Λίγο πριν την έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17, η Εθνική Λυρική Σκηνή καλωσορίζει το φθινόπωρο με μια σειρά εκδηλώσεων μέσα στον Σεπτέμβριο.

Από την νέα σύμπραξη με το φεστιβάλ Animasyros, με την παρουσίαση της animated opera βασισμένης στο Παιδί και τα Μάγια του Μωρίς Ραβέλ, έως τη μεγάλη συναυλία στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και από την συναυλία με θέμα “Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα”, έως το μεγάλο Γκαλά Όπερας με την Μυρτώ Παπαθανασίου για την ενίσχυση των σκοπών της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”, η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει την πολιτική της εξωστρέφειας, παράλληλα με το βασικό καλλιτεχνικό της πρόγραμμα.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις του Σεπτεμβρίου:

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016
Θέατρο Απόλλων | Ερμούπολη Σύρος
Μωρίς Ραβέλ Το παιδί και τα μάγια (απόσπασμα)
Ώρα έναρξης 20.00
Σύμπραξη παράστασης όπερας και ταινίας animation
Συμπαραγωγή ΕΛΣ – Φεστιβάλ Animasyros
Είσοδος ελεύθερη

Πριν ένα χρόνο στην πρώτη τους συνεργασία, το φεστιβάλ Animasyros και η Εθνική Λυρική Σκηνή «πάντρεψαν» με μεγάλη επιτυχία δύο μορφές τέχνης που σε πρώτο άκουσμα μοιάζουν αταίριαστες -το λυρικό θέατρο και το animation- παρουσιάζοντας  μια διαφορετική «ανάγνωση» αποσπασμάτων της οπερέτας του Γιόχαν Στράους Η Νυχτερίδα.

Φέτος, το εγχείρημα αυτό διευρύνεται μέσα από μια προγραμματική πλέον συνεργασία, η οποία φιλοδοξεί να καταλήξει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου animated opera, που θα παρουσιαστεί προσεχώς στην πλήρη του μορφή, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,  Το πρώτο δείγμα της νέας work in progress σύμπραξης των δυο φορέων βασίζεται σε αποσπάσματα της όπερας του Μωρίς Ραβέλ, Το παιδί και τα μάγια. Πρόκειται για ένα έργο που τοποθετεί επί σκηνής μορφές της παιδικής φαντασίας, και θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα του Animasyros 9.0.

Σε ένα παιδικό δωμάτιο -ένα εργαστήριο της φαντασίας-, εξελίσσεται η «λυρική φαντασία» που έπλασαν δύο εξέχουσες μορφές της γαλλικής τέχνης του 20ού αιώνα, ο συνθέτης Μωρίς Ραβέλ και η ποιήτρια Κολέτ. Η τελευταία, θέλησε να συνθέσει ένα έργο χωρίς ιδιαίτερη υπόθεση, που θα έβλεπε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μια φαντασμαγορία από την σκοπιά της παιδικής απλότητας. Πήρε επτά χρόνια στον Ραβέλ να ολοκληρώσει τη σύνθεση της μουσικής, καθώς η παραγγελία ήρθε τη στιγμή που υπηρετούσε τη θητεία του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρεμιέρα δόθηκε τελικά στην Όπερα του Μόντε Κάρλο το 1925, σε μια παράσταση που χορογράφησε ο σπουδαίος Ζορζ Μπαλανσίν. Έκτοτε το έργο παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1980.

Συντελεστές
Animation: Ειρήνη Βιανέλλη / Σκηνοθεσία: Αγγέλα Σαρόγλου
Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας / Πιάνο: Σοφία Ταμβακοπούλου

Ερμηνεύουν οι Μονωδοί (κατά σειρά εμφάνισης)
Το παιδί: Θεοδώρα Μπάκα / Μητέρα, Κινέζικο φλιτζανάκι, Νούμερα: Ελένη Βουδουράκη / Τσαγερό, Γέρος: Νίκος Στεφάνου / Φωτιά: Βασιλική Καραγιάννη

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
Πάρκο Σταύρος Νιάρχος – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Συναυλία Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ώρα έναρξης 20.00

Σολίστ: Ελένη Βουδουράκη, Αντωνία Καλογήρου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Άκης Λαλούσης, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Γιάννης Χριστόπουλος

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Αθανασίου, Χρήστος Αμβράζης, Φίλιππος Δελλατόλας, Θανάσης Ευαγγέλου.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ
Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Μάτα Κατσούλη

Είσοδος ελεύθερη

Λίγους μήνες πριν την επίσημη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία και διακεκριμένοι σολίστες και τραγουδιστές της ΕΛΣ, ανοίγουν την καλλιτεχνική περίοδο 2016-17, με μια μουσική γιορτή ανοιχτή σε όλους στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Από το Βάλς των λουλουδιών του Καρυοθραύστη, έως το παραμυθένιο δάσος του Μαγικού αυλού, από τις ανθισμένες κερασιές της Μαντάμα Μπαττερφλάι έως τον μυθικό κύκνο του Λόενγκριν, η φύση υπήρξε βασική πηγή έμπνευσης για τους σπουδαίους συνθέτες του λυρικού θεάτρου, του μπαλέτου και της συμφωνικής μουσικής. Στην πρώτη της μεγάλη ανοιχτή συναυλία στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από αριστουργηματικές όπερες του Ιταλικού και του Γερμανικού ρεπερτορίου και μουσική για μπαλέτο.

Κάτω από τον αττικό ουρανό, στο υπέροχο ξέφωτο, η ΕΛΣ θα κάνει μια περιδιάβαση σε εμβληματικά έργα όπερας και μπαλέτου, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τον Μαγικό Αυλό του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, από την Μποέμ και την Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, από τον Ριγολέττο και την Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι, από τον Λόενγκριν του Ρίχαρντ Βάγκνερ και από τον Καρυοθραύστη του Πιοτρ Ίλιτς Τσαΐκόφσκι.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια
Συναυλία “Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα”
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 και στις 13.00
Σολίστ Σοφία Κυανίδου, Δημήτρης Πακσόγλου, Τάσος Αποστόλου
Πιάνο Νίκος Βασιλείου
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διανέμονται από τα Ταμεία του θεάτρου Ολύμπια, μια ώρα πριν την έναρξη των συναυλιών.

Με δύο ιδιαίτερες συναυλίες στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στη σπονδυλωτή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γύρω από τη θεματική “Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα” στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Days).

Οι συναυλίες με τίτλο “Βία, ανεκτικότητα και έλεος στην όπερα” θα πραγματοποιηθούν το πρωινό της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 και στις 13.00 στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.

Το λυρικό θέατρο είναι γεμάτο από ιστορίες βίας και ανεκτικότητας, διωγμών, καταπίεσης αλλά και συγχώρεσης. Ιστορίες μεμονωμένων προσώπων ή ολόκληρων λαών. Η θεματολογία αυτή υπήρξε διαχρονικά δημοφιλής, από την αυγή της όπερας σε έργα όπως η Στέψη της Ποππαίας του Μοντεβέρντι και εμφανίζεται συχνά σε έργα που εξέφρασαν τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, όπως ο Φιντέλιο του Μπετόβεν. Παρέμεινε αγαπητή κατά τον 19ο αιώνα, την εποχή σχηματισμού των εθνικών κρατών, και ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της υπήρξε ο Τζουζέππε Βέρντι, συνθέτης ο οποίος αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας του και εξέφρασε τις απόψεις του μέσα από τη μουσική του. Μάλιστα, σε έργα όπως ο Μάκβεθ και η Αΐντα, ο Βέρντι αντιδιαστέλλει το προσωπικό δράμα ή την τραγωδία του κεντρικού ήρωα με αυτό ενός ολόκληρου λαού.

Οι μονωδοί της ΕΛΣ Σοφία Κυανίδου (υψίφωνος), Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος), θα ερμηνεύσουν γνωστά αποσπάσματα από ιταλικές, γαλλικές και γερμανικές όπερες, στις οποίες αναδεικνύεται η συγκεκριμένη θεματολογία. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται επίσης ο Μάρκος Μπότσαρης του ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρρέρ, έξοχο δείγμα της επτανησιακής σχολής, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση.

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016
Θέατρο Ολύμπια
Γκαλά Όπερας για την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”
Σολίστ Μυρτώ Παπαθανασίου / Πιάνο Χρίστος Παπαγεωργίου
Τιμές εισιτηρίων €20, € 25, €30, €40, €70
Φοιτητικό, Παιδικό, Περιορισμένης  ορατότητας €15
Προπώληση από 14/9 στα Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια & στο www.nationalopera.gr
Τα έσοδα από την συναυλία θα δοθούν στην Εταιρία για το κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”, για τους σκοπούς της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”.

Με ένα μεγάλο γκαλά όπερας με την σπουδαία ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την μνήμη της Μαρία Κάλλας, συνεισφέροντας με τα έσοδα από τα εισιτήρια στην δημιουργία της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”, η οποία θα δημιουργηθεί στο διαμέρισμα που έζησε η Μαρία Κάλλας στα νεανικά της χρόνια, στην Οδό Πατησίων 61, στην Αθήνα.

Η Μαρία Κάλλας, η μεγαλύτερη λυρική τραγουδίστρια του 20ου αιώνα, πραγματοποίησε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προτού ακολουθήσει μια αποθεωτική καριέρα στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του κόσμου. H ΕΛΣ τιμά τη μνήμη της με ένα Γκαλά Όπερας με την διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς για την Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”, για τους σκοπούς της οποίας θα δοθούν τα έσοδα από τα εισιτήρια.

Η Ελληνίδα υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας στον χώρο της όπερας αφού κάθε της εμφάνιση αποτελεί γεγονός. Έχει τραγουδήσει στα κορυφαία θέατρα του κόσμου (Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, Όπερα του Παρισιού, Όπερα της Βιέννης, Όπερα του Μονάχου, Κρατική Όπερα του Βερολίνου, Όπερα του Σύδνεϋ, Όπερα του Άμστερνταμ, Όπερα της Ζυρίχης, Όπερα της Ρώμης, Όπερα του Τόκυο, κ.ά.). Για το ντεμπούτο της στη Αμερική, τιμήθηκε με το βραβείο «Μαρία Κάλλας» για την ερμηνεία της στην Τραβιάτα. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει από μπαρόκ όπερα έως σύγχρονη μουσική και από τους βασικούς μοτσάρτιους ρόλους έως τις ηρωίδες του βερισμού, ενώ έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους μαέστρους και σκηνοθέτες της εποχής μας.

Το γκαλά πραγματοποιείται σε συνεργασία με την “Εταιρεία  για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»”. Η διάσημη υψίφωνος και Πρόεδρος της “Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας»” κυρία Βάσω Παπαντωνίου σημειώνει: “Η “Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Maria Callas” είναι ένα αίτημα στήριξης για τους νέους Έλληνες Μουσικούς που είναι προορισμένοι να διακριθούν και να δικαιωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας τους δημιουργήσουμε, στη Χώρα μας, την δυνατότητα μιας περαιτέρω ανέλιξης. Ένα χώρο μαθητείας, εμπειρίας, επίγνωσης του ότι η Τέχνη είναι χώρος συντριβής και όχι έπαρσης – διδάγματα που μας κληροδότησε η Μεγάλη Ελληνίδα Μουσικός Maria Callas. Σαν αναγνώριση η Ακαδημία θα φέρει το όνομά της”.