Η Feelgood παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 22 Σεπτεμβρίου 2016 την ταινία Και οι 7 ήταν Υπέροχοι (Magnificent Seven) σε σκηνοθεσία του Antoine Fuqua.

Ο σκηνοθέτης Antoine Fuqua (Training Day, Southpaw, The Equalizer) έχει το χάρισμα να κρατά καθηλωμένους τους θεατές με την κλιμακούμενη ένταση και την αγωνιώδη ατμόσφαιρα που δημιουργεί στις ταινίες του. Τώρα, έρχεται να καταθέσει τη δική του σύγχρονη οπτική στο ριμέικ της κλασικής ταινίας Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι. Το βαρύ πυροβολικό από το υπέρλαμπρο καστ είναι ο δις βραβευμένος με Όσκαρ Denzel Washington (Training Day, The Equalizer) ο φύλακας του γαλαξία Chris Pratt (Guardians of the Galaxy), ο 4 φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ethan Hawke (Boyhood, Before Midnight, Training Day) και ο πρωταγωνιστής του Law and Order Vincent D’Onofrio.  Το σενάριο, που είναι βασισμένο στην ιστορία του Akira Kurosawa, έχουν επιμεληθεί οι Richard Wenk (The Equalizer) και Nic Pizzolatto (True Detective), ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει αναλάβει ο Mauro Fiore (Avatar, Training Day). Οι υπέροχοι επτά είναι οι εξής: Sam Chisolm (Denzel Washington), Josh Faraday (Chris Pratt), Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D’Onofrio), Billy Rocks (Byung-Hun Lee), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo), και Red Harvest (Martin Sensmeier).

Σύνοψη:

Ο Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard) είναι ένας σκληρός, σαδιστικός και άκαρδος βιομήχανος. Καταδυναστεύει τους κατοίκους του Rose Creek και φέρεται σαν απολυταρχικός μονάρχης. Μια από τους κατοίκους, η Emma Cullen (Haley Bennett) αποφασίζει να αντιδράσει και βγαίνει στη γύρα για να βρει μισθοφόρους ικανούς να ελευθερώσουν την πόλη από τα δεσμά του. Έτσι, καταφέρνει να συγκεντρώσει επτά ιδιαίτερους τύπους που φέρουν ιδιότητες όπως: κυνηγός επικηρυγμένων, τζογαδόρος, καταζητούμενος από το νόμο και μισθοφόρος. Καθώς όλα προετοιμάζουν το έδαφος για την τελική σφοδρή σύγκρουση, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η ετερόκλητη αυτή συμμορία δεν αγωνίζεται μόνο για τα χρήματα, αλλά για κάτι παραπάνω.

Διάρκεια: 132’

Από τον Kurosawa στον Fuqua

“Όταν μου ζητήθηκε από την MGM να κάνω ένα γουέστερν πραγματικά ενθουσιάστηκα, αφού μεγάλωσα βλέποντας τέτοιες ταινίες” σχολιάζει ο Antoine Fuqua. Και βέβαια συνεργάζεται για μια ακόμη φορά με τον Denzel Washington σε αυτή την ιστορία των επτά αντρών που προσπαθούν να σώσουν μια πόλη και τους κατοίκους της στο Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι. “Αναρωτήθηκα, λοιπόν, γιατί να κάνω μια τέτοια ταινία τώρα; Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Η απάντηση είναι η εξής: η ιδέα της τυραννίας κυριαρχεί πολύ έντονα στις μέρες μας. Όλοι χρειαζόμαστε μια ειδική ομάδα ανθρώπων που θα σχηματιστεί, ώστε να καταπολεμηθεί αυτή η παγιωμένη κατάσταση”.

“Υπάρχει κάτι πολύ ηρωικό στο να αποφασίζεις να θυσιαστείς για κάτι μεγαλύτερο από εσένα. Αυτοί οι επτά άντρες, δείχνοντας αυταπάρνηση, αποφασίζουν να κάνουν κάτι καλό για αυτήν την πόλη και τους κατοίκους της” σχολιάζει ο παραγωγός Roger Birnbaum. “Θα τα βάλουν με έναν ολόκληρο στρατό έχοντας πλήρη επίγνωση ότι de facto κάποιοι θα πεθάνουν. Δεν έχουν κάποιο λόγο να θυσιαστούν, το κάνουν απλά επειδή θεωρούν ότι αυτό είναι το σωστό” καταλήγει ο παραγωγός.

“Οι παλιότεροι γνωρίζουμε τον τίτλο της ταινίας, αλλά πολλοί από τη νέα γενιά αγνοούν την ύπαρξή της. Έτσι, θεωρώ ότι υπάρχει η ανάγκη να ξαναπούμε τη ιστορία” αναφέρει ένας ακόμη παραγωγός ο Todd Black. “H οπτική του Antoine φέρνει μια πιο σύγχρονη και φρέσκια στιλιστικά αίσθηση μιας κλασικής ταινίας. Κατά βάση πρόκειται για μια ταινία στην οποία κάποιοι άντρες κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό”.

H ιδέα γεννήθηκε το 2010 περίπου, όταν ο Roger Birnbaum ήταν γενικός διευθυντής στη Metro-Goldwyn-Mayer. “Χάζευα στη βιβλιοθήκη της MGM, όταν έπεσε το βλέμμα μου στην κλασική ταινία Και οι Επτά Ήταν Υπέροχοι, μια ταινία που αγάπησα όταν ήμουν μικρό παιδί, αλλά και στη συνέχεια σαν φοιτητής στη σχολή κινηματογράφου. Εκεί ανακάλυψα ότι η ταινία ήταν ουσιαστικά η εξέλιξη της ταινίας του Akira Kurosawa, Οι Επτά Σαμουράι”.

O Fuqua και ο Washington έχουν δημιουργήσει έναν πολύ ισχυρό δεσμό. “Ο Antoine και εγώ λειτουργούμε πολύ καλά μαζί” σχολιάζει ο Washington. “Κερδίσαμε ένα Όσκαρ με το Training Day και σημειώσαμε μια πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με το Equalizer.  Πρόκειται για έναν απίστευτο σκηνοθέτη. Γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς θέλει να κάνεις και επιτρέπει σε μένα να έχω την άνεση να κινηθώ όπως νομίζω. Είμαστε ένα πολύ καλό δίδυμο”.

Ο Black θεωρεί ότι ο Washington ήθελε να συμμετάσχει στο project για διάφορους λόγους. “Πιστεύω ότι ο  Denzel αποφάσισε να συμμετάσχει στην ταινία, επειδή δεν έχει κάνει ποτέ  γουέστερν στο παρελθόν.  Είχε μια ευκαιρία να κάνει μια διαφορετική ταινία δράσης. Επιπλέον, έχει μια πολύ στενή σχέση με τον Antoine. Φυσικά, ο Washington θα έπαιζε τον Chisolm, τον αρχηγό της ομάδας των επτά”.

Με τον Washington να είναι επικεφαλής, οι παραγωγοί στράφηκαν στον Chris Pratt για να υποδυθεί τον τζογαδόρο Josh Faraday, δεξί χέρι του Chisolm που ήταν και ο πρώτος που τον ακολούθησε στην αποστολή του. Ο Pratt αμέσως άρπαξε την ευκαιρία να δουλέψει σε αυτήν την ταινία, αφού όπως εξομολογείται δεν μπορούσε να αντισταθεί στην προοπτική να παίξει καουμπόηδες και ινδιάνους. “Όταν έπιασα το σενάριο στα χέρια μου, ενθουσιάστηκα πραγματικά. Ο κύριος λόγος ήταν ότι θα είχα την ευκαιρία να κάνω μαθήματα ιππασίας και εκπαίδευσης σε όπλα εποχής! Είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με πραγματικούς καουμπόηδες και να πιάσουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό 45άρι πιστόλι Colt. Ήταν σαν να έβλεπες μια παρέα από μεγάλα παιδιά να παίζει”.

