ γύρω από το όνομα του Πελέ (όπως το ντοκιμαντέρ «Pelé  Eterno» και την αυτοβιογραφία του «Why Soccer Matters») και προσέγγισαν τον παραγωγό Μπράιαν Γκρέιζερ, εκείνος είπε αμέσως το ναι και ξεκίνησε την προετοιμασία του φιλόδοξου πρότζεκτ.

Η πρώτη επιλογή αφορούσε το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας, τα οποία ανατέθηκαν στους Τζεφ Ζίμπαλιστ και Μάικλ Ζίμπαλιστ. Η πετυχημένη τους πορεία στον χώρο του ντοκιμαντέρ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο καθώς και την βραζιλιάνικη κουλτούρα, μπορούσε να εγγυηθεί ότι η ταινία θα διατηρούσε την χαρακτηριστική χροιά της ιδιαίτερης αυτής χώρας.

Μετά από μήνες συνεντεύξεων με τον ίδιο τον Πελέ και τους κοντινούς του ανθρώπους, συγγενείς και φίλους, το σενάριο ολοκληρώθηκε και το πρότζεκτ ανακοινώθηκε επίσημα –πού αλλού;- στο Φεστιβάλ Καννών, όπου και τράβηξε το ενδιαφέρον εταιρειών διανομής από όλο τον κόσμο, όπως ήταν άλλωστε φυσικό – το όνομα του Πελέ είναι, εξάλλου, αναγνωρίσιμο σε όλες τις χώρες, από όλες τις ηλικίες.

Για να βρεθούν οι δύο ηθοποιοί που θα υποδύονταν τον Πελέ (ένας στην ηλικία των 9 ετών και ένας για την ηλικία 16-17 ετών), οι παραγωγοί είδαν εκατοντάδες ηθοποιούς από όλον τον κόσμο – τα στάνταρ ήταν, εξάλλου, υψηλά: έπρεπε να μοιάζουν με τον Πελέ και μεταξύ τους, να έχουν ταλέντο και στην υποκριτική και στο ποδόσφαιρο, αλλά και να μιλούν αγγλικά! Πρώτα βρέθηκε ο 9χρονος Λεονάρντο Λίμα Καρβάλιο που εντυπωσίασε τους συντελεστές με την φυσικότητά του και την νοημοσύνη του, όμως ακόμη έμενε να βρεθεί αυτός που θα αναλάμβανε τον ρόλο στη συνέχεια, ως έφηβος Πελέ.

Έχοντας ψάξει σε ολόκληρη την Βραζιλία και απορρίψει πολλούς νεαρούς ηθοποιούς, οι συντελεστές άρχισαν να αναζητούν πιθανούς υποψήφιους στους δρόμους και τις παραλίες του Ρίο, όπου οι κάτοικοι συχνά παίζουν ποδόσφαιρο για ψυχαγωγία. Μια μέρα, βλέποντας το βίντεο που προέκυψε μετά από μια τέτοια βόλτα, οι παραγωγοί πρόσεξαν στο πίσω μέρος του πλάνου έναν νεαρό που έμοιαζε πολύ στον Πελέ. Επιστρέφοντας στο σημείο που τον είχαν εντοπίσει, βρίσκουν μια ημι-επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου στη μέση ενός αγώνα – και ο νεαρός που είχαν προσέξει, ήταν μέλος της ομάδας! Ευτυχώς για εκείνους, ο Κέβιν ντε Πάουλα, παρόλο που δεν είχε καμία επαφή με την ηθοποιία, δέχθηκε να περάσει από οντισιόν και κέρδισε παμψηφεί τον ρόλο.

Οι παραγωγοί και οι δύο σκηνοθέτες περιγράφουν την ταινία ως έναν φόρο τιμής όχι μόνο στον θρυλικό παίκτη και την κληρονομιά του, αλλά και στην πατρίδα του και την κουλτούρα της. Έτσι, για να παραμείνουν αυθεντικοί, οι συντελεστές αποφάσισαν να κάνουν τα γυρίσματα εξ ολοκλήρου στη Βραζιλία, έχοντας έτσι την ευκαιρία να αναδείξουν την φυσική ομορφιά της χώρας, του λαού της και της κουλτούρας της. Και οι Βραζιλιάνοι έδειξαν απλόχερα την ευγνωμοσύνη τους: εκατοντάδες άνθρωποι πήραν μέρος στα γυρίσματα με ενθουσιασμό, είτε ως μέλη του συνεργείου, είτε ως βοηθοί κάθε είδους, είτε ως κομπάρσοι, δίνοντας στην ταινία την αδιαμφισβήτητη αυθεντικότητα που ήλπιζαν οι συντελεστές της.

Σκηνοθεσία Τζεφ Ζίμπαλιστ

Μάικλ Ζίμπαλιστ

Σενάριο Τζεφ Ζίμπαλιστ

Μάικλ Ζίμπαλιστ

Παραγωγή Μπράιαν Γκρέιζερ

Άιβαν Όρλικ

Κιμ Ροθ

Κόλιν Ουίλσον

Ηθοποιοί Κέβιν ντε Πάουλα

Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο

Φελίπε Σίμας

Λεονάρντο Λίμα Καρβάλιο

Σεθ Μάικλς

Σέου Ζόρζε

Φωτογραφία Μάθιου Λιμπάτικ

Μοντάζ Λούις Καρμπαλάρ

Ναόμι Γκέρατι

Γκλεν Σκαντλμπέρι

Σχεδιασμός παραγωγής Ντόμινικ Ουάτκινς

Διάρκεια 107’

Διανομή Odeon