Στις 26, 27 και 28 Αυγούστου εθελοντές και επισκέπτες του πολιτιστικού βιωματικού φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα, περιηγηθήκαμε για έβδομη συνεχή χρονιά στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, όπου ζήσαμε στιγμές χαράς, συγκίνησης και δημιουργίας.

Επί τρεις ημέρες ταξιδέψαμε «με προορισμό» την Πάρο, ως σημείο αναφοράς και συνάντησης ναυτικών, εμπορικών και πολιτιστικών διαδρομών ανά τους αιώνες. Τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες του νησιού, βίωσαν μοναδικές εμπειρίες, με άξονα τις θεματικές διαδρομές «του μαΐστρου, του γαρμπή, της όστριας και του ορίζοντα», ενώ συμμετείχαν στις βιωματικές δραστηριότητες που είχε ετοιμάσει η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης.

Οι φωνές και τα βήματα των παιδιών που πλημμύρισαν τα σοκάκια της Μάρπησσας με αφορμή το παιχνίδι «Πάμε ταξίδι;» σήμανε την έναρξη του φεστιβάλ το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Αυγούστου. Παράλληλα, το εργαστήρι αρχαίων τεχνικών κατεργασίας μαρμάρου «Στα ίχνη του Δαίδαλου» που παρουσίασε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης καθήλωσε το κοινό, ενώ η βραδιά κορυφώθηκε με τη συναυλία του Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) στην γραφική πλατεία του «Χριστού».

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο Πίσω Λιβάδι με ιστορίες και αναμνήσεις από τα ταξίδια των Μαρπησσαίων ναυτικών. Το απόγευμα οι μικροί μας φίλοι ταξίδεψαν «στις σελίδες του πιο παράξενου βιβλίου!» στο πλαίσιο της δράσης του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ την ίδια στιγμή οι έφηβοι επισκέπτες σχεδίασαν έναν «δικό τους χάρτη της Μάρπησσας» υπό την καθοδήγηση της Νιόβης Ζαραμπούκα – Χατζημάνου. Το ίδιο βράδυ ο τσελίστας Γιώργος Καλούδης μάγεψε το κοινό και στη συνέχεια το μουσικό σχήμα Encardia μας ξεσήκωσε στους ρυθμούς της ταραντέλας και μας έκανε να σιγοψιθυρίσουμε μελωδίες από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Τα μεσάνυχτα, η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, συνεργάτης του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μας ξενάγησε στον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου μικροί και μεγάλοι έφτιαξαν «Καράβια καραβάκια» με ανακυκλώσιμα υλικά και ο Λάμπρος Λιάβας παρουσίασε τα μουσικά δίκτυα και τις διαδρομές στο Αιγαίο με τίτλο: «Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα!..».

Η καθιερωμένη τσαμπουνοπατινάδα με μουσικούς από την Πάρο και πλήθος κόσμου διέσχισε το χωριό χορεύοντας και τραγουδώντας μέχρι την κεντρική πλατεία, όπου ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού, συνέχισαν το αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι, το οποίο κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παράλληλα, το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την ομαδική εικαστική έκθεση «Διαδρομές Ατσούμπαλες» σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή με τους καλλιτέχνες Πάκυ Βλασσοπούλου, Νατάσα Μπιζά, Περσεφόνη Μύρτσου, Απόστολο Ντελάκο και Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου.

Τις Διαδρομές στη Μάρπησσα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Σ. Μπρίγγος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Κωβαίος, ο Έπαρχος Πάρου κ. Κ. Μπιζάς, ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Α. Μαρινόπουλος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κα. Α. Αντωνοπούλου, πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Πάρου και εκπρόσωποι των Συλλόγων και φορέων του νησιού. Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε και η παρουσία του Μανώλη Γλέζου.

Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης  των «Διαδρομών στη Μάρπησσα», ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Πάρου, την ΚΔΕΠΑΠ, τη Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας και ιδιαιτέρως τους κατοίκους και τους επαγγελματίες για την πολύτιμη συμβολή τους.

Ευχαριστούμε όλους όσους περπάτησαν και φέτος μαζί μας στις Διαδρομές στη Μάρπησσα.