Είστε απογοητευμένοι; Αποξενωμένοι; Φοβισμένοι;

Σας βασανίζουν υπαρξιακές αμφιβολίες;

Μην ανησυχείτε, η πλύση εγκεφάλου γίνεται για εσάς!

Και προσοχή, βάλτε αυτό που θα σας πω καλά στο ξερό σας.

Τέρμα οι ερωτήσεις! Οι ερωτήσεις είναι ψέματα. Καταλάβατε;

Άντε στρατιώτες, όρθιοι! Κουνηθείτε! Επιστρέφουμε σπίτι…

 

Σαν κομμάτια ενός σπασμένου καθρέφτη, «Πλύση Εγκεφάλου» και «Επιστροφή στο Σπίτι», δύο από τα έντεκα μονόπρακτα του έργου «Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου» του γαλλόφωνου συγγραφέα από τη Ρουμανία Matei Visniec, ενώνονται και παρουσιάζονται από τις 7 Οκτωβρίου 2016 στο Vis Motrix Performance Studio σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή.

Πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτικό έργο που εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου. Του ανθρώπου που είναι πειθήνια υποταγμένος στις επιταγές της βιομηχανίας της μαζικής διασκέδασης, της μόδας, του μάρκετινγκ και της διαφήμισης για να μην κηρυχθεί εχθρός της κοινωνικής αρμονίας. Του ανθρώπου που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους ανθρώπους, καθεστώτα και ιδεολογίες. Του ανθρώπου που χειραγωγείται από κατασκευασμένα εθνικά ζητήματα και πατριωτικά συνθήματα και, κραυγάζοντας «Ζήτω η Πατρίδα!», μετατρέπεται σε κτήνος που σκοτώνει χωρίς να ξέρει για ποιον και γιατί. Και σκοτώνεται. 

Η «Επιστροφή στο Σπίτι» είναι μια μαύρη κωμωδία που σατιρίζει, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με κυνισμό, τον παραλογισμό του πολέμου. Του πολέμου για τη νίκη και ενάντια στη νίκη. Καταιγιστικός ρυθμός λόγου/κίνησης και πρωτότυπες συνθέσεις που παντρεύουν διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής και οργανικής μουσικής – από  Dubstep, Trip-Hop, Electronica, Techno, Dance και Blues μέχρι παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες από τη Θράκη έως την Κρήτη – δημιουργούν ένα πολυμορφικό αποτέλεσμα και ένα μείγμα αντιφατικών συναισθημάτων σε μια παράσταση γλυκόπικρη και γεμάτη λυρισμό που μας αφυπνίζει. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Πασχάλης Αραμπατζής

Ηθοποιοί: Αμαλία Ζαγοριανού, Νόνικα Μαλκουτζή, Έλιο Φοίβος Μπέικο, Νίκος Τσολερίδης, Στρατής Ανούδης

Μετάφραση: Τηλέμαχος Χατζηϊωαννίδης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Παραγωγή: Σάσα Νάτση

Κίνηση – Χορογραφία: Μίκα Στεφανάκη

Μουσική: Joey Δίανος

Σκηνικά – Κοστούμια: Πετρούλα Λιώρα

Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Τόμπορης

Επιμέλεια Φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης

Μακιγιάζ: Ράνια Γραβάνη

Γραφιστική Επιμέλεια: Γιάννης Ξηροκώστας