Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Δίπτυχο Ionesco

Δίπτυχο Ionesco
Ο θίασος των Μοντέρνων Καιρών παρουσιάζει δυο κλασικά έργα του θεάτρου του παραλόγου, τη Φαλακρή Τραγουδίστρια και To Μάθημα, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, στο θέατρο Άλμα.

Είναι δύο έργα επίκαιρα, καθρέφτες της παγκόσμιας ηθικής και πνευματικής χρεοκοπίας και ταυτόχρονα αντίλαλοι της αγωνίας ενός κόσμου που βρίσκεται σε αδιέξοδο, γιατί δεν μπορεί πια να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του. Οι αξίες απαξιώθηκαν, η γλώσσα δεν είναι πλέον μέσον επικοινωνίας, αλλά εξαπάτησης. Μέσα σ’ ένα κόσμο που χάνει την ταυτότητά του, σε μια ανθρωπότητα απάνθρωπη, όπου οι άνθρωποι, χωρίς αισθήματα πια, δεν έχουν λόγο να επικοινωνήσουν, το ξεκαρδιστικό χιούμορ του Ιονέσκο φτάνει στο ακραίο του όριο: Γίνεται σπαρακτικό.

Στη Φαλακρή Τραγουδίστρια τα πιο αφύσικα πράγματα γίνονται φυσικά, οι άνθρωποι φαίνεται πως δεν μπορούν πια να σκεφτούν - αλλά τι σημασία έχει - κυλούν απλώς μέσα στο χώρο και στο χρόνο, χωρίς χώρο και χωρίς χρόνο, χαρούμενα, ραγισμένα ανθρωπάκια.

Στο Μάθημα τα πράγματα γίνονται πιο απειλητικά και πιο επικίνδυνα. Οι λέξεις που δεν είναι πια όργανο επικοινωνίας, γίνονται όργανο εξουσίας, δηλαδή όργανο φονικό. Γιατί τα πράγματα που δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε, παίρνουν διαστάσεις τεράστιες και ανθρωποφαγικές.

Παίζουν στην Φαλακρή τραγουδίστρια : Φάνης Κάσσιος ,Φάνια Νταλιάνη ,Εβίτα Παπασπύρου, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γιώργος Τασιόπουλος, Νίκος Τσεργάς. Στο Μάθημα : Άρτο Απαρτιάν, Φάνια Νταλιάνη, Μαίρη Σαουσοπούλου.

Σχετικές ειδήσεις
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, και φέτος στη Μονή Λαζαριστών
23.11.2016 13:39
Το έργο «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» του Σταύρου Τσιώλη, σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο μόνο για 11 παραστάσεις, επαναλαμβάνεται αυτή τη θεατρική περίοδο στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο.
Αθηναϊκά Θέατρα: Θεατρικές παραστάσεις 2016-17
05.09.2016 16:25
Τα «Αθηναϊκά Θέατρα» συνεχίζουν δυναμικά την παρουσία τους τη νέα θεατρική περίοδο 2016-2017 με ένα ρεπερτόριο από κλασικά και σύγχρονα έργα συγγραφέων της ελληνικής και παγκόσμιας δραματουργίας.
Το ζήτημα της Φαλακρής Τραγουδίστριας στο 1ο Reborn in Athens Festival
06.07.2016 13:03
Η παράσταση που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας τη σειρά «Δροσερό Βλέμμα» στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες, εντάσσεται δυναμικά στο Reborn in Athens, στις 7, 8 και 9 Ιουλίου 2016: μια πρωτότυπη σκηνική και κειμενική σύνθεση, πάνω στο Παράλογο, με βασικό άξονα το κείμενο του Ευγένιου Ιονέσκο «Η Φαλακρή τραγουδίστρια».
Ο μονόλογος ενός καθ' ομολογία παράλογου, με τον Γ. Σκιαδαρέση το φθινόπωρο στο θέατρο Αλκμήνη
03.06.2016 15:53
Ο βραβευμένος από την Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών μονόλογος του Κώστα Λεϊμονή «Ο μονόλογος ενός καθ' ομολογία παράλογου» θα ανέβει, την προσεχή σεζόν, στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.
Η φαλακρή τραγουδίστρια από το ΚΕΘΕΑ Διάβαση στο Εθνικό Θέατρο
17.05.2016 16:08
Το ΚΕΘΕΑ Διάβαση παρουσιάζει, στις 24 Μαϊου στο Θέατρο Rex Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Η φαλακρή τραγουδίστρια».