Μία εβδομάδα, λοιπόν, πριν ανηφορίσουμε στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη του φετινού Reworks στις 14 Σεπτεμβρίου, μιλάμε με τον Αναστάσιο Διόλατζη, ο οποίος μας προετοιμάζει για τη φετινή διοργάνωση και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για την επιτυχία του φεστιβάλ.

CultureNow:Το Reworks Festival θα πραγματοποιηθεί φέτος για 12η χρονιά. Πώς νιώθετε ως διοργανωτής ενός φεστιβάλ που το κοινό θεωρεί αυτονόητο πλέον ότι θα έρθει ο Σεπτέμβρης άρα και το Reworks;

Αναστάσιος Διόλατζης: Το λίγοτερο που μπορώ είναι μεγάλη χαρά αλλά και τιμή ο Σεπτέμβρης να ταυτίζεται με το Reworks. Θυμόμαστε την διοργάνωση τα πρώτα χρόνια και το πως έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο πλέον, ο Σεπτέμβρης ήταν ο πιο ήσυχος μήνας δεν υπήρχε απολύτως τίποτε στην χώρα αλλά ακόμη και στην Ευρώπη δεν υπήρχαν πολλά φεστιβάλ τότε. Πλέον η εικόνα έχει αλλάξει μιας και πολλά φεστιβάλ υπάρχουν πια σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αρκετά event αυτή την περίοδο, το Reworks πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για αυτό.

C. N.: Ποια είναι τα συστατικά ενός επιτυχημένου φεστιβάλ; Γιατί το Reworks τραβάει το ενδιαφέρον του κοινού της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας; Και πόσο εύκολο είναι να μένει ενδιαφέρον χρόνο με το χρόνο;

Α. Δ.: Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος θα έλεγα πως αν ένα φεστιβάλ παραμένει αληθινό ως προς τις αξίες του και το τι θέλει να προβάλλει, σέβεται το κοινό του και δεν μένει στάσιμο, έχει την ευκαιρία να μένει επίκαιρο.

Στο δεύτερο σκέλος πολύ σημαντικό κομμάτι είναι σίγουρα η ομάδα που δουλεύει. Είμαστε τυχεροί μιας και έχουμε μια δεμένη ομάδα από αξιόλογους ανθρώπους κοντά μας καιρό τώρα που αγαπούν το Reworks. Πολλοί υπάρχουν από την πρώτη χρονιά άλλοι έχουν μπεί στην ομάδα στην πορεία, το σημαντικό είναι ότι έλαχιστει έχουν φύγει. Το έχουν σαν κομμάτι τους, το δικό τους φεστιβάλ. Μπορεί να ακούγεται λιγάκι κλισέ αλλά πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό.

C. N.: Το Reworks Agora είναι ένα σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ. Τι εργαστήρια, ομιλίες θα παρακολουθήσουμε φέτος;

Α. Δ.: Το Reworks Agora είναι ένα πρότζεκτ που υποστηρίζουμε πολύ. Πρόκεται για μια πλατφόρμα νέων ιδεών και πρότζεκτ η οποία θα τρέξει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και πρακτικά η πρώτη φορά που ένα φεστιβάλ μουσικής προχωρά σε ένα τέτοιο εγχείρημα. 3 πάνελ θα τρέξουν με θεματολογία γύρω από την μουσική αλλά και την Πολιτιστική επιχειρηματικότητα εναν τομέα που η Ελλάδα οφείλει να δεί και να αδράξει ευκαιρίες. Παράλληλα θα υπάρχουν προβολές αλλά και δυο εξαιρετικές συναυλίες από τους Lambert & Federico Albanese δύο πραγματικά υπέροχους καλλιτέχνες προβάλλoντας την πολλά υποσχόμενη σκηνή της μοντέρνας κλασσικής μουσικής που στο Reworks υποστηρίζουμε πολύ σαν είδος.

C. N.: Το φετινό line up περιλαμβάνει και φέτος πληθώρα ονομάτων, εγχώρια όσο και διεθνή; Τι ξεχωρίζετε εσείς;

Α. Δ.: Δύσκολα μου βάζετε τώρα μιας και το line up πραγματικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσω, όλοι οι καλλιτέχνες Έλληνες και μη έχουν κάτι σημαντικό να δείξουν στο φεστιβάλ. Σίγουρα πάντως ο Ben Klock, ο Mano le Tough ο οποίος παρουσίασε το καλύτερο σετ στο Reworks πέρυσι αλλά και ο Maceo Plex & Solomun που δεν λαθεύουν και δίκαια βρίσκονται στην κορυφή. Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος για τους WhoMadeWho που το live τους απλά δεν χάνεται οπως και για το διδυμο των Agoria & Michael Mayer που θα παίξουμε μαζί στην ίδια σκηνή. Aλλά και οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως Federiko Albanese, Lambert, Kiasmos, GusGus, David August, Fjaak, Alex Banks. Τέλος περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την επιστροφή της ΜΟΝΙΚΑ στην Θεσσαλονίκη έπειτα από 4 χρόνια αλλά και του Moa Bones.

C. N.: Η παρουσία νέων καλλιτεχνών πόσο σημαντική είναι για το Reworks;

Α. Δ.: Πάρα πολύ σημαντική. Το Reworks πιστεύω πως είναι υποχρέωση του να προτείνει και να παρουσιάζει νέα πρότζεκτ και καλλιτέχνες. Οπως σημαντικό το να παρουσιάζει και το έργο παράλληλα Ελλήνων καλλιτέχνων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το φετινό επίπεδο συμμετοχών και πιστεύω πως θα αφήσουν το κοινό ικανοποιημένο.

C. N.: Με την ολοκλήρωση κάθε Reworks Festival τα τελευταία χρόνια, η σκέψη σας πάει κατευθείαν στην επόμενη διοργάνωση ή οι συνθήκες που ζούμε σήμερα σας κάνουν επιφυλακτικούς για το επόμενο βήμα;

Α. Δ.: Κατευθείαν στην επόμενη διοργάνωση που ήδη κάποια πραγματα τα ετοιμάζουμε. Οι δύσκολες συνθήκες ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε εδώ. Προχωράμε.

Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό Reworks Festival μπορείτε να δείτε εδώ.