Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά .

Σε μια κοινωνία που κατακλύζεται και επηρεάζεται διαρκώς από τις εικόνες, η εκπαίδευση πάνω σ’ αυτές φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα έτσι ώστε να αποκρυπτογραφούμε αυτά που μας περιτριγυρίζουν, τα μηνύματα που λαμβάνουμε, και να βελτιώσουμε την κατανόηση του κόσμου, της ιστορίας του και της υποκειμενικότητάς του.

Το σεμινάριο θα έχει δύο μέρη:

1ο μέρος: Ανάλυση ταινιών

Ο Bernard Nave, κριτικός στο Jeune Cinéma και πρώην καθηγητής εισαγωγής στον κινηματογράφο παρουσιάζει τα βασικά εργαλεία για την ανάλυση της εικόνας και την εφαρμογή τους μέσα από την ανάλυση ταινιών.  

O Bernard Nave θα κάνει μια παρέμβαση και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών στις 29 Σεπτεμβρίου, 17.00 – 20.00.

2ο μέρος: Ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου

Ο Sébastien Layerle, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 3 - Sorbonne Nouvelle και ειδικός σε θέματα στρατευμένου και μαχόμενου κινηματογράφου και της ιστορίας του, θα αναδείξει μέσα από την παρουσίασή του τα διάφορα σημαντικά ρεύματα, σκηνοθέτες και ηθοποιούς του γαλλικού κινηματογράφου, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι την αρχή της δεκαετίας του ’80.

Ο Sébastien Layerle θα κάνει μια παρέμβαση και στο αμφιθέατρο του  ιστορικού Μουσείου Κρήτης στο Ηράκλειο Κρήτης, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, 19.00'-21.00'.

Αυτές οι δύο ενότητες είναι συμπληρωματικές, με μια «αναλυτική» προσέγγιση από τη μια μεριά και μια «ιστορική» από την άλλη. Στόχος τους είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκρυπτογραφήσουν τις εικόνες, να σκεφτούν για την ταινία πέρα από το πρωταρχικό της νόημα και να αναδείξουν τις σπουδαιότερες τάσεις στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου. Οι ομιλητές χρησιμοποιούν αποσπάσματα ταινιών και αναφορές που βρίσκονται στην πλατφόρμα IFCinéma, προσβάσιμη σε σχολεία και κινηματογραφικές λέσχες.

BERNARD NAVE

Ο Bernard NAVE γεννήθηκε στο Saint-Etienne το 1945. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών και έπειτα στην Σορβόννη, όπου απέκτησε διδακτική επάρκεια.
Διδάσκοντας στο λύκειο Corot de Savigny-sur-Orge (1973-2000), ξεκινάει μια εκπαίδευση στον κινηματογράφο. Το 2000, διορίζεται στο διάσημο λύκειο Louis-le-Grand (Παρίσι.)
Είναι διαχειριστής κινηματογραφικής λέσχης, πρόεδρος της ομοσπονδίας Jean Vigo καθώς και κριτικός στο περιοδικό Jeune cinéma από το 1974.

SÉBASTIEN LAYERLE

Ο Sébastien Layerle είναι λέκτορας στο τμήμα κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle - Paris 3 (IRCAV). Οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές τους δραστηριότητες είναι αφιερωμένες στις σχέσεις ανάμεσα στον κινηματογράφο, την ιστορία και την κοινωνία, ιδίως μέσα από την μελέτη των μαχόμενων ταινιών και του οπτικοακουστικού με πολιτική και κοινωνική παρέμβαση των δεκαετιών ’60 και ’70. Έχεις συνδιευθύνει ένα τεύχος του περιοδικού CinémAction σχετικό με αυτό το θέμα (« Le cinéma militant reprend le travail », με τους G. Gauthier, M. Martineau-Hennebelle και T. Heller, 2004) και είναι συγγραφέας του Caméras en lutte en Mai 68 (Nouveau Monde éditions, 2008). Έχει επίσης εκδώσει το Les Producteurs : enjeux financiers, enjeux créatifs (με τους L. Creton, Y. Dehée και C. Moine, Nouveau Monde éditions, 2011) και πιο πρόσφατα, το Voyez comme on chante ! Films musicaux et cinéphilies populaires en France, 1945-1958 (με τους R. Moine, Presses de la Sorbonne Nouvelle, 2014).

http://www.univ-paris3.fr/m-layerle-sebastien-34255.kjsp?RH=1178827308773

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της Nicole Fontaine στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 17:10
Στα πλαίσια του κύκλου «Σύγχρονη Σκέψη», το 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, προσκαλώντας Γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού.
Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση: Σεμινάριο με τον Τάσο Καρακύκλα στο Επί Κολωνώ
10.10.2016 11:06
Το Θέατρο Επί Κολωνώ παρουσιάζουν ένα σεμινάριο για την Τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση, στο οποίο ο Τάσος Κατρακύλας θα διδάξει “Τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού και βιωματικής εμψύχωσης ομάδων”.
Διάλεξη του Dominique Wolton στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
12.04.2016 15:14
Ο Dominique Wolton, θεωρητικός της πολιτικής επικοινωνίας, Διευθυντής Ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Έρευνας (CNRS) ανοίγει στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον νέο κύκλο Σύγχρονη Σκέψη, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θέμα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».
Το Θεατρικό Παιχνίδι στην Ειδική Εκπαίδευση: σεμινάριο στο Θέατρο της Ημέρας
09.03.2016 14:23
Το Θέατρο της Ημέρας διοργανώνει ταχύρυθμο σεμινάριο με θέμα «Το Θεατρικό Παιχνίδι στην Ειδική Εκπαίδευση», με Εισηγητή τον Παναή Κασσιανό.
Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2016 από το Γαλλικό Ινστιτούτο
02.03.2016 11:52
Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος μας προσκαλεί και φέτος στη Γιορτή της Γαλλοφωνίας, στην οποία η απόλαυση των αισθήσεων θα βρίσκεται στο επίκεντρο.