Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

The most right swiped men: ομαδική έκθεση στο Bensoussan Han

The most right swiped men: ομαδική έκθεση στο Bensoussan Han

Η εικαστική έκθεση με τίτλο The most right swiped men εγκαινιάζεται στο κτίριο του Μπένσουσάν Χάν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2016.

Πρόκειται για μια σύμπραξη καλλιτεχνών και επιμελητών από την Ελλάδα και τη Γερμανία και υλοποιείται με την υποστήριξη του Stiftung Osterberg for arts and culture, με έδρα τη Δρέσδη.

Η έκθεση αυτή, μέσα από μια φρέσκια πειραματική εικαστική και επιμελητική ματιά, νέων στοκαλλιτεχνικό στερέωμα καλλιτεχνών καιθεωρητικών, πραγματεύεται την κυριαρχία της εικόνας στην ψηφιακή εποχή. Τα έργα που θα εκτεθούν –ζωγραφική, εγκατάσταση, γλυπτική, performance, video art, φωτογραφία– θέτουν σύγχρονους προβληματισμούς σχετικά με την διάσταση της διαδικτυακής δημόσιας ταυτότητας και τις ανάγκες της επιτακτικής προσαρμογής της στο βωμό του «ελκυστικού» μέσα από ένα τυποποιημένο οπτικό κώδικα.  Η εγκαθίδρυσητης κυριαρχίαςτης εικόναςως μέσουμαζικής απήχησης στον κόσμο των social media, η τυποποίηση του ιδανικού σώματος, η επιδερμικότητα τουεφήμερουκαι  η υποβάθμιση της εμπειρίας δίνουν τροφή σε νέους εικαστικούς να θίξουν τα ζητήματα αυτά και τις προεκτάσεις τους.Ευρέως χρήσεως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι και το Τinder –του οποίου την ορολογία δανειστήκαμε για τον τίτλο αυτής της έκθεσης– παρέχουν μια κατακλυσμική ροή εικόνων, συνοδευόμενη από μια λακωνική αυτοπεριγραφή, και παράλληλα παρέχουν την εθιστική πολυτέλεια στον εκάστοτε χρήστη να(προ)δικάζει με  αφοριστικά πολλές φορές, οπτικά πάντα ωστόσο, κριτήρια. Η διαδικτυακή ταυτότητα με αυτό τον τρόπο αποκτά φωνή , δραστηριοποιείται σε ένα ενεργό πεδίο, μέσα στο οποίο κρίνει και κρίνεται, φέρει και άγεται, μονολογεί, φλυαρεί και εν τέλει τυποποιείται. Έτσι διαμορφώνεται ένας διαδικτυακός «οδηγός επιβίωσης», ο σωφρονισμός στον οποίο διασφαλίζει την αποδοχή (swipe right) και προλαμβάνει την απόρριψη (swipe left). 

Ποια είναι η διαδικτυακή μας ταυτότητα και πόσο καλά την γνωρίζουμε; Πόσο αντικατοπτρίζει τον πραγματικό μας εαυτό; Από πού πηγάζει η ανάγκη προσαρμογής της στους κανόνες του διαδικτύου;

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Karin Armbruster • Βασίλης Αλεξάνδρου • Luise Flügge • Δανάη Σουζάνα Κάραληi • Tilman Hornig • Σταύρος Χατζηιωαννίδης • Melanie Kramer • Κώστας Γκουρτζής • Jan Kunze • Σπύρος Προκοπίου • Martin Paul Müller • Ελένη Τσιμίδου • Lisa Pahlke     

 

Επιμέλεια έκθεσης: Ρένα Πιτσάκη, Ιστορικός Τέχνης
Jonas Wietelmann, Ιστορικός Τέχνης

Έργο: Martin Paul Muller

Σχετικές ειδήσεις
Οι Ναΐφ: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
04.11.2016 14:22
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016 στις 12.00 εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ομαδική εικαστική έκθεση «ΟΙ ΝΑΪΦ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ: Ομαδική έκθεση στη Φωκίωνος Νέγρη 16
19.09.2016 13:08
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στη ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ 16, στην Κυψέλη, η Ομαδική Εικαστική Έκθεση με θέμα «η ΠΡΟΛΗΨΗ μέσα από την ΤΕΧΝΗ», σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Βαφειάδη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 23 Οκτωβρίου.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.