Τα μουσικά ταξίδια συνεχίζουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που μετατρέπεται σε έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης δεκάδων καλλιτεχνών με διαφορετικές μουσικές επιρροές και αισθητική. Τον Σεπτέμβριο η ελληνική παραδοσιακή μουσική εναλλάσσεται με κλασσικές μελωδίες, αλλά και με «πειραγμένους» ήχους ηλεκτρονικής επιρροής και minimal αισθητικής από νέους Έλληνες δημιουργούς.

Ειδικότερα, το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου, το ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί τον δεύτερο κύκλο των θεματικών συναυλιών Parklife, αυτήν την φορά  με όχημα την Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική, και μας ταξιδεύει από την Κρήτη έως την Θράκη και από εκεί σε κάθε σημείο της Ελλάδας και σε κάθε γωνιά της Μεσογείου. Το Σάββατο 10/9, ο Ψαραντώνης θα μας προσκαλέσει στην μουσική παράδοση της Κρήτης, ενώ η Κατερίνα Παπαδοπούλου και οι Anastatica Project, με την συμμετοχή του Σωκράτη Σινόπουλου στην πολίτικη λύρα, θα μας συστήσουν ένα φρέσκο ηχόχρωμα με Μεσογειακές επιρροές. Την Κυριακή 11/9, ο Πετρολούκας Χαλκιάς θα μας μαγέψει με τους ήχους του κλαρίνου και το μουσικό σχήμα Θρακόμελο, θα μας συνεπάρει με τις μουσικές ιστορίες που θα μας διηγηθεί.

Το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου το Parklife είναι αφιερωμένο στην Κλασσική Μουσική. Το Σάββατο 24/9, η MOYSA (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης)  συναντά τον διεθνή πιανίστα και καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, για να μας ταξιδέψει στον χρόνο, μέσα από ένα ρεπερτόριο που θα περιλαμβάνει τις κλασσικές συνθέσεις του Mozart, τους μυστηριακούς tango ρυθμούς του Piazzolla και τα αξεπέραστα τραγούδια των Beatles. Την Κυριακή 25/9, την σκυτάλη παίρνει η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η οποία ξεκινάει τη σεζόν 2016-17 στο ΚΠΙΣΝ, διοργανώνοντας μια μουσική γιορτή ανοιχτή σε όλους! Στην συναυλία συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία, η Παιδική Χορωδία και διακεκριμένοι Μονωδοί της ΕΛΣ, σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη. Μέσα από ένα μουσικό ταξίδι στις συνθέσεις των Mozart, Puccini, Verdi, Wagner, Tchaikovsky, Prokofiev, κ.ά., η Εθνική Λυρική Σκηνή θα μας ξεναγήσει στον μαγευτικό κόσμο του λυρικού θεάτρου, της μουσικής για μπαλέτο και της συμφωνικής μουσικής.

Παράλληλα, κάθε Πέμπτη του μήνα (έως και 22/9), το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ μετατρέπεται σε ‘αφετηρία’ μοναδικών μουσικών εξορμήσεων σε ονειρικά ηχοτοπία και εξωτικές αναζητήσεις της σύγχρονης ελληνικής μουσικής παραγωγής, μέσω της σειράς συναυλιών Music Escapades, που συνεχίζονται με την συντροφιά του Cayetano (8/9), της Irene Skylakaki (15/9) και του King Elephant (22/9).

Όλες οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών για τον Σεπτέμβριο:

               

PARKLIFE: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου| Ξέφωτο

Το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει την σειρά συναυλιών Parklife, ένα αφιέρωμα σε διαφορετικά μουσικά στυλ και ηχητικές επιρροές. Προσκαλώντας το κοινό να το επισκεφθεί, να ταξιδέψει και να ονειρευτεί, το Πάρκο “δανείζεται” για ένα διήμερο μουσικές μελωδίες και φιλοξενεί ποικίλους καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, αποσκοπώντας σε μία μοναδική εμπειρία έμπνευσης, φύσης και δημιουργίας.

