Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών: επιστημονική συνάντηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών: επιστημονική συνάντηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεργάστηκαν για την περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το Μαντείο των Ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης (20.06.2016-10.01.2017). Στο πλαίσιο της εν λόγω έκθεσης, το Μουσείο Ακρόπολης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών και Δωδώνης διοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Δωδώνη. Οι ερωτήσεις των χρησμών. Νέες προσεγγίσεις στα χρηστήρια ελάσματα» στο Μουσείο Ακρόπολης στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Θεμελιώδης στόχος της επιστημονικής συνάντησης τέθηκε η προώθηση της έρευνας και της μελέτης των μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης και κατ’ επέκταση της αρχαιολογικής και ιστορικής επιστήμης. Η πρόσφατη έκδοση της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (2013) του δίτομου έργου Τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης των ανασκαφών Ευαγγελίδη (επιμέλεια: Σ. Δάκαρης, Ι. Βοκοτοπούλου, Α.Φ. Χριστίδης και Σ. Τσέλικας), εμπλούτισε  τα έως τώρα δεδομένα, από τη στιγμή που οι επιστήμονες βρέθηκαν με τέσσερις χιλιάδες διακόσιες δεκαέξι επιγραφές μολύβδινων ελασμάτων, να αναμετρήσουν την επιχειρηματολογία και τις απόψεις, τις οποίες είχαν διαμορφώσει με τα λίγα γνωστά ελάσματα από το παρελθόν.

Η μοναδικότητα του αυθεντικού υλικού των ενεπίγραφων μολύβδινων ελασμάτων από το Μαντείο του Δία στη Δωδώνη, προκάλεσε ζωηρό ερευνητικό ενδιαφέρον που οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα και εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς ερευνητές, οι οποίοι αναζητούν και άλλα νέα συμπεράσματα.

Με εισηγήσεις τους θα συμμετάσχουν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα επιστημονικά ιδρύματα, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει πρωτότυπες μελέτες σχετικές με τα ερωτήματα των χρησμών του Μαντείου της Δωδώνης:

ο κ. Σωτήρης Τσέλικας φιλόλογος στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη,
ο κ. Eric Lhôte, ερευνητής-αρχισυντάκτης του προγράμματος “Dodona on line”,
ο κ. Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στο Institute of Advanced Study του Princeton,
 ο κ. Pierre Bonnéchere, καθηγητής στο University of Montreal,
ο κ. Alain Bresson, καθηγητής στο University of Chicago,
ο κ. Paolo Poccetti, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης,
ο κ. Jan-Mathieu Carbon, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο University of Copenhagen,
ο κ. Mario Lombardo, καθηγητής του Universitá del Salento,
ο κ. Luigi Vecchio, καθηγητής του Università degli studi di Salerno,
η κ. Jessica Piccinini, μεταδιδακτορική υπότροφος του University of Vienna,
η κ. Ιουλία Κατσαδήμα Δρ Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων,
η κ. Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
η κ. Elizabeth Meyer, καθηγήτρια στο University of Virginia.

Θα ακολουθήσει, συναυλία μουσικής δωματίου με το TRIO UNISONO στον εσωτερικό εξώστη του δευτέρου ορόφου του Μουσείου Ακρόπολης, στις 19.30μ.μ.

Σχετικές ειδήσεις
Εορταστικό πρόγραμμα στο Μουσείο Ακρόπολης
02.12.2016 13:55
Το Μουσείο Ακρόπολης θα προσφέρει στους επισκέπτες του τον Δεκέμβριο παιδικά κινητά εργαστήρια, αρχαιολογικά παιχνίδια με Lego, μελωδίες άρπας στην Αίθουσα του Παρθενώνα, οικογενειακά σακίδια και άλλες εκπλήξεις.
28η Οκτωβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης με νέο οικογενειακό σακίδιο
24.10.2016 13:56
Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 8 έως 12 ετών να εξερευνήσουν την Αίθουσα του Παρθενώνα με τη βοήθεια ενός νέου δανειστικού σακιδίου με θέμα «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Χάλκινο άγαλμα από τη θάλασσα της Καλύμνου στο Μουσείο Ακρόπολης
14.10.2016 10:03
Το Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει τον κορμό ενός χάλκινου έφιππου αδριάντα που πιάστηκε το 2006 σε αλιευτικά δίχτυα στα νερά της Καλύμνου, από όπου είχαν ήδη ανελκυστεί σε προηγούμενα χρόνια και άλλα χάλκινα γλυπτά.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στο Μουσείο Ακρόπολης
22.09.2016 10:16
Στο πλαίσιο των δράσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, το Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάσει σειρά γλυπτών που μαρτυρούν με ίχνη βίαιης θραύσης και θερμικής αλλοίωσης την τρομακτική καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες το 480 π.Χ.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016 στο Μουσείο Ακρόπολης
10.05.2016 17:02
Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα το λιοντάρι.