Archive Content / Archive Content

Greatest Kitsch 2009

Έργα που προέκυψαν από τον φωτογραφικό διαγωνισμό του δωρεάν διανεμόμενου περιοδικού Παράλλαξη / Parallaxi με θέμα To κιτς σήμερα, παρουσιάζονται στο Κέντρο Σύγ…

Έργα που προέκυψαν από τον φωτογραφικό διαγωνισμό του δωρεάν διανεμόμενου περιοδικού  Παράλλαξη / Parallaxi με θέμα To κιτς σήμερα, παρουσιάζονται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Φυσικά όσοι παραβρεθούν στα εγκαίνια θα διαπιστώσουν από μόνοι τους ότι πρόκειται για τα πιο κιτς εγκαίνια του 2009! Για τα εγκαίνια έχει προγραμματιστεί συναυλία live από τους LINDY HOP GREECE / the genuine swing dance ενώ οι διοργανωτές της έκθεσης σας προσκαλούν να δημιουργήσετε ένα βωμό κιτς, στο χώρο της έκθεσης. Φέρτε, λοιπόν, από το σπίτι σας ένα αντικείμενο που επιβίωσε της αισθητικής σας εκκαθάρισης, ένα δείγμα κακογουστιάς που όλοι έχουμε ξεχασμένο σε κάποιο ντουλάπι για τον ειδικά διαμορφωμένο βωμό που θα στηθεί στο κέντρο της έκθεσης, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας του τι είναι για τον καθένα κιτς.

Ο Μίλαν Κούντερα, στο βιβλίο του Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, αναφέρει για το κιτς: «…το κιτς αποκλείει από το οπτικό του πεδίο, όλα όσα ουσιαστικά απαράδεκτα αποκλείει η ανθρώπινη φύση…αναφέρεται σε εικόνες – κλειδιά, βαθιά αγκυροβολημένες στη μνήμη των ανθρώπων. Το κιτς είναι το αισθητικό ιδεώδες όλων των πολιτικών, όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικών κινημάτων. Ό,τι παρενοχλεί το κιτς εξοστρακίζεται από τη ζωή: κάθε εκδήλωση ατομικισμού, κάθε σκεπτικισμός…ο αντίπαλος του ολοκληρωτικού κιτς είναι ο άνθρωπος που θέτει ερωτήσεις…όποια και αν είναι η περιφρόνηση που μας εμπνέει, το κιτς είναι μέρος της ανθρώπινης μοίρας».

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr

Archive Content / Archive Content

Greatest Kitsch 2009

Το δωρεάν διανεμόμενο περιοδικό Παράλλαξη κάλεσε τους αναγνώστες του να φωτογραφίσουν ό,τι πληγώνει την αισθητική τους, κάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την δική τ

Το δωρεάν διανεμόμενο περιοδικό Παράλλαξη κάλεσε τους αναγνώστες του να φωτογραφίσουν ό,τι πληγώνει την αισθητική τους, κάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την δική τους έρευνα για το κίτς σήμερα! Οι 100 καλύτερες εικόνες παρουσιάζονται σε μια έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Που ξεκινάει και που σταματάει το κιτς σήμερα; Ποιοι βάζουν τα όρια και τι μπορεί να χωρέσει ο ορισμός αυτής της λέξης; Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε μια συνεργασία με το περιοδικό δίνει βήμα στις απαντήσεις του κοινού.

Απαντήσεις, όπως αυτές προέκυψαν μέσα από τις συμμετοχές του ομώνυμου διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργάνωσε το περιοδικό. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας πάνω στην κακογουστιά εντοπίστηκαν παντού: Στους δρόμους, τις βιτρίνες, τα κτίρια, τις εκκλησίες, ακόμη και μέσα στο ίδιο μας το καθιστικό. Αυτό τον εξωφρενικό και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό καθρέφτη της ελληνική πραγματικότητας του σήμερα έρχονται να συμπληρώσουν τα αντικείμενα από τις συλλογές κιτς των Χρήστου Καλού και Κλειούς Τανταλίδου, τα οποία θα εκτεθούν επίσης στον χώρο.

Ποια είναι η πιο εξωφρενικά κιτς εικόνα απ’ όλες αυτές με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπο το κοινό στην έκθεση; Το ίδιο καλείται να ψηφίσει και να βραβεύσει τις πέντε από αυτές.

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr