Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Kαι που πάει όλος αυτός ο ιδρώτας: έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκηστη γκαλερί Elika

Kαι που πάει όλος αυτός ο ιδρώτας: έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκηστη γκαλερί Elika

Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου τη δεύτερη ατομική έκθεση της Ζωής Γιαμπουλντάκη στην Αθήνα, με τίτλο Kαι πού πάει όλος αυτός ο ιδρώτας.

Το διαδίκτυο αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς της Γιαμπουλντάκη. Σε αυτή τη νέα ενότητα δουλειάς αξιοποιεί την πληθώρα των εικόνων, των υλικών και των συσκευών που είναι πλέον διαθέσιμα σε μια έρευνα που είναι ακόμα πιο στοχευμένη. Με έναυσμα το διαδικτυακό μάρκετινγκ και τον τρόπο με τον οποίο προϊόντα όλων των ειδών – συμπεριλαμβανομένου του έργου τέχνης – προωθούνται μέσα από νέες τεχνολογίες και εφαρμογές όπως το Instagram, η έκθεση εστιάζει στην εικόνα και τους τρόπους με τους οποίους αναπαράγεται και διακινείται online. Στο επίκεντρο βρίσκεται το έργο τέχνης το οποίο πλέον σε μεγάλο βαθμό βιώνεται, διακινείται και εμπορεύεται ως εικόνα στο διαδίκτυο και σταδιακά λιγότερο στον φυσικό χώρο όπου εκτίθεται. Η εικαστικός εξετάζει τη σχέση πραγματικού και εικονικού θέτοντας ερωτήματα που αφορούν στην υλικότητα και το άυλο τόσο του έργου όσο και της εργασίας.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη χρήση του νερού στα έργα της, ενός υλικού ιδιαίτερα δύσκολου να ελεγχθεί και να φωτογραφηθεί, η Γιαμπουλντάκη εξερευνά τα όρια της κατασκευής και της αποτύπωσης. Με αφορμή προϊόντα τεχνολογίας DRI-FIT (stay cool when it heats up, #betterworld) τα οποία έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα και από το ύφασμα, επιχειρεί μια διαδικασία εγκλωβισμού του νερού και κατασκευής διάφανων έργων τα οποία, όπως το νερό, δεν είναι φωτογενή. Η προσπάθεια εξάλειψης του ίχνους, του ιδρώτα ή της δυνατότητας του έργου να φωτογραφηθεί σχολιάζει τη σχέση αποκάλυψης και συγκάλυψης, ανάσυρσης και απώθησης, κριτικής και συνενοχής. Ενώ ο ιδρώτας του εργαζόμενου που κατασκευάζει το ρούχο και ο ιδρώτας του αθλητή που το φοράει εγκλωβίζονται επιτυχώς, η προσπάθεια στεγανοποίησης των έργων και η επίτευξη της διαφάνειας αποτυγχάνουν. Τα υλικά αυτονομούνται και αφήνονται να ορίσουν τα έργα.

Η Ζωή Γιαμπουλντάκη γεννήθηκε το 1982 στην Αλεξανδρούπολη. Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ειδήσεις
Clarity, έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στην γκαλερί The Breeder
22.02.2017 15:55
Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στο χώρο της. Η έκθεση, με τίτλο Clarity, αποτελείται από νέα έργα με παστέλ και κέντημα σε καμβά, μαζί με μία εγκατάσταση ήχου και βίντεο.
Ιερός Άνεμος: έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπουλου στη γκαλερί Elika
01.02.2017 15:31
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 8 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 18 Μαρτίου τη νέα ατομική έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπουλου, Ιερός Άνεμος. 
Little Man, έκθεση του Νίκου Παπαδημητρίου στη γκαλερί Elika
21.12.2016 11:12
Μετά το Gallery Trophy και το glorious days o Νίκος Παπαδημητρίου επιστρέφει στην Αθήνα με την νέα του ατομική έκθεση Little man στην γκαλερί Elika.
Revengefuck: έκθεση της Μαρίας Καραντζή στη γκαλερί Elika
26.05.2016 17:07
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 10 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου την ατομική έκθεση της Μαρίας Καραντζή, με τίτλο Revengefuck.
Somebody had to do it: έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου στη γκαλερί Elika
11.04.2016 14:48
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Aπριλίου έως τις 4 Ιουνίου την πρώτη ατομική έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου με τίτλο 'Somebody had to do it'.