Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω

Εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου της Κω

Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω εγκαινίασαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, μεταξύ των οποίων του Δημάρχου Κω κ. Γ. Κυρίτση, του Επάρχου Κω κ. Γ. Χαλκιδιού, των Βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Η. Καματερού και Δ. Γάκη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Χ. Κόκκινου.

Ο αγιασμός τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια ευλογημένη ημέρα γιατί ανοίγει ξανά ένα Μουσείο. Tα Μουσεία είναι σύνθετες οντότητες για πολλούς λόγους. Ένας λόγος είναι ότι δεν έχουν ‘’πατέρα’’ ή ‘’μητέρα’’. Είναι συλλογικές προσπάθειες, που έχουν τις ρίζες τους αρκετά πίσω στο χρόνο. Σε αυτές τις προσπάθειες συμβάλλουν πολλοί άνθρωποι, πολλές ειδικότητες, τεχνίτες, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, τοπικές αρχές, κεντρικές υπηρεσίες κ.ο.κ, και συμβάλλουν διαχρονικά. Αυτή η διαχρονικότητα, αποτυπώνει και τη διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας. Έχεις την αίσθηση όπου πατάς στην Ελλάδα ότι βρίσκεις κάτω από τα πόδια σου χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Και αυτό μας δίνει ένα στοιχείο ταυτότητας –από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε- χωρίς αλαζονείες αλλά ούτε και υπερβολικές ταπεινοφροσύνες. Ούτε ‘’ψωροκώσταινα’’ ούτε το ‘’αρχαίο κλέος’’. Ένα μουσείο , λοιπόν, αποτυπώνει μια στιγμή αυτής της ιστορίας. Και το άνοιγμα ενός μουσείου είναι ένα άνοιγμα πολλαπλό, άνοιγμα στην ιστορία του τόπου καταρχήν, αλλά αυτός ο τόπος δεν είναι απομονωμένος. Είναι ένα άνοιγμα στην ιστορία ολόκληρης της χώρας. Είναι όμως και ένα άνοιγμα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής και άνοιγμα στους επισκέπτες του νησιού, αν τους δούμε όχι ως επισκέπτες που έρχονται εδώ για να αφήσουν τα χρήματά τους, αλλά για να καταλάβουν τον εαυτό τους μέσα από την γνωριμία τους με τον δικό μας πολιτισμό. Το μουσείο αυτό είναι ένα μνημείο που συνοψίζει το γεγονός ότι σε αυτόν τον τόπο συνυπήρχαν και συνυπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές εθνικότητες, άνθρωποι από διαφορετικές πλευρές του κόσμου, άλλοι πιο δυστυχισμένοι από εμάς, άλλοι λιγότερο δυστυχισμένοι από εμάς, άνθρωποι που όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω παραδίδεται ανακαινισμένο ακριβώς 80 χρόνια μετά από την ανέγερση του κτιρίου, το 1936. Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007–2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις
Ανοιχτό Μουσείο: Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
10.11.2016 12:38
Το Ανοιχτό Μουσείο είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις πολύπλευρες εργασίες που διενεργούνται για την έρευνα, τη συντήρηση και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων.
Εγκαίνια Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
09.08.2016 16:23
O Yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς πραγματοποίησε χθες βράδυ, Δευτέρα 8 Αυγούστου, τα εγκαίνια της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου στον Ναό Αγίου Φραγκίσκου. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.
Εγκαίνια για την Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου
02.08.2016 14:51
Τα εγκαίνια της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 και ώρα 20.00, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Εγκαινιάστηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
19.07.2016 11:53
Τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 17 Ιουλίου, από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Εγκαίνια για τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου
15.07.2016 12:29
Τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου εγκαινίασε παρουσία πλήθους κόσμου την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.