Θέατρο, μουσική, χορός, performance, εικαστικά, λόγος, έρευνα, κινηματογράφος, workshops, συνθέτουν το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο πρόγραμμα της διοργάνωσης και προ(σ)καλούν τη Θεσσαλονίκη να έρθει σε δημιουργικό “διάλογο” με την τέχνη και τον πολιτισμό. Με κωδικό «Αστυβάλ», συγκερασµός των εννοιών άστυ και φεστιβάλ, τα Δηµήτρια 2016 θα µεταµορφώσουν την πόλη σε ένα µεγάλο εργοτάξιο πολιτισµού, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!


Με μία πρώτη ματιά, από την πληθώρα των εκδηλώσεων, διεθνών και ελληνικών, που θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι θεατές του Φεστιβάλ ξεχωρίζουμε τις εξής:

Εικαστικός, σκηνοθέτης, performer, ακριβίστρια και multimedia διαδραστική καλλιτέχνις, η Yoko Ono αποτελεί το πιο βαρύ “χαρτί” των φετινών Δημητρίων, καθώς για ένα μήνα θα “καταλάβει” το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η αιώνια σύντροφος του Τζον Λέννον, με την εγκατάσταση «Ex-it» –σχόλιο για τη ζωή, το θάνατο, την επιστροφή και την μετενσάρκωση– εξάπτει τη φαντασία του κοινού, αλλά και με το περίφημο διαδραστικό πρότζεκτ Skyladders, όπως και πλήθος από performances περί του μεταναστευτικού, αλλά και της ζωής πριν και μετά τον θρύλο της μουσικής John Cage, θα ανατινάξει τις συμβάσεις και θα συνταράξει τα ελληνικά εικαστικά δρώμενα.

Tο Schaubühne Berlin Theatre θα παρουσιάσει το «Compassion. The History of the Machine Gun», ένα έργο- ταξίδι στα «καυτά» πολιτικά σημεία των καιρών μας, σε σκηνοθεσία του Ελβετού Milo Rau. Μια παράσταση – ντοκιμαντέρ με μορφή διπλού μονολόγου, βασισμένη σε συνεντεύξεις από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και κληρικούς και θύματα πολέμου στην Αφρική και την Ευρώπη. Μια παράσταση, που περιηγείται σε αντικρουόμενα πεδία: Γιατί ένας νεκρός στις πύλες της Ευρώπης υπερισχύει χιλιάδων νεκρών στις εμφύλιες ζώνες του Κονγκό;

Φανταστείτε ένα πιάνο να παίρνει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών και κάθε ένας από τους ακροατές να βιώνει το έργο σα να βρίσκεται εντός του οργάνου. Γίνεται ένα μουσικό έργο να προσομοιώσει για τον ακροατή την ακουστική εμπειρία του να βρίσκεται μέσα στο πιάνο; Την απάντηση δίνει ο βραβευμένος συνθέτης της νεότερης γενιάς με σημαντική παρουσία στους χώρους του θεάτρου και του κινηματογράφου, Σταύρος Γασπαράτος με το «Expanded Piano». Την εγκατάσταση – μουσικό έργο Expanded Piano, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη το 2014, ενώ ανασχεδιάστηκε για να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2015, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Το ανέβασμα του επίκαιρου αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Μάνα Κουράγιο», γραμμένο το 1939, όταν ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από τη μια ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα. Από την άλλη η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο.

O Cedric Charron, μέλος της ομάδας διδασκαλίας του ανατρεπτικού σκηνοθέτη Jan Fabre, θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού – performance που θα προκαλέσει αίσθηση. Θα διδάξει τη μέθοδο «From ACT to ACTING» σε ιδέα και εκτέλεση του ίδιου του Jan Fabre, ο οποίος θα δώσει το “παρών” για δεύτερη συνεχή χρονιά στα Δημήτρια.

Το «Καπάνι Project» αποτελεί μια δράση πολιτισμού, πολυμορφική, πολυπρόσωπη, πολυδιάστατη, πρωτοποριακή, φρέσκια και με την προοπτική ενός ωραίου θεσμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Μουσικοί, ηθοποιοί και καλλιτέχνες εικαστικοί συμπράττουν με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του Καπανίου και -ανάμεσα σε ψάρια, φρούτα, γεύσεις, μυρωδιές, υφάσματα, αρώματα, χρώματα, παραδόσεις- μοιράζονται, συνδημιουργούν, πειραματίζονται, αλληλεπιδρούν και τελικά φτιάχνουν έναν νέο κόσμο μέσα στον παλιό, γεμάτο ενέργεια, φαντασία και ευρηματικότητα. Γιατί τα ομορφότερα πράγματα συμβαίνουν στις γειτονιές με ιστορικό βάθος, εκείνες που έχουν πολλά να αφηγηθούν.