Στην πραγματικότητα, οι ηθοποιοί έγιναν ένα παρέα και στην κανονική ζωή, κάτι το οποίο μπορεί να φανεί και στην ταινία. “Όλοι τους είχαν μια πολύ ωραία διάθεση και γενικά έπαιζε πολύς χαβαλές μεταξύ τους” σχολιάζει Birnbaum.  “Όχι μόνο είχαμε κάποιους πολύ ικανούς ηθοποιούς κατάλληλους για τους ρόλους, είχαμε επίσης, στη διάθεσή μας κάποιους υπέροχους ανθρώπους που έκαναν την καθημερινότητα μας πολύ διασκεδαστική”.

Σε μια έρευνα που έκαναν οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης διαπίστωσαν ότι εκείνον τον καιρό στη Δύση υπήρχαν άνθρωποι πολλών εθνικοτήτων, όπως Ιρλανδοί, Ρώσοι, Ασιάτες κ.ά. Κάτι δηλ. που ισχύει και σήμερα, όπως εύλογα παρατηρεί ο σκηνοθέτης της ταινίας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι παραγωγοί μαζί με τους σεναριογράφους Nic Pizzolatto και Richard Wenk, δημιούργησαν χαρακτήρες που θα τους υποδύονταν ένα γκρουπ διαφορετικών μεταξύ τους ηθοποιών: ο Ethan Hawke (Goodnight Robicheaux), ο Vincent D’Onofrio (Jack Horne), ο Νοτιοκορεάτης σταρ Byung-Hun Lee (Billy Rocks), ο Μεξικάνος ηθοποιός Manuel Garcia-Rulfo (Vasquez) και ο ιθαγενής Αμερικάνος ηθοποιός Martin Sensmeier (Red Harvest).

Τα θέματα που πραγματεύεται η ταινία έχουν μια οικουμενικότητα. “Ο Kurosawa έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αμερικάνικο κινηματογράφο και η ταινία Οι Επτά Σαμουράι είναι μια τρανή απόδειξη” σχολιάζει ο Antoine Fuqua. “Πρόκειται για τη μητέρα αυτού του είδους. Ήταν τότε, όταν είδα αυτή την ταινία που αποφάσισα να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο. O Kurosawa γύρισε την ταινία με μεγάλα ανοιχτά πλάνα, και έβαλε τους σαμουράι να κινούνται στη σκιά, είτε ήταν καλοί είτε κακοί. 

«Οι χαρακτήρες του Kurosawa είναι Ρόνιν: επικίνδυνοι και βίαιοι περιπλανώμενοι σαμουράι, οι οποίοι όμως ποτέ δεν ξεχνούν την έννοια της αφοσίωσης.  Πολλά από αυτά τα στοιχεία υπάρχουν και στην ταινία του Sturges του 1960. Εκείνη την εποχή οι ήρωες των γουέστερν είχαν μια καθαρότητα, μια ακεραιότητα. Στη συνέχεια ο χαρακτήρας του ήρωα του γουέστερν άλλαξε και έγινε αρκετά πιο πολύπλοκος και σκοτεινός. Άρχισε να συμβαδίζει πιο πολύ με την εποχή του και τις κοινωνικές αλλαγές. Βλέπεις π.χ. τον John Wayne να αλλάζει από τη μια ταινία στην άλλη. Υπήρξαν ταινίες μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ που μπορούσες να αγαπήσεις ακόμη και τους κακούς της ιστορίας. Το κοινό μπορούσε πια να ταυτιστεί με χαρακτήρες πολύπλοκους και πολυσύνθετους που δεν ήταν αναγκαστικά καλοί. Σήμερα, μπορείς να δημιουργήσεις έναν πιο σκοτεινό και περίπλοκο ήρωα, αρκεί να διαθέτει μια βάση ηθικών αξιών. Μπορείς να πλάσεις έναν χαρακτήρα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του σύγχρονου κόσμου», σχολιάζει ο Fuqua.

Επτά Συν Δύο

Οι Επτά

1.            Sam Chisolm – O αρχηγός

O δύο φορές βραβευμένος με όσκαρ Denzel Washington υποδύεται τον Chisolm, έναν από τα ελάχιστα μέλη της επταμελής παρέας που έχει μια κάποια κυβερνητική νομιμοποίηση και δεν δρα εντελώς εκτός των ορίων του νόμου. “Πρόκειται για έναν μαύρο άντρα που έχει καταλάβει μια θέση εξουσίας” σχολιάζει ο Washington.  “Είναι ένας μοναχικός και ατρόμητος τύπος. Έχει μεγάλη ευχέρεια με τα όπλα και είναι κάπως αντικοινωνικός” σχολιάζει ο Washington.

“Κάναμε μεγάλη έρευνα για τέτοιους τύπους, δηλ. μαύρους άντρες από τη Δύση που είχαν στα χέρια τους εξουσία και μπορούσαν να επιβάλλουν το νόμο” σχολιάζει ο Fuqua. “Όταν πρωτοβλέπουμε τον Chisolm, αυτός κυνηγάει κακούς και τους φέρνει ενώπιον της δικαιοσύνης ή απλά τους σκοτώνει επιτόπου. Και τα δυο λειτουργούν μια χαρά. Βρίσκεται σε μια πόλη για να κάνει τη δουλειά του, όταν μια γυναίκα τον προσεγγίζει και τον ενημερώνει για μια άλλη πόλη, όπου ένας τύπος σκοτώνει άντρες, γυναίκες και παιδιά”.

Οι ερμηνείες των Takashi Shimura και Yul Brynner από τις δυο προηγούμενες ταινίες έχουν περάσει στην ιστορία. Ο Washington δεν έδειξε να αγχώνεται ούτε προσπάθησε να επαναλάβει κάποια από τις προηγούμενες ερμηνείες. “Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει καμία από τις δύο ταινίες, έτσι δεν επηρεάστηκα καθόλου” σχολιάζει.“Πραγματικά δεν ξέρω τι σημαίνει να παίζεις και να μένει η ερμηνεία σου στην ιστορία. Εγώ απλά κοιτάζω το σενάριο σχετικά με το χαρακτήρα μου και όλα αυτά που έχει να αντιμετωπίσει και απλά παίζω”. 

2.            Josh Faraday – Το δεξί χέρι

Ο Chris Pratt είναι ο Faraday, ένας φανατικός τζογαδόρος, ετοιμόλογος και πολύ καλός πιστολέρο. “Ο Faraday έχει μυαλό αλεπούς” σχολιάζει ο πρωταγωνιστής του Guardians of the Galaxy και Jurassic World.  “Πίνει και καπνίζει πολύ, είναι καρδιοκατακτητής, αλλά από την άλλη είναι μια φονική μηχανή. Δείχνει τρομερή ψυχραιμία, ακόμη και στις πιο επικίνδυνες καταστάσεις και κινείται πολύ αθόρυβα”.

“Η σχέση του Chisolm με τον Faraday, αλλά και όλων των μελών της ομάδας μεταξύ τους, είναι που εξελίσσει και κινεί την ίδια την ταινία” συνεχίζει ο Pratt. “Αυτοί οι άντρες έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα ότι είναι δολοφόνοι και προσπαθούν να συμφιλιωθούν με αυτό, ο καθένας με τον τρόπο του. Ο Faraday έχει εξολοθρεύσει πολλούς. Βοηθώντας αυτούς τους αθώους ίσως προσπαθεί να ανακαλύψει ότι μέσα του υπάρχει ακόμη κάτι καλό. Ίσως τελικά δεν είναι τόσο κακός όσο πιστεύει. Βιώνει κάτι πρωτόγνωρο. Ένα θετικό συναίσθημα του να βοηθάς αθώους και να βάζεις το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό”.

