Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση Χρίστος Πετρίδης. Ένας φανταστικός κόσμος 1958 – 2013.

Ο Χρίστος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1958. Από το 1977 έως το 1982 σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του στις 27 Ιουλίου 2013. Το έργο που άφησε πίσω πολυδιάστατο και με μια ιδιαίτερη προσωπική τεχνική εντάσσεται στον χώρο του υπερρεαλισμού με έντονες επιρροές της τεχνικής γκράφιτι, χρησιμοποιούσε στοιχεία από γλυπτική σε επίτοιχες κατασκευές.  Με υλικά τα ακρυλικά, λάδι και σπρέι, δημιούργησε ένα προσωπικό εξωστρεφές εικαστικό ιδίωμα, ένα κινούμενο υπερρεαλιστικό σύμπαν, όπου αντικείμενα, δέντρα και βιόμορφα όντα, ανοίγουν, μέσα από μια χαρούμενη παλέτα ζωηρών χρωμάτων, ένα παράθυρο στην ασφάλεια του ονείρου και τη διαχρονικότητα της παιδικής φαντασίας. Πίνακες με έντονα χρώματα απέπνεαν μια ανέμελη αθωότητα και την προδιάθεση του ζωγράφου να απεικονίσει τη χαρά της ζωής.

Όπως ο ίδιος θα έλεγε «Θα ήθελα οι πίνακες μου να είναι μια όαση. Αν βλέπεις κάτι που σου γεννά μια ωραία αίσθηση, μπορεί να επιδιώξεις να έχεις αυτή τη θετική κατάσταση και στη ζωή σου- να γίνεις πιο καλός άνθρωπος εντέλει.»

Περιγράφοντας στον τελευταίο του κατάλογο μια εικόνα με ένα άνδρα και μια γυναίκα το σούρουπο γράφει: «Δεν ξέρω αν είναι αληθινή η σκηνή που περιέγραψα. Πολλές φορές, όμως τη φαντάζομαι και προσπαθώ να ταυτιστώ με τους ήρωες της. Να νιώσω το ίδιο συναίσθημα που ένιωσαν κι εκείνοι, να φτιάξω εικόνες με τη δύναμη αυτής που είχαν μπροστά τους. Να αγγίξω αυτή την αμεσότητα. Να αφήσω αυτή την αρχέγονη δύναμη να παρασύρει…»

Επιμέλεια: Σταύρος Καβαλάρης
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη και Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου