Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

KINISI Festival of Sound 2016 στη Σαντορίνη

KINISI Festival of Sound 2016 στη Σαντορίνη

Το KINISI Festival of Sound θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και συγκεκριμένα, από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου 2016, σε διάφορα σημεία του νησιού της Σαντορίνης, και κεντρικό σημείο, το «Οινοποιείο Βενετσάνου» στο Μεγαλοχώρι.

 

Με φετινή θεματική τον «Πόρο» (“Porous” /δομή ηφαιστειακών πετρωμάτων), το Φεστιβάλ Ήχου KINISI [Kinisi Festival of Sound] προσκαλεί μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής και καλλιτέχνες του πειραματικού ήχου, με ενδιαφέρον προς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να δημιουργήσουν (ηχητικές) εγκαταστάσεις ειδικά διαμορφομένες στον χώρο, μουσικές παραστάσεις, αλλά και συναυλίες , στα ηφαιστειογενή τοπία της Σαντορίνης. Για τρεις ολόκληρες ημέρες, η μουσική και ο ήχος θα διαπερνούν τα τοπία, τα βράχια και τους ακροατές, μέσα από μια σειρά συμμετοχικών ηχητικών εκδηλώσεων που υμνούν αξίες, όπως η κοινότητα, η ακρόαση και η μουσική, με ένα πιο δεξιοτεχνικό πνεύμα.

 

ΠΕΡΙΟΧΗ

 

Με συναυλίες, τζαμαρίσματα και εργαστήρια, το Kinisi Festival of Sound προσφέρει ευκαιρίες τόσο για συμμετοχή, όσο και για παρακολούθηση, καθώς και ένα ταξίδι μέσα από διάφορα μουσικά είδη, σε μοναδικές περιοχές όλου του νησιού, που κόβουν την ανάσα. Νησί ηφαιστειογενές στις νότιες Κυκλάδες, η Σαντορίνη αποτελεί τόπο διαμονής για πολλούς, τόσο από ολόκληρη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, όσο και ημεδαπούς. Αν και σημαντικό σημείο προορισμού για τουρισμό, το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα εκτός θερινής περιόδου, στοχεύοντας να φέρει κοντά τους επισκέπτες, τους ντόπιους, καθώς και εργάτες, σε ένα χρονικό σημείο κοινής ακρόασης και εκτίμησης του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

 

Φέτος, το κεντρικό σημείο του φεστιβάλ βρίσκεται στο «Οινοποιείο Βενετσάνου» (Venetsanos Winery, Μεγαλοχώρι), λαξευμένο στην πλαγιά με θέα την καλντέρα, τον κρατήρα του ηφαιστείου και του κεντρικού λιμανιού του Αθηνιού. Οι βραδινές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις εξωτερικές βεράντες του Οινοποιείου και μέσα στις σπηλαιώδεις σήραγγές του, ενώ, για τα τα event που θα γίνονται κατά την διάρκεια της ημέρας, τα σημεία ποικίλουν.

 

Κατά το βράδυ της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί Ηχοπερίπατος μέσα στο ορεινό φρούριο του χωριού του Πύργου, καθώς επίσης, το Σάββατο, εργαστήρι Ελληνικών και Βουλγαρικών Ασκαύλων, με συνοδευτική έκθεση Γκάϊντας, στον Βενετσιάνικο Πύργο του 13ου αιώνα, και συγκεκριμένα, στον χώρο «La Ponta» του Ακρωτηρίου. Μετά το πέρας του εν λόγω εργαστηρίου, θα ακολουθήσει μουσική παρέλαση μέσα από το λαβυρινθώδες χωριό του Μεγαλοχωρίου, ενώ καθ'όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, εργαστήρι Ηχητικής Χαρτογράφησης (Sound Mapping) θα πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία του νησιού.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

 