Σάββατο 10/9

21:30 Ψαραντώνης

20:00 Κατερίνα Παπαδοπούλου & Anastatica Project – Συμμετέχει ο Σωκράτης Σινόπουλος 

Ο Ψαραντώνης έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να ακουστεί η κρητική μουσική στα πέρατα του κόσμου «δημιουργημένη»  από τα μαγικά του χέρια και την λύρα του. Σε κάθε συναυλία του υπόσχεται ένα γνήσιο κρητικό γλέντι με την φωνή του να ξεπηδά από τα βάθη του Ψηλορείτη και την λύρα του να μοιάζει με τον αέρα των ορέων. Ένα γλέντι παρμένο από την μουσική φλέβα των Ανωγείων με ρίζες από την αυθεντικότητα της τεχνικής του στην λύρα και στο τραγούδι. Ο Ψαραντώνης δημιουργεί κάθε φορά το δικό του ταξίδι στην παράδοση ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της ψυχαγωγίας στους τυχερούς θεατές που κάθε φορά παρακολουθούν μια συναυλία του. Μέσα στην μουσική του Ψαραντώνη ζει η πανάρχαια μυθολογία της Κρήτης. Είτε μιλά για τον Δία, είτε για την κατασκευή της πρώτης λύρας, είτε εκφράζεται με την λύρα του για τη γη, την αγάπη, τον πόνο… ο Ψαραντώνης επιβεβαιώνει με την φυσιογνωμία και με την τέχνη του, τους πανάρχαιους μύθους της Κρήτης. Τους πιστεύει, τους ζει και δικαιολογημένα τους εκπροσωπεί. Αντλεί ενέργεια από αυτούς, μα και εκείνοι αποκτούν ουσία και περιεχόμενο στην φωνή του και στις δοξαριές του.

Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και οι Anastatica Project παρουσιάζουν την καινούργια τους δουλειά, με μουσική και τραγούδια που συνθέτουν το χθες και το σήμερα του Ελληνικού

και Μεσογειακού ηχοτοπίου με τρόπο γόνιμο, ευφάνταστο και δημιουργικό. Φρέσκος ήχος, ιδιαίτερος, παλιός και συνάμα νέος, από δεξιοτέχνες μουσικούς, που σμίγουν με κίνητρο

την ίδια αγάπη προς αυτήν την μουσική και την διάθεση μιας καινούργιας προσέγγισης. Ο χορός, ως αναπόσπαστο στοιχείο, παρεμβάλλεται δημιουργικά σε μια αρχέγονη συνύπαρξη. Μαζί τους για την συναυλία στο ΚΠΙΣΝ είναι ο Σωκράτης Σινόπουλος στην πολίτικη λύρα. Με σπουδές στην κλασική κιθάρα, την βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι, ο Σινόπουλος από νεαρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πολίτικης λύρας και λαούτου με τον Ross Daly και έγινε μέλος του συγκροτήματός του «Λαβύρινθος». Έχει συνεργαστεί με μουσικούς, συνθέτες και τραγουδιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κυριακή 11/9

21:30 Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς

20:00 Θρακόμελο 

Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς είναι ένας εκ των ζωντανών μύθων της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Μαγεύει με το κλαρίνο του, δημιουργεί, μας ταξιδεύει στις ιδιαίτερες πατρίδες διώχνει όλες τις λύπες. Είναι μουσικός, μέλος μιας οικογένειας ξακουστής για την συνεισφορά της στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία των 11 ετών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του (δεν ήθελε να γίνει κλαρινίστας) ο οποίος ήταν επίσης μουσικός. Μαθήτευσε δίπλα στον Φίλιππα Ρούντα με την βοήθεια του οποίου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία αυτή. Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει αρκετά χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις με γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Ross Daly, και πολλοί άλλοι.

Το παραδοσιακό μουσικό σχήμα Θρακόμελο αποτελείται από τους Στέλιο Ματακάκη (γκάϊντα), Θάνο Καρακατσιάνη (ακορντεόν), Αλέξανδρο Παπουτσή (θρακιώτικη λύρα) και Ηλία Μίσκα (νταούλι). Το σχήμα δημιουργήθηκε από την κοινή τους αγάπη για την παραδοσιακή μουσική της Θράκης, με στόχο να γνωρίσουν στο ευρύτερο κοινό σκοπούς, τραγούδια και μελωδίες της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις μέλος (μελωδία) και Θράκη, και ουσιαστικά σημαίνει η μουσική των Θρακών. Το Θρακόμελο έχει συνεργαστεί με συλλόγους ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ μετρά δεκάδες εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ στο εξωτερικό. Συμμετέχει επίσης σε λαϊκά γλέντια και πανηγύρια καθώς πεποίθηση των μελών του είναι πως εκεί εστιάζεται μια πιο άμεση σχέση-έκφραση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά.

PARKLIFE: ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου| Ξέφωτο

Το ΚΠΙΣΝ συνεχίζει την σειρά συναυλιών Parklife, ένα αφιέρωμα σε διαφορετικά μουσικά στυλ και ηχητικές επιρροές. Προσκαλώντας το κοινό να το επισκεφθεί, να ταξιδέψει και να ονειρευτεί, το Πάρκο “δανείζεται” για ένα διήμερο μουσικές μελωδίες και φιλοξενεί ποικίλους καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, αποσκοπώντας σε μία μοναδική εμπειρία έμπνευσης, φύσης και δημιουργίας.

Σάββατο 24/9

20:30 Η MOYSA συναντά τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη

Κλείνοντας μόλις 18 μήνες από την ίδρυσή της, η MOYSA- Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ήδη περισσότερες από 20 συναυλίες και συνεργάστηκε με διεθνείς νέους μουσικούς και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, συναντά επί σκηνής τον διεθνή πιανίστα και καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ο οποίος πρωτοστάτησε στον σχεδιασμό και την γέννησή της. Στην ιδιαίτερη αυτή συναυλία, υπό την διεύθυνση του μαέστρου, συνθέτη, βιολοντσελίστα και βασικού εκπαιδευτή της MOYSA Θοδωρή Παπαδημητρίου, η Ορχήστρα θα ταξιδέψει το κοινό της από τον Mozart στον Piazzolla και τους Beatles, αναδεικνύοντας τις πολλές και διαφορετικές πτυχές των ερμηνευτικών της δυνατοτήτων μέσα από ένα πολύχρωμο μουσικό καλειδοσκόπιο. Η συναυλία έχει συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί την πρώτη εμφάνιση της MOYSA στο ολοκληρωμένο πλέον ΚΠΙΣΝ. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει με δωρεά του την ίδρυση και λειτουργία της Ορχήστρας.

Κυριακή 25/9

20:30 Συναυλία Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Λίγους μήνες πριν την επίσημη λειτουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στις νέες εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ, τα καλλιτεχνικά σύνολα της ΕΛΣ ανοίγουν την σαιζόν 2016-17 με μια μουσική γιορτή ανοιχτή σε όλους, στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Από το Βαλς των λουλουδιών, έως το παραμυθένιο δάσος του Μαγικού Αυλού, από τις ανθισμένες κερασιές της Μαντάμα Μπαττερφλάι, έως τον κύκνο στο ποτάμι του Λόενγκριν και την απεραντοσύνη του Νείλου στην Αϊντα, η φύση υπήρξε βασική πηγή έμπνευσης για τους σπουδαίους συνθέτες του λυρικού θεάτρου, του μπαλέτου και της συμφωνικής μουσικής. Κάτω από τον Αττικό Ουρανό, στο υπέροχο Ξέφωτο, η ΕΛΣ θα κάνει μια περιδιάβαση σε εμβληματικά έργα του λυρικού ρεπερτορίου και όχι μόνο, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τον Μαγικό Αυλό και το Ρέκβιεμ του Mozart, από την Μποέμ και την Μαντάμα Μπαττερφλάι του Puccini, από τον Ριγολέττο, την Αϊντα και την Τραβιάτα του Verdi, από τον Λόενγκριν του Wagner, από τον Καρυοθραύστη του Tchaikovsky και από τον Ρωμαίο και Ιουλιέττα του Prokofiev. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σολίστ Ελένη Βουδουράκη, Γεωργία Ηλιοπούλου, Αντωνία Καλογήρου, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Άκης Λαλούσης, Πέτρος Μαγουλάς, Δημήτρης Πλατανιάς,Γιάννης Χριστόπουλος κ.ά.

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

MUSIC ESCAPADES

Μουσική για ονειροπόλους στο ΚΠΙΣΝ

Μουσικές εξορμήσεις σε ονειρικά ηχοτοπία και εξωτικές αναζητήσεις, με αφετηρία το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Ηλεκτρονικές επιρροές και minimal αισθητική, πολύχρωμοι ήχοι, φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, ψηφιακές λούπες, θέρεμιν, κιθάρες, πλήκτρα, συνθεσάιζερ.

•             Cayetano – Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, 21:00 |Κέντρο Επισκεπτών

Πολυμουσικός και με ιδιαίτερη έμφαση στην μουσική σύνθεση, ο Γιώργος Μπρατάνης μπήκε στην δισκογραφία το 1996 με το -τότε- συγκρότημά του, “Στρογγυλό Κίτρινο”. Από το 2000 και μετά, συστήνεται ξανά στο κοινό ως “Cayetano”. Κυκλοφορεί 2 δίσκους μόνο σε βινύλια, τα οποία σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να τα βρει κάποιος αλλά η αναγνώριση ήρθε όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Focused” το 2006, μετά από τις εξαιρετικές κριτικές και το εκτενές airplay στο βρετανικό BBC. Έκτοτε, ακολούθησαν οι προσωπικοί δίσκοι “The Big Fall” (2009), “Back Home” (2010), “Once Sometime” (2012), “The Right Time” (2015), πολλές συνεργασίες, βραβεία, υποψηφιότητες και αμέτρητα remixes σε έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Παθιασμένος ταξιδιώτης -με την στενή έννοια του όρου-, ετοίμασε το Cayetano Solo Project μετά από πολύμηνη προετοιμασία και ως υλοποίηση της ιδέας που τον απασχολούσε στην επτάμηνη παραμονή του στην Κίνα, από όπου και επέστρεψε πριν από λίγο καιρό.

•             Irene Skylakaki – Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, 21:00 |Κέντρο Επισκεπτών

Η Ειρήνη Σκυλακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Σε ηλικία δεκατριών ετών απέκτησε την πρώτη της κιθάρα και από τότε δεν έχει σταματήσει να γράφει στίχους και να συνθέτει τη δική της μουσική. Κυκλοφόρησε τον πρώτο αγγλόφωνο δίσκο της ‘Wrong Direction’ τον Σεπτέμβριο του 2012, με ενορχηστρώσεις και παραγωγή Ευριπίδη Ζεμενίδη. Το πρώτο της single ‘In the Light’ ήταν η επίσημη επιλογή του Cosmote Jumping Fish για το φθινόπωρο του 2012. Tο καλοκαίρι του 2013, εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Εν Λευκώ, το Rockwave αλλά και στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Παρουσίασε την δεύτερή της δουλειά, τον δίσκο “Before Dawn” το Σεπτέμβριο του 2014 ο οποίος επελέγη από την Athens Voice ως δίσκος της χρονιάς. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ειρήνη επέστρεψε στο Λονδίνο για να κυνηγήσει το όνειρό της και εκτός Ελλάδας και να ηχογραφήσει τον τρίτο της δίσκο. Εκεί γνώρισε τον Danton Supple, παραγωγό μεταξύ άλλων του Χ&Υ των Coldplay, ο οποίος ανέλαβε να κάνει την παραγωγή του τρίτου της δίσκου.

•             King Elephant – Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, 21:00 |Κέντρο Επισκεπτών

Ο πολυπράγμων King Elephant (Γιάννης Καρράς) εκτός από ντράμερ ενός από τα πιο συναρπαστικά σχήματα σήμερα στην Αθήνα, των Baby Guru, έχει και τις δικές του μουσικές ανησυχίες και δραστηριότητες που δε θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές από το μουσικό ιδίωμα της μπάντας του. Στον πρώτο δίσκο που φέρει το όνομά του και κυκλοφόρησε από την Inner Ear μάς φιλοδώρησε με ένα φρέσκο και εξωτικό μουσικό κοκτέιλ, πάντα δομημένο γύρω από τα κρουστά, συνδυασμένα βέβαια με την δημιουργική χρήση των samples. Στο μουσικό καλειδοσκόπιό του o King Elephant καταφέρνει να χωρέσει -μεταξύ άλλων- τους τζαζ αυτοσχεδιασμούς, τις αφρικάνικες επιρροές, μπόλικη ψυχεδέλεια, γλυκόπικρα φωνητικά και ρετρό μελωδίες. Πρόσφατα, έδωσε μέσω Bandcamp για δωρεάν download το νέο του πόνημα, ένα mini-album με κομμάτια για φανταστικές διαφημίσεις (Music for Advertisements), το οποίο και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο επικείμενο live, εμπλουτίζοντάς το με δείγματα από την ρέουσα και αυτοσχεδιαστική εκδοχή της ανεξάντλητης δημιουργικότητάς του.