“O Chris Pratt είναι ο πιο καλός άνθρωπο του κόσμου. Είναι αυτό ακριβώς που βλέπετε στις οθόνες σας”, σχολιάζει ο Fuqua. “Λίγο αμερικανάκι, αστείος, γοητευτικός, με θετική σκέψη και πάντα εκεί για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του”. 

3.            Goodnight Robicheaux –  Με τάσεις φυγής

Για το ρόλο του δεινού σκοπευτή Goodnight Robicheaux οι παραγωγοί κατέληξαν στον Ethan Hawke, που πρωταγωνίστησε μαζί με τον Washington στην ταινία Training Day του Fuqua.“ Ο χαρακτήρας μου ο Goodnight είναι κάτι σαν μια χαμένη ψυχή” σχολιάζει ο Hawke.  “Πρόκειται για έναν τύπο που πιθανότατα δεν γύρισε σπίτι του μετά το τέλος του εμφυλίου. Απλά περιπλανιόταν εδώ και εκεί. Σίγουρα πάσχει από κάποιο μεταπολεμικό τραύμα και δείχνει μια απάθεια, και για τη ζωή και για το θάνατο.

Ο Hawke σχολιάζει για τον χαρακτήρα του: “o Goodnight τρέφει πολύ μεγάλο θαυμασμό για τον Chisolm. Νιώθει μια ηθική υποχρέωση να τιμήσει αυτή τη φιλία σαν να έχει συμβεί κάτι στο παρελθόν και ο Goodnight χρωστάει κάποια χάρη στον Chisolm.

4.            Jack Horne – Το βουνό

Ο βετεράνος  ηθοποιός Vincent D’Onofrio υποδύεται τον Jack Horne, έναν γιγαντόσωμο τύπο που έχει επιβιώσει μόνος του στα βουνά και είναι πολύ σκληρό καρύδι. “Η εκπαίδευσή μου είχε ποικιλία” σχολιάζει ο D’Onofrio. “Τσεκούρια, μαχαίρια, και ένα τεράστιο τουφέκι. Η φάση δεν ήταν απλά βγάζω το όπλο μου και πυροβολώ. Έπρεπε να τρέχω, να πηδάω, να σπάω λαιμούς και να τσακίζω κόκαλα”.

Στην πολύχρονη καριέρα του ο D’Onofrio έχει αποδείξει ότι είναι ένας άψογος επαγγελματίας, αλλά πέρα από την ερμηνεία του βοηθάει γενικότερα όλη την παραγωγή της ταινίας να κυλήσει πιο ήρεμα.  Στην ταινία Και οι Επτά ήταν Υπέροχοι ήταν κάτι σαν μέντορας για τους πιο νέους ηθοποιούς. “Διαθέτει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα” σχολιάζει για τον ηθοποιό ο Fuqua. “Ήταν πραγματικά ευλογία να έχω στη διάθεσή μου αυτόν και τον Denzel. Όταν δεν τραβάγαμε κάποιο πλάνο οι νεότεροι ηθοποιοί άραζαν δίπλα τους σαν να επρόκειτο για κάποια αγέλη”.

5.            Billy Rocks – Ο ψύχραιμος

O Κορεάτης ηθοποιός Byung-Hun Lee είναι ο Billy Rocks. Διαθέτει τρομερή αυτοπεποίθηση και είναι κολλητός με τον Goodnight.  O Fuqua ομολογεί ότι ήταν μεγάλος fan του Lee από τότε που είδε την ταινία A Bittersweet Life. “Το είχα δει πριν χρόνια και βασικά θα ήθελα πολύ να γυρίσω το ριμέικ. Αλλά τα χρόνια πέρασαν και ξεχάστηκε. Έτσι, όταν ήρθε στο γραφείο μου για κάστινγκ και κατάλαβα ποιος ήταν, ενθουσιάστηκα και του είπα πόσο μεγάλος fan του είμαι”.