Η επιμέλεια του φεστιβάλ γίνεται από τις ιδρύτριές του και εθνομουσικολόγους / sound artists, Alyssa Moxley και Ramona Stout, μέσα από γνωριμίες που έκαναν με νέους συμμετέχοντες, κατά την διάρκεια των ερευνητικών ταξιδιών τους (field research trips) στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στόχος τους είναι να ενώσουν καταρτισμένους μουσικούς παραδοσιακών αυτοσχέδιων μουσικών μορφών, με sound artists που δημιουργούν εναλλακτικούς χώρους ακρόασης. Οι δυό τους έχουν ταξιδέψει μαζί στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ., την Αλβανία, το Κόσοβο, την Ρουμανία, την Σερβία και την Βουλγαρία, ερευνώντας για την συγκεκριμένη διοργάνωση. Το φεστιβάλ Kinisi περιλαμβάνει μουσική της παράδοσης, παρά, απλά, παραδοσιακή μουσική. Ενώ κάποιοι από τους μουσικούς μας, παίζουν σπάνια έξω από τις ομάδες τους, είτε στην καθημερινότητά τους, είτε σε γιορτές και εκδηλώσεις της κοινότητας, άλλοι προσπαθούν να αναδιατάξουν τις προσδοκίες μας για την τέχνη και τη μουσική, μέσα από την αντιπαράθεση και τοποθέτηση των περιβαλλοντικών ήχων. Έτσι λοιπόν, οι πολιτιστικές αυτές συνεισφορές, ενώνονται συλλογικά κατά την διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου γεμάτο μουσικές παραστάσεις, ηχητικές εγκαταστάσεις, συμμετοχές και συνεργασίες .

 

Field Recordings (ηχητικές καταγραφές) από τα ερευνητικά ταξίδια, αλλά και Ηχογραφήσεις από προηγούμενες εκδόσεις του φεστιβάλ, είναι διαθέσιμα προς ακρόαση στο SoundCloud κανάλι του Kinisi Festival: https://soundcloud.com/kinisifestival

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 2016

 

Το θέμα της φετινής, και συγκεκριμένα, της 2ης χρονιάς του Kinisi Festival είναι ο «Πόρος» (“Porous”), όρος που αναφέρεται στην δομή ηφαιστειακών πετρωμάτων, κοινώς, ελαφρόπετρας, από τα οποία είναι λαξευμένα τα γνωστά σπίτια-σπήλαια, καθώς και ολόκληρο το πολιτισμικό τοπίο της περιοχής, όπου το τραγούδι και η μνήμη έχουν από καιρό μεταναστεύσει, πέρα από όποια γεωγραφικά σύνορα.

 

ALBUMS

 

Το κοινό project των Ramona Stout και Alyssa Moxley, Mazi Collective, έχει επίσης κυκλοφορήσει το album «Unbound Atlas» που περιέχει κείμενα, ηχογραφήσεις και φωτογραφίες από προηγούμενα ερευνητικά ταξίδια του. Το album, ενταγμένο στην λίστα «Picks of the Year» του βρετανικού περιοδικού WIRE (2015), είναι διαθέσιμο προς πώληση σε φυσική μορφή (€17 /CD με booklet) και σε ψηφιακή μορφή  (€7 /σε υψηλή ανάλυση με PDF). Παραγγελίες γίνονται δεκτές μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης kinisifestival@gmail.com

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική, ρυθμός και ενέργεια στο Skyeland Festival!
02.08.2016 15:10
Το απόλυτο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Skyeland Festival πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου στο Allou! Fun Park με την συμμετοχή καταξιωμένων Djs από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
3ο Secret Sound Festival στη Σκύρο
11.07.2016 14:07
Βαλίτσες για τη Σκύρο ετοιμάζει φέτος το Secret Sound Festival, από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2016, μετά από δύο χρόνια στην Κύμη της Εύβοιας.
Skyeland Festival στο Allou! Fun Park
05.07.2016 11:58
Ένα μοναδικό φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, το Skyeland Festival, πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 29 – 31 Ιουλίου 2016 στο Allou! Fun Park και υπόσχεται τρία all-night parties με εκπληκτική dance μουσική από διεθνείς αλλά και Έλληνες καταξιωμένους Djs.
Saristra Festival 2016
29.06.2016 15:03
Το μεγάλο φεστιβάλ του Ιονίου Saristra Festival επιστρέφει στις 5, 6 και 7 Αυγούστου 2016 στο χωριό-«φάντασμα» παρουσιάζοντας σπουδαίους μουσικούς και μπάντες: Γιάννης Αγγελάκας, Monika, Παύλος Παυλίδης & Β-Movies, Planet of Zeus, She Past Away, Mechanimal, Victory Collapse, Bazooka, Tendts, Selofan, Gioumourtzina, Lumiere, Ice_Eyes.
RETHink Art Digital Festival: Ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών
23.06.2016 14:23
Το διεθνές RETHINK ART DIGITAL FESTIVAL, το πρώτο Φεστιβάλ Ψηφιακής Τέχνης που πραγματοποιείται στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, από 9 έως 12 Σεπτεμβρίου 2016 προσκαλεί καλλιτέχνες να υποβάλουν τις προτάσεις τους.