Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Leftovers of a Landscape: έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Leftovers of a Landscape: έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Το παλαιοπωλείο Μαρτίνος με χαρά παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη, με τίτλο «Leftovers of a landscape», στις 20 Οκτωβρίου 2016 με πίνακες ζωγραφικής και κολλάζ.
 
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά του: «Όταν προετοίμαζα αυτή την έκθεση, ακολούθησα το ένστικτο και τη και φυσική ροπή των αδόμητων σκέψεών μου και επέτρεψα στον εαυτό μου να δοκιμαστεί σε παρορμητικές, μη παραστατικές εικόνες. Ο κοινός άξονας αυτών των έργων είναι η φόρμα τους και τα χρώματά τους.
 
Ξεκiνώντας να σχεδιάζω στην επιφάνεια, είτε σε χαρτί είτε σε καμβά, παρατήρησα την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση κάποιων σχημάτων. Οι φόρμες αυτές εμπεριείχαν άλλοτε μια αρχετυπική σκοπιμότητα κι άλλοτε έαν δυσνόητο υπαινιγμό. Παρά τη συνεχής αμφισβήτηση που υποβόσκει στη διαδικασία μου, οι φόρμες αυτές επανεμφανίζονταν και εν τέλει επιβλήθηκαν στα έργα.  

Στην εκ των υστέρων αποδόμηση αυτών των μορφών, συνειδητοποίησα πως επρόκειτο για οργανικά σχήματα που πηγάζουν από μορφές φυτών, τη γυναικεία φιγούρα ή και τοπία που αναπαράγονται καθημερινά μπροστά μας και από αυτά μας απομένει μια υποψία, μια αίσθηση παρά η εικόνα καθεαυτή. Ένα υποσυνείδητο ίζημα στο οποίο εγγράφεται η ανάμνηση και η επιθυμία ταυτόχρονα».
 
Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης γεννήθηκε στην Κύπρο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Λονδίνο (University of Surrey, Roehampton, 1999-2002) και συνέχισε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο εργαστήριο του Γιάννη Ψυχοπαίδη (2003-2008). Ως εικονογράφος έχει κερδίζει το κρατικό βραβείο εικονογράφίας λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά (Κώστας Πετρίδης, «Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός ο λύκος», εκδ. Μυκρόκυκλος), 2014 και το βραβείο ΕΒΓΕ, για την εικονογράφηση διαφήμισης (Κομμωτιριο, Bold Ogilvy & Mather), 2016. Έχει κάνει 5 ατομικές εκθέσεις (Αθήνα και Λευκωσία) κι έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Έλλαμψις: Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Κοσμαδάκη
01.02.2017 12:43
Οι kaplanon galleries εγκαινιάζουν στις 31 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary , την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Κοσμαδάκη, με τίτλο «Έλλαμψις».
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
«somniatus ero»: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα στη γκαλερί Ευριπίδη
15.09.2016 15:29
Η Γκαλερί Ευριπίδη με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Έκθεση του Φίλιππου Γεώργιου Τσινταβή στην Aίθουσα Τέχνης Γ. - Ε. Βάτη στη Σύρο
01.04.2016 10:12
Ο καλλιτέχνης Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής σε μία ακόμα συνεργασία με την Γκαλερί Έρση μεταφέρει στην Ερμούπολη της Σύρου την ατομική του έκθεση με τίτλο «Το μαύρο τετράγωνο της Φαντασίας».
99,9 του Di Kirios Criton στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος
21.03.2016 10:51
Ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ με χαρά παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο 99,9, καθώς και το βιβλίο, το οποίο αποτελεί ένα αυτοτελές έργο τέχνης του Kirios Criton.