Με ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με την σπουδαία Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την μνήμη της Μαρία Κάλλας, συνεισφέροντας με τα έσοδα από τα εισιτήρια στην δημιουργία της Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”, η οποία θα δημιουργηθεί στο διαμέρισμα που έζησε η Μαρία Κάλλας στα νεανικά της χρόνια, στην Οδό Πατησίων 61, στην Αθήνα.

Η Μαρία Κάλλας, η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ου αιώνα, πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προτού ακολουθήσει αποθεωτική σταδιοδρομία στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

H ΕΛΣ τιμά τη μνήμη της με ένα Ρεσιτάλ Τραγουδιού με την διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”, για τους σκοπούς της οποίας θα δοθούν τα έσοδα από τα εισιτήρια.

Στο πρόγραμμα του ρεσιτάλ, ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου και η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, θα ερμηνεύσουν έργα των Μασνέ, Σοπέν, Χαίντελ, Ραχμάνινοφ, Ριάδη, Ντεμπυσσύ, Μότσαρτ και Βέρντι.

Η Ελληνίδα υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας στον χώρο της όπερας αφού κάθε της εμφάνιση αποτελεί γεγονός. Έχει τραγουδήσει στα κορυφαία θέατρα του κόσμου (Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, Όπερα του Παρισιού, Όπερα της Βιέννης, Όπερα του Μονάχου, Κρατική Όπερα του Βερολίνου, Όπερα του Σύδνεϋ, Όπερα του Άμστερνταμ, Όπερα της Ζυρίχης, Όπερα της Ρώμης, Όπερα του Τόκυο, κ.ά.). Για το ντεμπούτο της στη Αμερική, τιμήθηκε με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» για την ερμηνεία της στην Τραβιάτα. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει από μπαρόκ όπερα έως σύγχρονη μουσική και από τους βασικούς μοτσάρτιους ρόλους έως τις ηρωίδες του βερισμού, ενώ έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους μαέστρους και σκηνοθέτες της εποχής μας.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου είναι συνθέτης, πιανίστας, εκπαιδευτικός και παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε πολλά μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως Lincoln Center, Carnegie (Weil) Hall, Berlin Philharmonie, Barbican Hall, St James Palace, Kioi Hall Tokyo, Rudolfinum Dvorak Hall κ.α. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Philharmonia, η Orchestre Symphonique du Capitale de Toulouse, Odessa Philharmonic Συμφωνική του Μονάχου, η Malaga Symphony Orchestra, η N.H.K., η Orchestra Sinfonica del Emiglia Romagna “Arturo Toscanini, η Czech Radio Symphony και έχει ηχογραφήσει για διεθνή τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα όπως το BBC, το Berlin Radio 3, το Swiss Radio, το RAI, το ARD. Ως ομιλητής έχει δώσει σεμινάρια στην Αυστρία, την Ελβετία και σε Ελληνικά πανεπιστήμια και σχολές. Έργα του έχουν ερμηνεύσει διεθνώς διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως οι New York Philharmonic Chamber Soloists, ο Θεόδωρος Κερκέζος, ο Oscar Giglia. Επιπλέον, έχει τιμηθεί με πλειάδα σημαντικών βραβείων όπως το 1ο βραβείο σύνθεσης «2Agosto  1999», το «Reding-Piette1995» στο πιάνο ντούο, το Βραβείο Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 1998. Η Φιλαρμονική του Buffalo NY απέσπασε ένα βραβείο ASCAP 2013 για την αμερικανική πρεμιέρα του έργου του «Πυρρίχιος». Διετέλεσε Διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος 2014/5.

Το ρεσιτάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την “Εταιρεία  για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»”.

Η διάσημη υψίφωνος και Πρόεδρος της “Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»” κυρία Βάσω Παπαντωνίου σημειώνει: “Η “Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas” είναι ένα αίτημα στήριξης για τους νέους Έλληνες Μουσικούς που είναι προορισμένοι να διακριθούν και να δικαιωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας τους δημιουργήσουμε, στη χώρα μας, την δυνατότητα μιας περαιτέρω ανέλιξης. Ένα χώρο μαθητείας, εμπειρίας, επίγνωσης του ότι η τέχνη είναι χώρος συντριβής και όχι έπαρσης – διδάγματα που μας κληροδότησε η μεγάλη Ελληνίδα μουσικός Maria Callas. Σαν αναγνώριση η Ακαδημία θα φέρει το όνομά της”.

Τα έσοδα από την συναυλία θα δοθούν στην Εταιρία για το κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”, για τους σκοπούς της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”.