«Τα 51α Δημήτρια είναι εδώ, με ένα ιδιαίτερο, πάντα νεωτερικό πρόγραμμα, καλλιτεχνικώς και κοινωνικώς ευαίσθητο, όπως το συνθέτουν το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά συμβάντα, ο χορός, ο κινηματογράφος, η performance και τα εργαστήρια.

Για ένα ακόμη φθινόπωρο, σε πείσμα της εσωστρέφειας και των δύσκολων καιρών, προσκαλούν και προκαλούν τη Θεσσαλονίκη να συνδεθεί ευθέως μαζί τους.

Ζήστε το! Εμπειρία, καλές τέχνες και τεχνολογία, με φόντο τους δρόμους, τις λέξεις, τις εικόνες, τα σώματα, τα κτίρια και τα σημεία εκείνα του αστικού χάρτη, όπου θα παραχθούν ενέργεια και επικοινωνία, θα ανοίξουν συναρπαστικοί ορίζοντες και θα καταγραφούν «στιγμές» μέσα από πολλαπλές αφηγήσεις και ποικιλία απόψεων.

Αστυβάλ! Το ζητούμενο δηλαδή: ο διάλογος με την πόλη μέσω των τεχνών, η επικοινωνία ανθρώπων και τάσεων, που μέσα στον κατακερματισμένο κόσμο θα συνυπάρξουν και θα μεταλάβουν ορίζοντα και προοπτική. Μια απόπειρα συνύπαρξης και συντονισμού μέσω 42 εκδηλώσεων που άφοβα θα επιχειρήσουν, κινούμενα σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής ανθρωπογεωγραφίας και αντισυμβατικών θεωρήσεων-θεαμάτων, να συνενώσουν και να συνεγείρουν τη Θεσσαλονίκη.

Κοσμοπολίτικα, έκκεντρα και εκκεντρικά, τολμηρά και ευαίσθητα, τα φετινά Δημήτρια επιχειρούν και πάλι ένα «άλμα» και ονειρεύονται μια Θεσσαλονίκη που δεν πτοείται. Αναθεωρητικά, απελευθερωμένα από την κοινοτοπία, προσανατολισμένα στο σπαρταριστό πλην όμως αθέατο από τους πολλούς «σήμερα», τα φετινά Δημήτρια καλείσθε να τα βιώσετε με μια διάθεση «αστυβαλική», που θα πει πως προσκαλείστε να ζήσετε εντός τους μια καλειδοσκοπική εμπειρία τέχνης σε χρόνο παρόντα και ενεστώτα.

Γιατί ίσως κι αυτός να είναι ο ορισμός-στοίχημα του φετινού θεσμού. Η πόλη στο σήμερα, η Θεσσαλονίκη του όχι πια χθες, παρά μόνο η Θεσσαλονίκη του αύριο.»

Το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

01/10

Πάρτυ έναρξης

Το σάουντρακ της βραδυάς επιμελείται ο Γιάννης Τσουκαλάς

Ελεύθερη Είσοδος
1- 23/10
Yoko Ono
Εγκατάσταση «Ex-It», Φιλμς και Performances
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης1-3/10
Ο Αδαής και ο Παράφρων του Τ. Μπέρνχαρτ
από την ομάδα Θεάτρου Χ-αίρεται
σε σκηνοθεσία Γ. Περλέγκα

2/10 – 30/11
Νικόλαος Γύζης – Τα σχέδια
Έκθεση σχεδίων, σκίτσων και σημειώσεων του μεγάλου καλλιτέχνη

 

Έργο του ζωγράφου Νικολάου Γύζη από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης 

2,3/10
Σταύρος Γασπαράτος Expanded Piano
Σεμινάριο & Συναυλία

4/10
Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου
Οι γνωστοί και ως «Cameristi della Scala» θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Βιβάλντι και Μπαχ

4-7/10
Ultima Vez In Spite Of Wishing And Wanting
Σεμινάριο και παράσταση χορού

4-23/10
Έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ

5/10
Compassion. The History of the Machine Gun
από το Schaubühne Berlin Theatre σε σκηνοθεσία Milo Rau
Έργο- ταξίδι στα «καυτά» πολιτικά σημεία των καιρών μας

6,7/10
Το «άλλο» σπίτι
από την ομάδα Εν δυνάμει σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου
Στο όριο μεταξύ θεάτρου-ντοκουμέντου

6-9/10
Toolkit Designers’ Meeting 2016
Design Toolkit
Ομιλίες, εξειδικευμένα εργαστήρια και εκθέσεις για το design

7-15/10
7Ply Project Festival
ΚΣΤΘ – ΚΜΣΤ
Street κουλτούρα μέσα από έκθεση, δράσεις, εργαστήρια, προβολές και πολλά skateboards

8/10
Chauvinism Scanner
από την ομάδα God’s Entertainment
Διαδραστική performance με θέμα το φόβο για το «άλλο»

8/10
Hildur Gudnadóttir
Συναυλία της Ισλανδής τσελίστριας, συνθέτριας και ερμηνεύτριας

8-10/10
Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι.
Performance των Σοφίας Κορώνη και Αγγελικής Παπαθεμελή
Θεατρικό παιχνίδι στα όρια της πραγματικότητας και του ονείρου

9/10
Le rebétiko aujourd’hui – société et réalité
πλήρη ντάξει
Μια μουσική παράσταση με τραγούδια εμπνευσμένα από την κοινωνική πραγματικότητα

10/10
Romain Collin Trio
Συναυλία του τζαζ πιανίστα

Romain Collin © Shervin Lainez 

11/10
– These gentle hearts are like shot birds falling
Φώτης Νικολάου
Παράσταση χοροθεάτρου για την αγάπη και τη συνύπαρξη

– The more you dance the more you get
Εύη Δημητρίου
Παράσταση χοροθεάτρου με έμφαση στο ρόλο του ανθρώπου στην κοινωνία

11/10 – 19/11
Ο συντελεστής Gini
(Gini Coefficient) Λυδία Δαμπασίνα
Σειρά έργων που όλα μαζί συνθέτουν μια ενιαία εγκατάσταση

12/10
Arve Henriksen & Jan Bang Duo ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ 
Συναυλία του Νορβηγού τρομπετίστα

Η επιστροφή των χρημάτων σε όσους έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο, θα γίνει στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αριστοτέλους  με την επίδειξη
του εισιτήριου (Δευτ. Τρι. Σαβ. 10.00 – 15.30, Τετ. Πεμ. Παρ. 10. 00 -14. 00 & 15.30-20.00, τηλ. 2310 272. 022).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ (κα Σ. Συμεωνίδου τηλ. 2313 318 211)

13,14/10
Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί
του Ντέιβιντ Άιβς από την ομάδα Ατονάλ
Παράσταση βασισμένη σε μονόπρακτα του Αμερικανού Ντ. Άιβς

14-16/10
Μιράντα
από το Θέατρο Πορεία
σε σκηνοθεσία του Όσκαρα Κορσουνόβα Παράσταση για την εμμονή με την εξουσία εμπνευσμένη από τη σεξπιρική «Τρικυμία»

15/10
Hior Chronik
Piano Music/Ambient/Electronic
Συναυλία με παλιότερα, αλλά και ακυκλοφόρητα έργα του

15,17,19/10
Aida του Giuseppe Verdi
Όπερα σε τέσσερις πράξεις (σε λιμπρέτο του Antonio Ghislanzoni) σε σκηνοθεσία Zamira Pasceri

16/10
Γιάννης Παπατριανταφύλλου Quintet
Συναυλία τζαζ

17-22/10
Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης
(Thessaloniki International Short Film Festival)
Αφιέρωμα στις καλύτερες ελληνικές και ξένες ταινίες μικρού μήκους της 10ετίας

18/10
Ελευθερία: η πιο ακριβή καπιταλιστική λέξη
των Πάγια Πέλεβιτς και Όλγα Ντιμιτρίεβιτς / Bitef Theater
Θέατρο ντοκουμέντο με εικόνες-όψεις της βορειοκορεάτικης κοινωνίας

18/10
8:00 p.m. – 9:00 p.m.: From light to darkness / From orange to black
Modified dog
Μια performance / installation με σκοπό ένα ταξίδι προς το τέλος της ημέρας

18-19/10
Hotel της Γιώτας Αργυροπούλου
από τη θεατρική ομάδα Blindspot Theatre Group
Παράσταση-θεραπεία για άτομα με αϋπνία

18-21/10
From ACT to ACTING – Jan Fabre Teaching Group
Σεμινάριο χορού από τον Cedric Charron

20/10
Η Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της του Μπ. Μπρεχτ από το ΚΘΒΕ
Το επίκαιρο αντιπολεμικό έργο σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς

20/10
ΑΒΣ-ΑΑΠ
Αλέξανδρος Πλωμαρίτης
Αυτοβιογραφική performance μέσα από την ιστορία της Θεσσαλονίκης

22/10
Wot? Not Fish
από την ομάδα Bread & Circuses
Σκηνές έγγαμου βίου ζωντανεύουν επί σκηνής

22/10
The nest-one route to freedom’/Trial 0ne
Παράσταση εικαστικού χορού σε χορογραφία της Δέσποινας Καπουλίτσα

22/10
Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies
Ο δημοφιλής τραγουδοποιός και οι συνεργάτες του επιστρέφουν

22-23/10
Athens Video Dance
Project (AVDP)
Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο 30 videodance προβολές

23/10
Τελετή λήξης 
Στα πικάπ ο Στέφανος Τσιτσόπουλος
Ντίσκο Labattoir! – Σφαγεία
Ελεύθερη Είσοδος

Προφεστιβαλικές και παράλληλες εκδηλώσεις

27/9
Νύχτα τέχνης
Όλες οι γκαλερί και τα μουσεία της πόλης θα… ξενυχτήσουν

5/10
Καπάνι Project
Μουσική, θέατρο δρόμου και άλλες δράσεις με φόντο την πολυσύχναστη αγορά της Θεσσαλονίκης

8-9/10
Το Α.Π.Θ. στην πόλη / 90 χρόνια Α.Π.Θ.
Το Α.Π.Θ. «εξορμά» στην πόλη

20/10 – 30/12
Παραβολές και Μάρτυρες
Έκθεση ζωγραφικής του Nikola Saric

ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Εγνατία 109
2310 263308
Λεωφορεία: 8, 10, 11, 27, 31 www.agioritikiestia.gr

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΟΚΙΜΩΝ & ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. «ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»
Πρώην Κινηματογράφος «Παλλάς»
Λεωφόρος Νίκης 73 2310 257900
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 10, 11, 12, 58 www.tsso.gr

ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
Κασσάνδρου 91-93
2310 278587
Λεωφορεία: 15, 16, 23

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
Αρχαιολογικού Μουσείου 30
2310 857978, 2310 425531
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 8, 33, 39, 76

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ
Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως 2310 869869
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 7, 8, 33, 39 www.thessaloniki.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κουντουριώτου 17
2313 318222
Λεωφορεία: 3, 5, 6

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (CASA BIANCA)
Β. Όλγας 180 2310 425531
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 8, 30, 33, 76

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Πλατεία ΧΑΝΘ (Τσιμισκή) 2310 237700
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 7, 11, 12, 15, 20, 33, 39, 58
www.avlaiatheatre.gr

BLACK BOX
Βασιλίσσης Όλγας 65
2310 829254
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 8, 33, 39, 78 www.facebook.com/ blackboxthessaloniki

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Εθνικής Αμύνης 2 2315 200200
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 7, 11, 12, 15, 20, 33, 39, 58
www.ntng.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποθήκη Β1 (Λιμάνι)
2310 593270
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 15, 23, 24, 25, 26, 35
www.cact.gr

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
25ης Μαρτίου & παραλία 2310 895800
Λεωφορεία: 5, 6, 8, 33, 78 www.tch.gr

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Εγνατία 154
εντός ΔΕΘ-Helexpo 2310 240002
Λεωφορεία:3,5, 6, 7, 11, 12, 15, 20, 33, 39, 58
www.mmca.org.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Πλατεία Αριστοτέλους 10 2310 378400
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 7, 11, 12, 15, 20, 33, 39, 58

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ναυάρχου Βότση 4
2310 593393
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 10, 11, 12, 33, 39, 58
www.thpa.gr

PRINCIPAL CLUB THEATER
Μύλος – Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού
Ανδρέα Γεωργίου 56
2310 428088
Λεωφορεία: 31 www.principalclub.com

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Εθνικής Αμύνης 1
2310 270073
Λεωφορεία: 11, 58, 8

ΣΦΑΓΕΙΑ
26ης Οκτωβρίου 35
2313 318203
Λεωφορεία: 31, 40

ΧΑΝΘ
Ν.Γερμανού 1-Πλατεία ΧΑΝΘ
2316 001000
Λεωφορεία: 3, 5, 6, 12, 33, 39, 58, 78


Το αναλυτικό πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimitria.thessaloniki.gr