Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Εκδήλωση - Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Εκδήλωση - Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Οι Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός διοργανώνουν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη και μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο, με την υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών.

 

• 19.00  Εγκαίνια αφιερωματικής έκθεσης

 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει υλικό από το Αρχείο του Ωδείου Αθηνών από τα χρόνια που  ο Δημήτρης Μητρόπουλος υπήρξε μαθητής και αργότερα καθηγητής σε αυτό ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται και  άγνωστο οπτικοακουστικό υλικό. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά άγνωστα μουσικά, φιλολογικά και φωτογραφικά τεκμήρια: φωτογραφίες με χειρόγραφες αφιερώσεις, προγράμματα συναυλιών που διηύθυνε ο Δημήτρης Μητρόπουλος με την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, προγράμματα με έργα του από την εποχή της μαθητείας του στο Ωδείο Αθηνών, παρτιτούρες έργων του με αφιερώσεις (έντυπες και χειρόγραφες - κάποιες μοναδικές), αλληλογραφία, μετάλλια, βραβεύσεις, προσωπικά αντικείμενα κ.α.

 

H έκθεση θα φιλοξενείται στην αίθουσα “Κωστής Παλαμάς” έως και τις 21 Οκτωβρίου 2016.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 - 14:00

Είσοδος ελεύθερη

 

•20.00

 

Ομιλία του Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη με τίτλο: “O Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας πρωτοπόρος μουσικός

 

Συναυλία με έργα για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου, με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα:

•             14 Invenzioni (αποσπάσματα)

•             Ελπίδες χαμένες

•             Ο θάνατος του ναύτη

•             Κασσιανή

•             Romance d'Esmeralda – είναι το παλαιότερο εντοπισμένο έργο του συνθέτη (1911) και θα ερμηνευθεί για πρώτη φορά.

 

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μητρόπουλο και την εκδήλωση:

 

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της μαθητείας του στο Ωδείο Αθηνών, ο Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960) εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πιο προχωρημένη μουσική του καιρού του. Η αναζήτηση καινούργιας «μουσικής τροφής» τον οδήγησε στο Βερολίνο όπου μπόρεσε να γνωρίσει όλες τις πρωτοποριακές τάσεις της τέχνης που υπηρέτησε κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, ως συνθέτης, κυρίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’20 και ως εκτελεστής, για μιαν ακόμη δεκαετία, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα ένα από τα κέντρα της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, κατά την εικοσαετή σταδιοδρομία του εκτός Ελλάδος, δεν έπαψε ποτέ να προβάλλει τολμηρές μουσικές ερμηνείες και να προσπαθεί να προωθήσει νέα και νεωτερικότερα έργα, μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο προγραμμάτων που απευθυνόταν σ’ ένα στερεότυπο συναυλιακό κοινό.

 

Συντονισμός και Οργανωτική Επιμέλεια της εκδήλωσης:

 “Οι Φίλοι το Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός”

Αρχείο Ωδείου Αθηνών

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.01.2017 10:30
Μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Τριάντη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατο του.
Η Μαρία Φαραντούρη για λίγες εμφανίσεις στον Παρνασσό
12.01.2017 11:30
Η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, ερμηνεύει νέα και παλιά τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο της, των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Ελένης Καραΐνδρου, κ.ά. βασισμένα στην ποίηση Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου και Αναγνωστάκη, για τέσσερις βραδιές στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», τα Σάββατα 18 & 25 Φεβρουαρίου & 4 Μαρτίου και Παρασκευή 10 Μαρτίου.
Requiem Aeternam: Εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
18.04.2016 14:03
Η Orion Productions παρουσιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 20:00, στην ιστορική κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός μια ξεχωριστή εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής στο πνεύμα των ημερών με τίτλο “Requiem Aeternam”.
This is my life: Η Όλγα Βενέτη live στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
30.03.2016 12:06
Στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ", ενός φιλολογικού συλλόγου με θεμελιώδη ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, η Όλγα Βενέτη θα μας ταξιδέψει την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στις 20:30 σε κοσμοπολίτικες μελωδίες των Bart Howard, Michel Legrand, Pink Martini καθώς και σε τραγούδια Ελλήνων συνθετών μιας άλλης νοσταλγικής εποχής.
Μουσικά θροΐσματα και ακούσματα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
15.03.2016 12:51
O Σύλλογος «ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ» διοργανώνει το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 την ετήσια Μουσική Βραδιά «Μουσικά θροΐσματα και ακούσματα» με γνωστά και αγαπημένα κλασικά έργα στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.