6.            Vasquez – Ο καταζητούμενος

O ηθοποιός Manuel Garcia-Rulfo κατάγεται από το Μεξικό και παίζει τον Vasquez, έναν παράνομο που τον καταδιώκουν κυνηγοί κεφαλών, δηλ. άνθρωποι σαν τον Chisolm. “Ο Vasquez είναι φυγάς για πάνω από δύο μήνες για ένα έγκλημα που διέπραξε” εξηγεί ο Garcia-Rulfo.  “Είναι μια ζωή ληστής, δεν γνωρίζει να κάνει κάτι άλλο. Αυτή τη φορά σκότωσε κάποιον πολύ σημαντικό, οπότε την έχει βάψει άσχημα. Βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Chisolm, αλλά τα πράγματα θα έρθουν έτσι ώστε τελικά ο τελευταίος θα τον στρατολογήσει στην ομάδα των επτά”.

7.            Red Harvest – Ο Ινδιάνος

H ομάδα ολοκληρώνεται με την προσθήκη του Red Harvest, ενός ινδιάνου κομάντσι, τον οποίο υποδύεται ο Martin Sensmeier, ενός ηθοποιός με καταγωγή από την Αλάσκα ο οποίος έχει και ινδιάνικες ρίζες.  “Ο Antoine ήταν πολύ προσεκτικός και έδειξε μεγάλη ευαισθησία με την ινδιάνικη κουλτούρα, οπότε ήθελε όλα να γίνουν σωστά” λέει ο Sensmeier. Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, για να διασφαλίσει ότι οι ιθαγενείς ινδιάνοι θα απεικονίζονταν στην ταινία με το σωστό τρόπο”. 

Οι Δύο

Emma Cullen

Όταν ο Matthew Cullen (Matt Bomer), σύζυγος της Emma δολοφονείται, η τελευταία παίρνει τον έλεγχο. Βρίσκει τον Chisolm και τον πείθει να υπερασπιστεί την πόλη.  Για το ρόλο της Emma Cullen οι παραγωγοί κατέληξαν στην Haley Bennett, η οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Fuqua και τον Washington στην ταινία The Equalizer. 

“Η ταινία διαδραματίζεται σε μια χρονική περίοδο που οι γυναίκες δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες. Αυτή η κατάσταση με ενέπνευσε, αφού είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω έναν χαρακτήρα που οι πράξεις του θα μπορούσαν να φέρουν κάποιον αέρα αλλαγής”, σχολιάζει η ηθοποιός.

Bartholomew Bogue

Ο κακός της υπόθεσης είναι ο Bartholomew Bogue τον οποίο υποδύεται ο Peter Sarsgaard.  “Από αυτόν έχουν ξεκινήσει όλα. Έχει επιβάλλει τους δικούς του νόμους και προσπαθεί να κάνει την πόλη μη κατοικήσιμη” σχολιάζει ο ηθοποιός. “Έχει καταφέρει να τρομοκρατήσει μια ολόκληρη πόλη και έχει τη δική του ηθική. Ένα από το πράγματα που με γοήτευσαν στον χαρακτήρα του είναι ότι είναι μονομανής και νάρκισσος, δύο στοιχεία που βρήκα άκρως ενδιαφέροντα”.

Toys for Boys

Πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν στο να ιππεύουν άλογα και να χρησιμοποιούν όπλα, πιστόλια, τουφέκια, αλλά και τόξα. “Πυροβολούσαν με πραγματικά όπλα, για να έχουν μια αίσθηση τι μπορούν να κάνουν πραγματικά αυτά τα όπλα” σχολιάζει ο σκηνοθέτης. “Φορούσαν τις θήκες από τα πιστόλια τους και τις μπότες τους όλη την ώρα, για να συνηθίσουν το βάρος. Μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι αυτό για κάποια…παιδιά της πόλης που δεν είναι συνηθισμένα σε κάτι τέτοιο”, καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Αυτά τα μαθήματα, όμως, δεν ήταν απλά πλάκα και παιχνίδι. Ο σκηνοθέτης παρακολουθούσε προσεκτικά, αφού ο κάθε χαρακτήρας έπρεπε να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. “Πάντα προσπαθείς να βρεις κάποια στοιχεία για να εκμεταλλευτείς στον κάθε χαρακτήρα” σχολιάζει ο Fuqua. “Για παράδειγμα ο Denzel γνωρίζει από πυγμαχία. Αυτό το χρησιμοποίησα και μπορεί κάποιος να το διακρίνει, ειδικά στις σκηνές που τραβάει το όπλο του. Το κάνει τόσο γρήγορα, σαν να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη συστάδα μυών. Θεωρώ ότι οι γνώσεις του στην πυγμαχία τον έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτό. Ο Chisolm διαθέτει μεγάλη ακρίβεια και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιεί μόνο ένα όπλο”.

Ο εκπαιδευτής τους στο τράβηγμα όπλου τους συμβούλεψε ότι δεν χρειάζεται να βιάζονται και να προσπαθούν να είναι γρήγοροι. Αυτό που τους προέτρεπε βασικά ήταν να κάνουν πολύ απαλές κινήσεις. “Η ταχύτητα θα έρθει σιγά σιγά” ήταν το μότο του.

Οι ηθοποιοί ήταν αναγκασμένοι να κάνουν διπλές καθημερινές προπονήσεις στο γυμναστήριο και να προσέχουν πολύ τα γεύματά τους. Ο Manuel Garcia-Rulfo σχολιάζει: “Ένιωσα σαν να ήμουν ξανά παιδί. Μεγάλωσα σε ένα ράντζο στο Μεξικό, οπότε ξέρω να καβαλάω άλογα. Όλη αυτή η διαδικασία και εκπαίδευση ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Έβλεπες και άκουγες γύρω σου σφαίρες, εκρήξεις, καπνούς, φωτιές, και πυροβολισμούς. Ένιωθα παιδί και τόσο τυχερός που είχα την ευκαιρία να τα κάνω όλα αυτά και να πληρώνομαι κιόλας”.

Trivia:

Ο σκηνοθέτης γύρισε την ταινία αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει ειδικά εφέ, για να δίνει την αίσθηση του κλασικού.

To σκηνικό της πόλης Rose Creek δεν είναι μόνο ψεύτικες προσόψεις. Η πόλη στήθηκε κανονικά από την αρχή για τις ανάγκες της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης συνεργάστηκε στενά με τον σκηνογράφο Derek Hill. Οι δυο τους είχαν δουλέψει μαζί και στο Olympus Has Fallen. 

Τελικά ο Hill ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή 25 κτιρίων, μιας εκκλησίας και ενός απολύτως λειτουργικού στάβλου. 

Η Sharen Davis, που ανάλαβε τα κοστούμια της ταινίας, ήταν δυο φορές υποψήφια για Όσκαρ με τις ταινίες Ray και Dreamgirls. 

Για τη μουσική της ταινίας αρχικά ο Fuqua είχε συμφωνήσει με τον βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη James Horner. Δυστυχώς, ο Horner σκοτώθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ένας από τους συνεργάτες του Horner, ο Simon Franglen, επικοινώνησε κάποια στιγμή με τον Antoine Fuqua πληροφορώντας τον για ένα δώρο που του είχε αφήσει ο εκλιπών. Ο James Horner είχε γράψει επτά τραγούδια για την ταινία χωρίς να έχει διαβάσει καν το σενάριο.

Η ταινία Και οι Επτά Ήταν Υπέροχοι είναι συνυφασμένη με το κλασικό κομμάτι του Elmer Bernstein που είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσικά κομμάτια παγκοσμίως.

Credits:

Σκηνοθεσία: Antoine Fuqua

Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’ Onofrio, Byung-Hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo, Martin Sensmeier.

Παραγωγοί: Walter Mirisch, Antoine Fuqua, Bruce Berman, Ben Waisbren

Διεύθυνση φωτογραφίας: Mauro Fiore, ASC.