Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Μουσική, Επανάσταση, Χρώμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μουσική, Επανάσταση, Χρώμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Έργα των Prokoffief, Shostakovich, Tchaikovsky και Rakhmaninoff μεταξύ άλλων σημαντικών Ρώσων συνθετών των αρχών του 20ού αι. από το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble (Χρήστος Γρίμπας-Βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς-Πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης-Βιολί), τη Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο) και την Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο) θα πλαισιώσουν τα έργα Ρώσων εικαστικών της ίδιας εποχής που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30.  

Η μουσική εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο), Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο)

P. I. Tchaikovsky - Εποχές «Σεπτέμβριος-Κυνήγι» (Σόλο-Πιάνο)
P. I. Tchaikovsky - «Δεν θα σου πω τίποτα», Op.60 No.2 (Φωνή-Πιάνο)
M. Glinka - Ελεγεία «Μην με βάζεις άσκοπα σε πειρασμό» (Φωνή- Πιάνο)
N. Dounaevsky - «To τραγούδι της Νίννας» (Φωνή-Πιάνο)
Α. L. Gurilev - «Καρδιά Παιχνίδι» (Φωνή-Πιάνο)
D. Budey - «Μπουκέτα από τη Νίκαια» (Φωνή-Πιάνο)
S. Rakhmaninoff - «Ελεγεία» (Σόλο-Πιάνο)
N. Harito - «Σε εκείνον τον κήπο που συναντηθήκαμε» (Φωνή-Πιάνο)
Ρώσικο Παραδοσιακό τραγούδι - «Πατρίδα» (Φωνή-Πιάνο)

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Transcription Ensemble
Χρήστος Γρίμπας (Βιολοντσέλο), Νίκος Ζαφρανάς (Πιάνο), Γιώργος Κανδυλίδης (Βιολί)

A. Scriabin - Σπουδή για πιάνο σε ντο δίεση ελάσσονα, Op. 2, Αρ. 1 σε μεταγραφή για Trio με πιάνο από τον Alexander Krein
P. Juon - Trio Op. 60, για βιολί , βιολοντσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα (1915)
I. Moderato assai
II. Andante cantabile
III. Risoluto, ma non troppo allegro
S. Prokoffief - Visions fugitives Op. 22 (1915 – 1917) για πιάνο σε μεταγραφή για Trio με πιάνο (επιλογή)
D. Shostakovich - Piano Trio Αρ.1 σε ντο ελάσσονα Op.8 (1923)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

Ξένια (Οξάνα) Τσαβκοπούλου (Σοπράνο)

Είναι απόφοιτη της Κρατικής Μουσικής Ακαδημίας της Τασκένδης και του Conservatoire της Τασκένδης με Δίπλωμα Μονωδίας, ως τραγουδίστρια όπερας και καθηγήτρια. Στην Ελλάδα πήρε το Δίπλωμα της Μελοδραματικής Σχολής του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης. Έδωσε πολλές συναυλίες με συμφωνικές ορχήστρες, ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έκανε πολλές εμφανίσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση . Εργάστηκε ως καθηγήτρια μονωδίας στην Κρατική Μουσική Ακαδημία (Τ.Ν. Χρένικοβ) του Ελέτς (Ρωσία) στην οποία ήταν Πρόεδρος του τμήματος Μουσικής και Τέχνης. Επίσης εργάστηκε στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Φλώρινας και σε Επιμορφωτικά Προγράμματα Μουσικής Παιδείας. Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Περιφερειακό Ωδείο Φλώρινας, στο Δημοτικό Ωδείο ΠτολεμαΪδας και αναπληρώτρια στην Α/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση.

Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο)

Καθηγήτρια Πιάνου ΠΕ 16.01 Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Δίπλωμα Πιάνου και Πτυχίο Αρμονίας Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δίπλωμα “ΒACCALAUR ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ” (2003) Moυσική Ακαδημία «ΓΚΝΕΣΙΝΙΧ» Μόσχα. Δίπλωμα ”MAGISTR ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ” Ειδίκευση «Πιάνο» (2004) Μουσική Ακαδημία «ΓΚΝΕΣΙΝΙΧ» Μόσχα. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευση «Πιάνο» (2006) Μουσική Ακαδημία «ΓΚΝΕΣΙΝΙΧ» Μόσχα. Τρίτο Βραβείο (2004) σε Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στη Βιέννη με τίτλο “Musical Performance and Pedagogics”. Συναυλίες:ατομικά ρεσιτάλ,μουσική δωματίου,συνοδεία μονωδίας. Είναι μέλος του ορχηστρικού συνόλου «RICERCAR».. Συγγραφέας- Ειδική Επιστήμοονας για την Εκπόνηση Προγράμματος Σπουδών του (Ι.Ε.Π.) Πιάνου στα Μουσικά Σχολεία περίοδος Μάϊος-Ιούνιος 2015. Παρακολούθηση και συμμετοχή ως εισηγήτρια στο 7ο Συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θες/νίκης, στις 27-29 Νοεμβρίου 2015.

Το σχήμα Transcription Ensemble – Χρήστος Γρίμπας (Βιολοντσέλο), Νίκος Ζαφρανάς (Πιάνο) και Γιώργος Κανδυλίδης (Βιολί) - κατέχει μια σημαντική θέση στα διεθνή καλλιτεχνικά δρώμενα με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως εμφανίσεις στο Smetana Hall (Πράγα) με την Ορχήστρα του Karlovy Vary (2016), στο Φεστιβάλ Σαντορίνης (2016), σε σολιστική εμφάνιση με ταυτόχρονη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ (2015), στο Φεστιβάλ NIMUS της Σερβίας, σε περιοδεία σε πόλεις στην Πολωνία και τη Ρουμανία (2014 - 2016) και σε συμπαραγωγή Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και 48ου Φεστιβάλ «Δημητρίων» με συνεργασία της Anna Nechaeva (Bolshoi Μόσχας) στο τραγούδι. Περαιτέρω ξεχωρίζουν η διάκρισή του ως “Ensemble in Residence” του ΜΜΘ, η παρουσίαση του Concertino του Bohuslav Martinů με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η χρήση υλικού του συνόλου στη μουσική επένδυση του Ντοκιμαντέρ του Δ. Αθυρίδη «Ένα βήμα μπροστά», καθώς και εμφανίσεις σε αίθουσες και θεσμούς όπως οι: Tate Modern (Λονδίνο), Μουσείο Reina Sofía (Μαδρίτη), Baltic Neopolis Festival (Πολωνία), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (με τον διακεκριμένο βιολίστα V. Mendelssohn), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ναυπλίου, Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Ρόδου, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Εθνική Πινακοθήκη στον “Κύκλο Μουσικής Δωματίου” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, E.B.U. (European Broadcasting Union), Διεθνές Συνέδριο Νευρολογίας της Αβινιόν (Γαλλία) κ.ά.

Η έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη»
παρουσιάζεται έως τις 5 Νοεμβρίου 2016. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Συναυλία του ΚΜΣΤ με το Transcription Ensemble στο Κρατικό Μουσείο Manege
04.01.2017 11:45
Το έργο Ελλήνων συνθετών του 20ου αιώνα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι φιλότεχνοι της Αγίας Πετρούπολης από το μουσικό σύνολο ‘Transcription Ensemble’ στο Κρατικό Μουσείο Manege, τη Δευτέρα 9 Ιανουάριου 2017, στις 19:00, τελευταία ημέρα της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα».
Οι Blues fathers and the Swingers στη μουσική πλατφόρμα PIREOS 138
27.12.2016 16:18
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο PIREOS 138 τη μουσική πλατφόρμα που στόχο έχει να δώσει βήμα σε curators από το χώρο της μουσικής να παρουσιάσουν και να συστήσουν το κοινό σε νέους ήχους και μουσικούς πειραματισμούς.
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει τη μουσική πλατφόρμα PIREOS 138
20.12.2016 14:20
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο PIREOS 138 τη μουσική πλατφόρμα που στόχο έχει να δώσει βήμα σε curators από το χώρο της μουσικής να παρουσιάσουν και να συστήσουν το κοινό σε νέους ήχους και μουσικούς πειραματισμούς.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
14.06.2016 16:41
Με μια συναυλία αφιερωμένη στην σύγχρονη όπερα και μουσική του 20ου και του 21ου αιώνα, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στην βεράντα του 4ου ορόφου στο νέο κτήριο του Μουσείου, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, στις 21.30.