Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ακροάσεις για 22 υποτροφίες στο master class Αρχαίου Δράματος στις Μορφές Έκφρασης

Ακροάσεις για 22 υποτροφίες στο master class Αρχαίου Δράματος στις Μορφές Έκφρασης

Οι Μορφές Έκφρασης, ανακοινώνουν υποτροφία για 22 νέους καλλιτέχνες (ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς) για την συμμετοχή τους στο master class Αρχαίου Δράματος με θέμα την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον Θωμά Κινδύνη.

 

Η εκπαίδευση των νέων καλλιτεχνών (ανδρών και γυναικών) , θα βασιστεί στην προσέγγιση και σημειογραφία του μεγάλου θεατρανθώπου κι αξέχαστου δασκάλου Δημήτρη Ροντήρη, μεταξύ άλλων και ιδρυτή του φεστιβάλ Επιδαύρου, που πραγμάτωσε την δραματική έκφραση ως μια τέλεια σύνθεση μορφής και ουσίας, επενδύοντας στον ποικίλο ρυθμό, την μουσικότητα του λόγου και των συναισθημάτων, προκειμένου να αγγίξει τις συναισθηματικές χορδές των θεατών.

 

Το Master Class Αρχαίου Δράματος θα διαρκέσει έως και τον Ιούνιο του 2017, με στόχο την υλοποίηση σειράς παραστάσεων της Σοφόκλειας Ηλέκτρας τόσο εντός, όσο και κυρίως εκτός Ελλάδος, ώστε οι διαχρονικές και διαπολιτισμικές αξίες της να φωτίσουν την παγκόσμια χειμαζόμενη κοινότητα.

 

Η επιλογή των καλλιτεχνών που θα λάβουν την υποτροφία θα γίνει με ακρόαση

 

Απαραίτητα προσόντα των συμμετεχόντων συνιστά η πολύ καλή αίσθηση σε σχέση με την κίνηση και το τραγούδι, αλλά και η όρεξη για σκληρή δουλειά και η διάθεση για επικοινωνία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο (κάτω από ειδικές προϋποθέσεις και εφόσον κριθούν κατάλληλοι από άποψη προσόντων θα επιλεχθεί και ένας μικρός αριθμός νέων που δεν έχουν ολοκληρώσει καλλιτεχνικές σπουδές αλλά έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο παραδοσιακό τραγούδι)

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην ακρόαση στέλνετε ένα αίτημα στο morfesekfrasis@gmail.com  / γράφετε στο θέμα: Ηλέκτρα υποτροφία / Στέλνετε το όνομα σας και στοιχεία επικοινωνίας /Αιτήσεις θα γίνουν δεκτές από τις 19 Αυγούστου 2016 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2016.

 

Το σκεπτικό του εγχειρήματος Σοφοκλέους «Ηλέκτρα»: η κραυγή της συνείδησης

 

Πιο αναγκαία και πιο αρχετυπική από ποτέ, πιο επίκαιρη και πιο πανανθρώπινη από ποτέ, μέσα σε ένα κόσμο ολόγυρά μας αλγεινό, απεχθή και αποσαθρωμένο, όπου «κείτεται στάχτη στη γης κι ένα τίποτα ο άθλιός μας νεκρός», προβάλλει σήμερα, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή.

 

Η οιμωγή της, κραυγή της συνείδησης, διατρυπά τους αιώνες και φτάνει στις μέρες μας να μας αφυπνίσει, να μας συνταράξει , να μας χαλυβδώσει και να μας δείξει τον δρόμο της αντίστασης στο συντελούμενο ξεθεμέλιωμα της κοινωνίας μας.

 

Γιατί, αυτή μόνη κι αλογάριαστη απ΄ όλους, έδωσε το Παράδειγμα και το Πρότυπο του Ήθους. Μέσα σ΄ ένα κόσμο, πλημμυρισμένο στο αίμα, χωμένο στη διαφθορά και την σήψη, όπου βασίλευε ξεδιάντροπα η αδικία και η παρακμή ( κάθε ομοιότητα με τους σημερινούς καιρούς απόλυτα ακριβής και πραγματική !), η Ηλέκτρα έμεινε αλύγιστη κι ανυπότακτη, ασυνθηκολόγητη και πιστή στις πατρογονικές της Αρχές, να κηρύττει διαπρύσια τον αγώνα για το Δίκαιο και την αποκατάσταση της Ηθικής Τάξης.

 

Αυτό το πανάρχαιο μάθημα ζωής , η αναζήτηση του Φωτός μέσα από έναν ακάματο αγώνα, θα αποτελέσει και το επίκεντρο του MasterClass Αρχαίου Δράματος, αφού κυρίαρχο μέλημα και άξονας, τόσο στην προσωπική, όσο και σε όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του Θωμά Κινδύνη, υπήρξε πάντοτε η κοινωνική ευθύνη του Ηθοποιού.

Σχετικές ειδήσεις
Θερινό Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος 2017 από το Εθνικό Θέατρο
13.02.2017 16:24
Το Εθνικό Θέατρο, έχει θέσει ως μία από τις βασικές του προτεραιότητες την ενίσχυση, μελέτη και διάδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος, ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2016 πιλοτικά το πρόγραμμα του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Εργαστήρια αρχαίου δράματος 2016-2017 στο Baumstrasse
17.11.2016 14:41
Τα Eργαστήρια Aρχαίου Δράματος για τη φετινή χρονιά στο Baumstrasse είναι επικεντρωμένα στον μεγάλο τραγικό ποιητή Σοφοκλή. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο του 2017 στο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος στην Ελευσίνα.
Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος 2016 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
27.06.2016 11:43
Σας καλωσορίζουμε στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες του 4ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη.
Θερινό εργαστήριο Αρχαίου Δράματος από το Εθνικό Θέατρο
25.04.2016 13:49
Το καλοκαίρι, από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου 2016 το Εθνικό Θέατρο, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, θα πραγματοποιήσει στους Δελφούς διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με θέμα την «Αντιγόνη», υπό τη διεύθυνση της σκηνοθέτριας και ηθοποιού Λυδίας Κονιόρδου.
Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος 2016: Αιτήσεις συμμετοχής
01.04.2016 12:42
Σας καλωσορίζουμε στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος! Το θερινό σχολείο θα λάβει χώρα 1-10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας. Οι εργασίες του 4ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Ευριπίδη.