Η «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη αναδείχθηκε η καλύτερη ελληνική ταινία των τελευταίων 40 χρόνων στην ψηφοφορία του αθηνόραμα.gr και θα προβληθεί σε μια τιμητική βραδιά την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 στην αίθουσα «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος παρουσία των συντελεστών της ταινίας στο πλαίσιο της τελευταίας για φέτος προβολής του 6oυ Athens Open Air Film Festival.

Την «εθνική μας τραγωδία που έγινε κωμωδία» επέλεξαν οι σινεφίλ χρήστες του www.athinorama.gr ως καλύτερη ελληνική ταινία των τελευταίων 40 χρόνων στη μεγάλη διαδικτυακή ψηφοφορία που έγινε με αφορμή τα 40α γενέθλια του Αθηνοράματος. Η ψηφοφορία διήρκεσε πάνω από δύο μήνες και το κοινό επέλεξε τις αγαπημένες του ταινίες μέσα από μια short list 40 ταινιών της περιόδου 1976 – 2016, την οποία ανέδειξαν οι σημαντικότεροι Έλληνες κριτικοί κινηματογράφου.

Η «Λούφα και παραλλαγή» θα προβληθεί παρουσία των συντελεστών της σε μια ανοιχτή τιμητική εκδήλωση στο πλαίσιο της τελετής λήξης του 6ου Athens Open Air Film Festival, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στο θερινό κινηματογράφο Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Η «Λούφα και παραλλαγή» του Νίκου Περάκη, παραγωγής 1984 και βραβευμένη ως καλύτερη ταινία για την ίδια χρονιά στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, διατηρεί όλη τη φρεσκάδα της, χάρη στον τρόπο που προσέγγισε τις κωμικοτραγικές περιπέτειες των ηρώων της, των φαντάρων δηλαδή που υπηρετούσαν στην Τηλεόραση των Ενόπλων Δυνάμεων τον καιρό της Χούντας. Το σενάριο άλλωστε του Περάκη (επίσης βραβευμένο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) έχει έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα μιας και ο σκηνοθέτης όντως υπηρέτησε στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στην οποία υπαγόταν ο πρώτος ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός. Η ταινία χάρισε στο ελληνικό σινεμά αλησμόνητους χαρακτήρες όπως ο συνονόματος με τον δικτάτορα στρατιώτης Παπαδόπουλος (Νίκος Καλογερόπουλος), ο γραφίστας Λάμπρου (Γιώργος Κιμούλης), ο οδηγός Μπαλούρδος (Τάκης Σπυριδάκης) ή ο  καθηγητής αγγλικών Τζον Παπαλούκας (Δημήτρης Πουλικάκος). Να σημειωθεί ότι πέρα από το ερμηνευτικό καστ, πίσω από τις κάμερες της ταινίας συναντάμε μια πραγματική «all star» ομάδα του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου: Γιώργος Πανουσόπουλος, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Γιώργος Τριανταφύλλου, Βασίλης Κατσούφης, Σταύρος Καπλανίδης κ. ά.

Την πρώτη πεντάδα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, συμπληρώνουν η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη και η «Γλυκιά Συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει party με live μουσική από το «Yiannis Kassetas Group», μπίρα από τη Fischer και finger food.

Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Καλογερόπουλος, Γιώργος Κιμούλης, Τάκης Σπυριδάκης, Τάνια Καψάλη, Σταύρος Ξενίδης, Ανδρέας Φιλιππίδης

Διάρκεια: 99′