Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου (7-11 μ.μ.) η documenta 14, στο πλαίσιο των δράσεών της με τίτλο 34 Ασκήσεις Ελευθερίας, μας προσκαλεί στην παρουσίαση του έβδομου τεύχους South as a State of Mind, με θέμα Σιωπή και Προσωπεία.

Η σιωπή ως αντίσταση· τα προσωπεία ως αντίσταση. Και, παραδόξως ίσως, ως μέσα δράσης και ομιλίας, ως μέθοδοι πολιτικής και αισθητικής συμμετοχής. Αν οι λέξεις και οι εικόνες μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της κριτικής έρευνας, η σιωπή και τα προσωπεία, ενώ δεν μπορούν να έχουν αξιώσεις αυταπόδεικτης αλήθειας, μπορούν να ενισχύσουν την ευκρίνεια της πολιτικής δήλωσης, μαρτυρώντας την ανάγκη καταγραφής του πραγματικού – δίχως όμως να πέσουμε στην παγίδα της άμεσης αναπαράστασης.

Στα δοκίμια και στις αλληγορίες, στα εικαστικά project και στις συνομιλίες, στην ποίηση και στην πεζογραφία που περιλαμβάνονται στις σελίδες του, το δεύτερο τεύχος του South as a State of Mind της documenta 14 εξερευνά ζητήματα απόκρυψης ταυτότητας και φίμωσης της εναντίωσης, προφορικότητας και αναγνώρισης, ιθαγένειας και εξορίας, προέλευσης και επαναπατρισμού, αποικιοκρατικής και έμφυλης βίας.

Για την παρουσίαση του νέου τεύχους του South στα πλαίσια των 34 Ασκήσεων Ελευθερίας του Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta 14 που πραγματοποιούνται από τις 14-24 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ελευθερίας, οι Clémentine Deliss, Στάθης Γουργουρής και Candice Hopkins προσφέρουν μια σειρά από δράσεις: αναγνώσεις, ακροάσεις και τελετουργίες, παλιές και καινούργιες.

Διαβάστε επίσης:

34 Ασκήσεις Ελευθερίας: Το αναλυτικό πρόγραμμα της documenta 14