Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου, και με την στήριξη του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργανώνει από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου 2014 την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα».

Η φετινή είναι η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του θεσμού της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία έχει στόχο την παρουσίαση και προώθηση της κυπριακής θεατρικής γραφής στην Ελλάδα. Η διοργάνωση περιλαμβάνει και φέτος ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση παραστάσεων κυπριακών θεατρικών έργων από θεατρικά σχήματα της Κύπρου.

Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το κυπριακό θεατρικό έργο: Παρουσία και προώθησή του στον ελλαδικό χώρο», στο Σπίτι της Κύπρου στις 7:30 μ.μ. Στη συζήτηση, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό συμμετέχουν: Γιώργος Νεοφύτου,  θεατρικός συγγραφέας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, Χαρά Μπακονικόλα, Ομότιμη Καθηγήτρια  του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών, Γιάννης Ιορδανίδης, σκηνοθέτης, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κριτικός θεάτρου,  Χρύσα Σπηλιώτη, θεατρική συγγραφέας, Συντονίζει: Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» θα παρουσιαστούν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αίθουσα Θέατρο, τρεις παραγωγές κυπριακών θεατρικών έργων.
 
Το βραβευμένο έργο του Ανδρέα Κουκίδη Λήδρας και Ρηγαίνης από το Σατιρικό Θέατρο, με το οποίο θα ανοίξει ο κύκλος των παραστάσεων την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου, σκηνογραφία Μίκη Λοΐζου, κοστούμια Κώστα Καυκαρίδη και μουσική επένδυση Νέαρχου Γεωργιάδη, με τους ηθοποιούς Πόπη Αβραάμ, Χάρη Πισία, Έλενα Χριστοφή, Σπύρο Γεωργίου, Βασίλη Μιχαήλ, Ανδρέα Ρόζου, Ιωάννη Χαραλάμπους, Ηλία Ανδρέου.

Το Λήδρας και Ρηγαίνης, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 από το Σατιρικό Θέατρο και απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του κυπριακού θεάτρου, διαδραματίζεται σε ένα μπαρ της Λευκωσίας, στη γωνία των οδών Λήδρας και Ρηγαίνης το 1974, λίγο πριν και λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς. Μέσα από το έργο ξεδιπλώνεται από τη μια η φυσική ομορφιά, η ασυνείδητη σκληρότητα και από την άλλη, η αδιαφορία των ανθρώπων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Ο Ανδρέας Κουκίδης δεν κρύβει τα πραγματικά γεγονότα, αλλά τα αποκαλύπτει με τρόπο άμεσο, ρεαλιστικό, τόσο απλό, μα και τόσο δύσκολο.

Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, η ομάδα ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ θα παρουσιάσει το έργο Εν κινήσει του νεαρού συγγραφέα Γιώργου Κλεάνθους, σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου, σκηνικά Λάκη Γενεθλή, μουσική Δημήτρη Σπύρου, σχεδιασμό φωτισμού Δήμου Κλεάνθους, με τους ηθοποιούς Ανδρέα Βασιλείου, Γιώργο Κυριάκου και Δημήτρη Σπύρου.

Σε μια μεγαλούπολη, μια μέρα χωρίς συγκοινωνίες, ο Χάρη και ο Νικ συναντούνται σε μια διάβαση πεζών. Ο πρώτος, ξένος στην πόλη, ψάχνει για μια κυβερνητική υπηρεσία και ο δεύτερος προτίθεται να τον βοηθήσει. Εν κινήσει λοιπόν θα ‘ρθουν κοντά και η βόλτα θα αποκαλύψει τα πιο κρυμμένα μυστικά τους. Θα αποκαλύψει τα λάθη τους, θα τους συντρίψει με τα πάθη τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους πιο μεγάλους φόβους τους.

Η παραγωγή παρουσιάστηκε τη θεατρική περίοδο 2012-2013 και ήταν υποψήφια στα «Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για τις θεατρικές περιόδους 2011-2012/2012-2013» στις κατηγορίες «Θεατρική Συγγραφή/Θεατρική Διασκευή/Σύνθεση Κειμένου» και «Μουσική».

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, με την παράσταση του έργου του Κώστα Μαννούρη, Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!, παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Χιώτη, σχεδιασμό φωτισμών του Σταύρου Τάρταρη, video art του Παναγιώτη Μηνά, με την Αννίτα Σαντοριναίου να ερμηνεύει επί σκηνής το ρόλο της Φιλομήλας.

H Φιλομήλα, ως νόμιμη χήρα, αποφασίζει να σκορπίσει την τέφρα του αειμνήστου συζύγου της. Ενός μοιχού που, κατά τα λεγόμενά της, της έχει κάνει το βίο αβίωτο. Μένει μονάχα να απαντηθεί το εξής, φαινομενικά απλό, ερώτημα: πού θα σκορπίσει την τέφρα του; Ακολουθούν τέσσερις υποψήφιοι τόποι και τέσσερις ιστορίες ιδιωτικής μυθολογίας. Το έργο του Κώστα Μαννούρη δίνει βήμα σε έναν συνάνθρωπό μας που έχει υποστεί την πανωλεθρία με χάρη.

Το σύγχρονο αυτό έργο προέκυψε μέσα από το Πρόγραμμα PLAY, το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΚΚΔΙΘ και ο ΘΟΚ, που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του θεατρικού πεδίου, την καλλιέργεια καινούργιου οράματος, σύγχρονων προσεγγίσεων και αυθεντικών φωνών στο κυπριακό θέατρο μέσα από νέους τρόπους αναζήτησης και έρευνας του αντικειμένου.

Διοργάνωση: Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
Σε συνεργασία: Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου
Στήριξη: Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
Φιλοξενία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης