Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

ΠρόΣΩΠΑ: Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο

ΠρόΣΩΠΑ: Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ανοίγει τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00.

 

Με την έκθεση αυτή ο Δημήτρης Μεσσίνης  επιχειρεί ένα διπλό οδοιπορικό: στον χώρο, μέσα από τις αποστολές του σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο για την κάλυψη πολεμικών συγκρούσεων, καταστάσεων κρίσης και μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και στο χρόνο, μέσα από μια προσωπική διαδρομή που τον φέρνει πίσω ως το 1991, εποχή κατά την οποία άρχισε η ενασχόλησή του με τη διεθνή φωτοειδησεογραφία. Για να μεταφέρει στην έκθεση τις διαδρομές του αυτές επέλεξε ο ίδιος να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στα πρόσωπα: πρόσωπα προσφύγων, στρατιωτών, παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητών, εν γένει ανθρώπων που βιώνουν έντονες καταστάσεις απόγνωσης, πόνου, οργής, ενίοτε και ελπίδας. Ο ίδιος άλλωστε είναι πεπεισμένος ότι «το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής σου».

 

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του πολυβραβευμένου Έλληνα φωτοειδησεογράφου, η επαγγελματική πορεία του οποίου αγγίζει τις τέσσερις δεκαετίες.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει την ψηφιακή παρουσίαση 90 φωτογραφικών έργων, σε ασπρόμαυρη εμφάνιση σε  δέκα οθόνες υψηλότατης ευκρίνειας, διαστάσεων ενός μέτρου Χ 60 εκατοστά η καθεμιά. Πρόκειται για μία επιλογή έργων του Δημήτρη Μεσσίνη που χρονολογούνται από το 1991 μέχρι σήμερα, τα οποία καθρεφτίζουν την καριέρα του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία.  Στις οθόνες θα γίνεται συνεχής, αργή εναλλαγή των θεμάτων. Παράλληλα θα ακούγεται μουσική που γράφτηκε ειδικά για τα έργα από τον συνθέτη  Νικόλα  Καρίμαλη  (Razastarr) και θα ακούγεται η φωνή της Λίζυς Ξανθοπούλου.

 

«Στην κόγχη της Ανατολής ή στα συντρίμμια της Γιουγκοσλαβίας, εξισώνεται η λάμψη της παιδικής άγνοιας ή ο θρήνος της μάνας. Οι ανά τον κόσμο σιωπές που κραυγάζουν, νανουρίζουν, θρηνούν, γιορτάζουν!» σημειώνει μεταξύ άλλων για την έκθεση η δημοσιογράφος Ειρήνη Λίτινας. Η ίδια προσθέτει: «Σ’ αυτές τις διαδρομές του κόσμου μένεις σιωπηλός και αφουγκράζεσαι το ίδιο το στιγμιαίο γεγονός. Μαντεύεις εκ των προτέρων την επόμενη στιγμή, την όποια πραγματικότητα χάραξε η κάθε μικρή ή μεγάλη ανθρώπινη ιστορία. Αφουγκράζεσαι και νιώθεις την ένταση της πολιτικής σύγκρουσης ή την δύναμη των ανθρώπινων προαιρέσεων και πράξεων. Η ψυχή γελά, θρηνεί, πονά, παθιάζεται, σκιρτά».

 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών ο Δημήτρης Μεσσίνης έχει εργαστεί για διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων και συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. Σε αρκετές διεθνείς αποστολές, όπως το βοσνιακό πόλεμο, τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, υπήρξε και συντονιστής των φωτογραφικών ομάδων. Επίσης έχει καλύψει πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου). Το διάστημα 2004 -  2006 διετέλεσε Senior Photo Editor του AP για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική με έδρα το Λονδίνο.

 

Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα για να κλείσει την πορεία της στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Faces + Masks - Πρόσωπα + Προσωπεία, έκθεση του Νίκου Βαβδινούδη στη Γκαλερί Ευριπίδη
14.02.2017 16:44
Η Evripides Art Gallery εγκαινιάζει στις 23 Φεβρουαρίου 2017 την έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βαβδινούδη, με τίτλο Faces + Masks - Πρόσωπα + Προσωπεία.
ασπρόμαυρες πόλεις | πολύχρωμα πρόσωπα: Έκθεση της Νίνας Λασηθιωτάκη στο Six Dogs
23.09.2016 11:57
Η Νίνα Λασηθιωτάκη παρουσιάζει την ατομική της έκθεση «ασπρόμαυρες πόλεις | πολύχρωμα πρόσωπα» στον χώρο τέχνης SIX DOGS από 29 Σεπτεμβρίου 2016.
Πέρα από το Λευκό: Έκθεση της Ευγενίας Κουμαντάρου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
30.03.2016 11:42
Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00, εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. η έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου «Πέρα από το Λευκό».
Αναζητώντας τον θάνατο: έκθεση φωτογραφίας / αρθρογραφίας στο Booze
24.03.2016 17:05
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 την έκθεση φωτογραφίας / αρθρογραφίας, των Δημήτρη Θεοδόση και Ζαχαρία Στουφή, με τίτλο Αναζητώντας τον θάνατο.
Πρόσωπα 1944-49: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Alma
01.03.2016 17:01
H γκαλερί Άλμα παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής "Πρόσωπα 1944 - 49” με προσωπογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων που έζησαν, αναδείχτηκαν ή ξεκίνησαν την καριέρα τους τις ιστορικές στιγμές 1944-49, την Παρασκευή 18 Μαρτίου, ώρα 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό της χώρο στο Κολωνάκι.