Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επιλέχθηκε και θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα act4Greece της Εθνικής Τράπεζας!

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων από την Επιτροπή Στρατηγικής του προγράμματος ACT4GREECE, η πρόταση του ΚΘΒΕ για συντήρηση και αξιοποίηση του Θεάτρου Δάσους και του ιστορικού φροντιστηρίου του επελέγη και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα από τον Ιανουάριο 2017.

Οι πολλαπλές δράσεις του act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της  ιστοσελίδας www.act4greece.gr γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Η ένταξη της πρότασης του ΚΘΒΕ στο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αφορά τη συντήρηση και αποκατάσταση ζημιών του Θεάτρου Δάσους, του εμβληματικότερου & σημαντικότερου για την παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, ανοικτού θεάτρου της πόλης, χωρητικότητας 3.894 θέσεων. Οι εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των υποδομών στοχεύουν στην αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών στους χώρους των καμαρινιών και των φροντιστηρίων, που έχουν  να κάνουν κυρίως με θέματα στεγάνωσης.

Το ΚΘΒΕ, μέσα από την αποκατάσταση των ζημιών του Θεάτρου Δάσους, έχει ως στόχο:  (α) να καταστεί ικανό να προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό και στους επισκέπτες της πόλης παραστάσεις μεγάλης εμβέλειας  με ίδιες παραγωγές, μετακλήσεις και φιλοξενίες θιάσων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, (β) να αποκαταστήσει  και να αναδείξει τους κρυμμένους θησαυρούς των φροντιστηρίων, να μυήσει τους μαθητές και το κοινό στον αθέατο κόσμο του θεάτρου, (γ) να προστατεύσει και να διασφαλίσει την στατικότητα των υποδομών ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί με ασφάλεια το μέγιστο, σύμφωνα με τη δυναμικότητα του χώρου, αριθμό θεατών.

Το έργο δωρίζεται στους καλλιτέχνες, στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, στο θεατρόφιλο και ευρύτερο κοινό της πόλης και αποτελεί μια κοινή προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την διάχυση του πολιτισμού, της γνώσης, των ιδεών.

Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση που θα έχει ως αποτέλεσμα την  ίδρυση και λειτουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα επισκέψιμου εν ενεργείας φροντιστηρίου θεάτρου. Ο χώρος θα έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται σχολεία, και θα παρέχονται στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ξεναγήσεις, εργαστήρια σκηνογραφίας, προβολή video από την προετοιμασία παραστάσεων αρχαίου δράματος.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 105.000 Ευρώ και η δράση θα υλοποιηθεί με την οικονομική υποστήριξη του κοινού, η οποία θα είναι δυνατή σε ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργηθεί στην Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Πρόγράμματος act4Greece (https://www.act4greece.gr/el/).

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση της δράσης θα ανακοινωθούν σύντομα.

act4Greece

Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής. Για κάθε πρόταση που επιλέγεται, δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης. Η μέθοδος αυτή συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνισμός.