Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο

Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο

Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.

Μία εβδομάδα, λοιπόν, πριν ανηφορίσουμε στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη του φετινού Reworks στις 14 Σεπτεμβρίου, μιλάμε με τον Αναστάσιο Διόλατζη, ο οποίος μας προετοιμάζει για τη φετινή διοργάνωση και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για την επιτυχία του φεστιβάλ.

Συνέντευξη Αθηνά Πούλιου

CultureNow:Το Reworks Festival θα πραγματοποιηθεί φέτος για 12η χρονιά. Πώς νιώθετε ως διοργανωτής ενός φεστιβάλ που το κοινό θεωρεί αυτονόητο πλέον ότι θα έρθει ο Σεπτέμβρης άρα και το Reworks;

Αναστάσιος Διόλατζης: Το λίγοτερο που μπορώ είναι μεγάλη χαρά αλλά και τιμή ο Σεπτέμβρης να ταυτίζεται με το Reworks. Θυμόμαστε την διοργάνωση τα πρώτα χρόνια και το πως έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο πλέον, ο Σεπτέμβρης ήταν ο πιο ήσυχος μήνας δεν υπήρχε απολύτως τίποτε στην χώρα αλλά ακόμη και στην Ευρώπη δεν υπήρχαν πολλά φεστιβάλ τότε. Πλέον η εικόνα έχει αλλάξει μιας και πολλά φεστιβάλ υπάρχουν πια σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αρκετά event αυτή την περίοδο, το Reworks πρακτικά άνοιξε τον δρόμο για αυτό.

C. N.: Ποια είναι τα συστατικά ενός επιτυχημένου φεστιβάλ; Γιατί το Reworks τραβάει το ενδιαφέρον του κοινού της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας; Και πόσο εύκολο είναι να μένει ενδιαφέρον χρόνο με το χρόνο;

Α. Δ.: Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος θα έλεγα πως αν ένα φεστιβάλ παραμένει αληθινό ως προς τις αξίες του και το τι θέλει να προβάλλει, σέβεται το κοινό του και δεν μένει στάσιμο, έχει την ευκαιρία να μένει επίκαιρο.

Στο δεύτερο σκέλος πολύ σημαντικό κομμάτι είναι σίγουρα η ομάδα που δουλεύει. Είμαστε τυχεροί μιας και έχουμε μια δεμένη ομάδα από αξιόλογους ανθρώπους κοντά μας καιρό τώρα που αγαπούν το Reworks. Πολλοί υπάρχουν από την πρώτη χρονιά άλλοι έχουν μπεί στην ομάδα στην πορεία, το σημαντικό είναι ότι έλαχιστει έχουν φύγει. Το έχουν σαν κομμάτι τους, το δικό τους φεστιβάλ. Μπορεί να ακούγεται λιγάκι κλισέ αλλά πραγματικά είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό.

C. N.: Το Reworks Agora είναι ένα σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ. Τι εργαστήρια, ομιλίες θα παρακολουθήσουμε φέτος;

Α. Δ.: Το Reworks Agora είναι ένα πρότζεκτ που υποστηρίζουμε πολύ. Πρόκεται για μια πλατφόρμα νέων ιδεών και πρότζεκτ η οποία θα τρέξει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και πρακτικά η πρώτη φορά που ένα φεστιβάλ μουσικής προχωρά σε ένα τέτοιο εγχείρημα. 3 πάνελ θα τρέξουν με θεματολογία γύρω από την μουσική αλλά και την Πολιτιστική επιχειρηματικότητα εναν τομέα που η Ελλάδα οφείλει να δεί και να αδράξει ευκαιρίες. Παράλληλα θα υπάρχουν προβολές αλλά και δυο εξαιρετικές συναυλίες από τους Lambert & Federico Albanese δύο πραγματικά υπέροχους καλλιτέχνες προβάλλoντας την πολλά υποσχόμενη σκηνή της μοντέρνας κλασσικής μουσικής που στο Reworks υποστηρίζουμε πολύ σαν είδος.

C. N.: Το φετινό line up περιλαμβάνει και φέτος πληθώρα ονομάτων, εγχώρια όσο και διεθνή; Τι ξεχωρίζετε εσείς;

Α. Δ.: Δύσκολα μου βάζετε τώρα μιας και το line up πραγματικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσω, όλοι οι καλλιτέχνες Έλληνες και μη έχουν κάτι σημαντικό να δείξουν στο φεστιβάλ. Σίγουρα πάντως ο Ben Klock, ο Mano le Tough ο οποίος παρουσίασε το καλύτερο σετ στο Reworks πέρυσι αλλά και ο Maceo Plex & Solomun που δεν λαθεύουν και δίκαια βρίσκονται στην κορυφή. Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος για τους WhoMadeWho που το live τους απλά δεν χάνεται οπως και για το διδυμο των Agoria & Michael Mayer που θα παίξουμε μαζί στην ίδια σκηνή. Aλλά και οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα όπως Federiko Albanese, Lambert, Kiasmos, GusGus, David August, Fjaak, Alex Banks. Τέλος περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την επιστροφή της ΜΟΝΙΚΑ στην Θεσσαλονίκη έπειτα από 4 χρόνια αλλά και του Moa Bones.

C. N.: Η παρουσία νέων καλλιτεχνών πόσο σημαντική είναι για το Reworks;

Α. Δ.: Πάρα πολύ σημαντική. Το Reworks πιστεύω πως είναι υποχρέωση του να προτείνει και να παρουσιάζει νέα πρότζεκτ και καλλιτέχνες. Οπως σημαντικό το να παρουσιάζει και το έργο παράλληλα Ελλήνων καλλιτέχνων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το φετινό επίπεδο συμμετοχών και πιστεύω πως θα αφήσουν το κοινό ικανοποιημένο.

C. N.: Με την ολοκλήρωση κάθε Reworks Festival τα τελευταία χρόνια, η σκέψη σας πάει κατευθείαν στην επόμενη διοργάνωση ή οι συνθήκες που ζούμε σήμερα σας κάνουν επιφυλακτικούς για το επόμενο βήμα;

Α. Δ.: Κατευθείαν στην επόμενη διοργάνωση που ήδη κάποια πραγματα τα ετοιμάζουμε. Οι δύσκολες συνθήκες ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε εδώ. Προχωράμε.

Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό Reworks Festival μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Σοφία Φαλιέρου: Το Dance Days σέβεται την ιστορία του χορού και την υπηρετεί
20.07.2016 10:59
Ο κόσμος του χορού δηλώνει παρών και φέτος από 20 έως 28 Ιουλίου 2016 στα Χανιά! Το Dance Days που άνοιξε την αυλαία του το 2011, υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά και εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ χορού με διεθνή χαρακτήρα και προοπτικές. Η Σοφία Φαλιέρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, μας μιλάει γι’ αυτόν τον σημαντικό θεσμό, ενώ μας προσκαλεί να συν-δράσουμε, να δημιουργήσουμε και να χορέψουμε παρέα στο Dance Days 6, στα Χανιά!
Κορνήλιος Σελαμσής: Η διαχείριση του πολιτισμού είναι ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα
07.07.2016 14:45
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, ο Κορνήλιος Σελαμσής φέρνει κάτι διαφορετικό στη σκηνή. Το «Λεόντιος και Λένα» είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο του Μπύχνερ, που ο συνθέτης μετέτρεψε σε όπερα, με την ουσιαστική συμβολή του λιμπρετίστα Γιάννη Αστερή. Φαίνεται ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με τους συγκεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές, ενώ παράλληλα συνεχίζει να δουλεύει πυρετωδώς το μουσικό μέρος, νιώθοντας όπως λέει χαρακτηριστικά, «σαν να βρίσκεται στην μέση εγχείρισης ανοιχτής καρδιάς». Μας μίλησε μεταξύ άλλων, για τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης παράστασης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κλασικός συνθέτης στην Ελλάδα, καθώς και για τα φετινά γεγονότα που συνέβησαν στο Φεστιβάλ.
Στον παλμό του 8ου θεατρικού φεστιβάλ Off-off Athens!
03.06.2016 12:31
Στην 8η χρονιά του μπαίνει δυναμικά το Φεστιβάλ Off- off Athens του Θεάτρου Επί Κολωνώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες θεατρικές δυνάμεις να πειραματιστούν πάνω σε καινούργιες καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς, και να ξεκλειδώσουν το ταλέντο τους πάνω στο θεατρικό σανίδι. Τρεις από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με τα ιδιαίτερα ονόματα: Follow The White Rabbit, Bourou Bourou και Wanted!!!, μας προ (σ) καλούν να τις γνωρίσουμε, ενώ μας δίνουν και μία πρώτη γεύση από τις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα...
Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας
06.05.2016 12:52
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από 12 - 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 - 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.