Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «ανοίγει την αυλαία» για τα φετινά ΒορΟινά! Το «Σινεμά Τα ΒορΟινά», μια ξεχωριστή βραδιά όπου οι δρόμοι του σινεμά και του κρασιού συναντιούνται, σας περιμένει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον.

Η εκδήλωση ξεκινά με σινεμά. Παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής κρασιού, αμπελώνες και διαδρομές, αρώματα και προϊόντα, όλα πρωταγωνιστούν στα δυο ντοκιμαντέρ Natural resistance / Φυσική αντίσταση του Τζόναθαν Νόσιτερ και Κρασί, δώρο των Θεών: Οι δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος του Κουρτ Εχλσάλγκερ.

Μετά την προβολή, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν εξαιρετικούς αφρώδεις και λευκούς οίνους του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, κλείνοντας ιδανικά τη βραδιά.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Οι ταινίες

Φυσική αντίσταση / Natural resistance

(Ιταλία – Γαλλία, 2014)

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Νόσιτερ / Jonathan Nossiter. Έγχρωμο, 83΄.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Mondovino, Τζόναθαν Νόσιτερ, εστιάζει με το τελευταίο του δημιούργημα στις μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν χημικά στα προϊόντα τους και επιλέγουν να ακολουθήσουν παραδοσιακές μεθόδους.

Κρασί, δώρο των Θεών: Οι δρόμοι του κρασιού της Βορείου Ελλάδος

(Γερμανία, 2008)

Σκηνοθεσία: Κουρτ Εχλσάλγκερ / Kurt Oehlschälger. Σενάριο: Rudolf Nottebohm. Έγχρωμο, 45΄.

Το ντοκιμαντέρ κάνει ένα ταξίδι στους Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας και μάς προτείνει οκτώ διαδρομές που διασχίζουν από άκρη σε άκρη τη Βόρεια Ελλάδα κάνοντας στάσεις στους σημαντικούς αμπελοτόπους της Θεσσαλίας στον Όλυμπο, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ παράλληλα μας συστήνει τις γεύσεις, τα παραδοσιακά προϊόντα, ξενώνες, ξενοδοχεία και χώρους με εναλλακτικές δραστηριότητες, όλα συνεργαζόμενα μέλη των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος που έχουν αξιολογηθεί βάσει κοινών προδιαγραφών και φέρουν το αντίστοιχο ειδικό σήμα.

Για «Τα ΒορΟινά»

«Τα ΒορΟινά» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 18:00 έως τις 22:00, στην Προβλήτα 1, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». Οίνοι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), λευκοί, ροζέ και ερυθροί, νέων και παλαιότερων εσοδειών, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και αποστάγματα, των πλέον αναγνωρισμένων οινοποιείων της βόρειας Ελλάδας, θα είναι εκείνη την ημέρα στη διάθεση του κοινού για γευστική δοκιμή, μαζί με πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

Μάλιστα, από τις 12 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας με τα κρασιά και τα αποστάγματα των οινοπαραγωγών-μελών της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» σε επιλεγμένα σημεία εστίασης στη Θεσσαλονίκη, καλώντας το οινόφιλο κοινό να περιηγηθεί σε «ΒορΟινές διαδρομές» με άξονα το κρασί και ποικίλες θεματικές προτάσεις για γευστικούς συνδυασμούς, εκπαιδευτικές ενότητες, σεμινάρια και πολλά ακόμη.