Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Για τον μεγάλο Άγγλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Όσα οφείλει ο Σαίξπηρ στην αρχαία Ελλάδα» (“What Shakespeare owes to ancient Greece”) από τον Καθηγητή του Trinity College του Cambridge κ. Adrian Poole.

Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με τίτλο «Για πάντα και … μία νύχτα» από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από  τα σονέτα και τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ: «Δωδεκάτη Νύχτα», «Οθέλλος», «Τρωίλος και Χρυσηίδα», «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», «Αγάπης Αγώνας Άγονος», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Τίμων ο Αθηναίος».

Πρόκειται για σκηνική σύνθεση, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή της Σχολής Κωστή Καπελώνη, γεμάτη κέφι, έμπνευση και ζωντανή μουσική, με επιλογές από σονέτα και θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη σύνδεσή τους με το ελληνικό στοιχείο και τους ελληνικούς μύθους. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του καθηγητή της Σχολής, φιλολόγου και μεταφραστή, Ερρίκου Μπελιέ.

Συντελεστές

Επιλογή υλικού: Μάριος Κρητικόπουλος, Θεοφάνης Μιλλεούνης, Σόνια Καλαϊτζίδου, Γιάννης Βερβενιώτης, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή, Αντιγόνη Σταυροπούλου
Σύνθεση κειμένου: Αντιγόνη Σταυροπούλου, Γιάννης Βερβενιώτης
Σκηνοθεσία: Ανθή Σαββάκη
Μουσική επιμέλεια: Ηλέκτρα Σαρρή
Κινησιολογική επιμέλεια: Βασιλίνα Κατερίνη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χριστίνα Κωστέα, Ερατώ Αγγουράκη
Επιμέλεια παραγωγής: Γιάννης Βερβενιώτης

Συμμετέχουν οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν:
Ερατώ Αγγουράκη, Γιάννης Βερβενιώτης, Μαρία Γραβάνη, Σόνια Καλαϊτζίδου, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Βασιλίνα Κατερίνη, ΚώσταςΚουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα, Ανθή Σαββάκη, Ηλέκτρα Σαρρή, Κωνσταντίνα Σμυρνιώτη, Αντιγόνη Σταυροπούλου.

Την εκδήλωση θα κλείσει η «Ομάδα Ζακυνθινού Λαϊκού Θεάτρου» με απόσπασμα από την ζακυνθινή Ομιλία   [ζακυθινό είδος λαϊκού θεάτρου] “ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΤΣΗ ΟΡΦΑΝΗΣ” του Νιόνιου Αρβανιτάκη με συντελεστές τους  Αλέκο Τσαφταρίδη, Γιώργο Τσαφταρίδη, Θανάση Γιατρά, Αλέκο Αρβανιτάκη  Σπύρο Σταμίρη,  Ανδρέα Σταμίρη και Νίκο Αρβανιτάκη.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Σύλλογο των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.