Ο Κινητήρας, το καλλιτεχνικό δίκτυο που εδώ και δύο δεκαετίες συνδέει ανθρώπους απ’ όλες τις ηλικίες και ιδιότητες μέσα από τις παραστατικές τέχνες, ξεκινά ανανεωμένος τη φετινή σεζόν με πολλές συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

Τον Οκτώβριο, ο Κινητήρας διοργανώνει διήμερο παραστάσεων και βίντεο χορού σε συνεργασία με την ομάδα Μηδέν, τη γνωστή πλατφόρμα προβολών. Ταυτόχρονα, η περσινή νικήτρια του In Progress Feedback, η Πορτορικανή Marielys Burgos Meléndez, θα παρουσιάσει την performance Elsewhere (Αλλού) ως στρατηγική επιβίωσης και θεραπευτική πρακτική μέσα από μια εγκατάσταση χορού. Το Δεκέμβριο, ο Κινητήρας φιλοξενεί στο πρώτο του happy hour τη χορογράφο Πέρσα Σταματοπούλου και διοργανώνει το πρώτο του Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν.

Η νέα χρονιά ξεκινά με το solo της χορογράφου και εικαστικού Florence Peake που παρουσιάζει μια εναλλακτική πρόταση για τη συλλογική performance και συνεχίζεται με τη φιλοξενία (Residency) καλλιτεχνών και θεωρητικών από όλον τον κόσμο.

Παράλληλα ο Κινητήρας προετοιμάζεται για το In Progress Feedback Festival που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο. Αμέσως μετά το Πάσχα, σε συνεργασία με το νεανικό Ιρλανδικό θεατρικό φορέα Crooked House Theatre Company και τοπικούς φορείς της LGBΤ κοινότητας παρουσιάζει το project Indigo. Μπορούν το θέατρο και ο χορός να προσφέρουν τρόπους έκφρασης στη σεξουαλικότητα απελευθερώνοντάς την από κοινωνικά ταμπού και στερεότυπα; Το Μάιο, ύστερα από ένα χρόνο συστηματικής έρευνας, η Ομάδα του Κινητήρα θα παρουσιάσει το Project ΈΡΩNTAS, που σε συνδυασμό με μαθήματα, επιλεγμένα σεμινάρια, residencies, το In Progress Feedback Festival και το Indigo, θα μιλήσουν για τον έρωτα ως αναγκαιότητα, επανάσταση και κινητήριο δύναμη για αντίσταση. Η σαιζόν θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο με τη λήξη των μαθημάτων και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων από  Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και δασκάλους.

Διήμερο Performance και βίντεο χορού
8 και 9 Οκτωβρίου

Ο Κινητήρας εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Μηδέν (www.festivalmiden.gr), τη γνωστή πλατφόρμα προβολών μ’ ένα διήμερο παραστάσεων και βίντεο χορού, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά 20 έργα της τέχνης του βίντεο από 11 χώρες σε δυο ενότητες, που επιμελείται η Μαργαρίτα Σταυράκη. Στην πρώτη ενότητα με τίτλο “Keep Moving” παρουσιάζονται 13 έργα με διαφορετικούς προβληματισμούς και αισθητικά στοιχεία, που περιστρέφονται γύρω από καταστάσεις και αντικείμενα που αφορούν τον άνθρωπο και την καθημερινή του ζωή. Η δεύτερη ενότητα με τίτλο “Χορογραφίες του Ασυνείδητου” παρουσιάζει επτά ψηφιακά έργα, που βασίζονται στην παραμόρφωση του σήματος, την παραμόρφωση της εικόνας και την εικονική τρισδιάστατη απεικόνιση που δημιουργεί φανταστικούς, τεχνητούς κόσμους, μέσα από τη ματιά και την αισθητική του κάθε καλλιτέχνη.

Παράλληλα η νικήτρια του περσινού In Progress Feedback Festival του Κινητήρα, η Πορτορικανή Marielys Burgos Meléndez, θα παρουσιάσει την performance Elsewhere (Αλλού) στις 8 Οκτωβρίου στο πάρκο Ριζάρη (μετρό Ευαγγελισμός) και στις 9 Οκτωβρίου στον Κινητήρα. Πρόκειται για ένα πορτρέτο αναχωρήσεων μέσω του οποίου η καλλιτεχνική ερευνήτρια, Marielys Burgos Meléndez δημιουργεί τη δική της ποιητική για τις μετακινήσεις σε συνεχή βάση. Πλαισιωμένο από την τρέχουσα έρευνά της πάνω στην κινητικότητα και τη μετανάστευση με τίτλο “ISLA en FUGA”, το Αλλού παρουσιάζεται ως στρατηγική επιβίωσης και θεραπευτική πρακτική μέσα από μια εγκατάσταση χορού. Η Marielys επαναφέρει τις εμπειρίες της από τις μετακινήσεις, τις αλλαγές τόπων και τις μετεγκαταστάσεις μέσα από την τέχνη του βίντεο, τη δημιουργική γραφή και την επιτόπου σύλληψη και δημιουργία performance.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

Happy hour με την Πέρσα Σταματοπούλου
10 Δεκεμβρίου

Το πρώτο μας σειράς Happy Hour στον Κινητήρα, που καλεί αξιόλογους δημιουργούς από το χώρο των παραστατικών τεχνών σε μια πιο προσωπική επαφή με το κοινό, υποδέχεται την Πέρσα Σταματοπούλου.  Απόφοιτος του Conservatoire National de Région d’Art Dramatique, de Musique et de la Danse (Λυών) και του Centre International de la Danse de Paris (Παρίσι), η γνωστή χορογράφος έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες του χορού και του θεάτρου (Lario Eksson, Bruno de Dizian, Christine Bastin, Mark Tompkins, Dominique Duzinski, Γ.Κακλέας, Α.Αντύπας, Ρ.Πατεράκη, Γ.Κιμούλης, Μ.Παπαδημητρίου, Α.Κοκκίνου, Π.Κοκκινόπουλος κ.ά.), ενώ έχει παρουσιάσει έργα της σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ Χορού (Αθηνών, Καλαμάτας, Κύπρου, Στοκχόλμης, Φρανκφούρτης) και σε διάφορους άλλους πολυχώρους. Διοργανώνει σεμινάρια για χορευτές και ηθοποιούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στον Κινητήρα θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τα έργα της στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συνομιλίας με το κοινό.

Ελεύθερη είσοδος

Ρεβεγιόν στον Κινητήρα!
31 Δεκεμβρίου

Για πρώτη φορά, Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν στο Στούντιο του Κινητήρα για όσους θέλουν  να υποδεχτούν το 2017 χορεύοντας έξαλλα, συμμετέχοντας σε performances, τρώγοντας σπιτικό μπουφέ, πίνοντας αυτοσχέδια ποτά και απολαμβάνοντας πολλές κινητήριες εκπλήξεις! Καλεσμένη η DJ Miss Catalina.

Είσοδος 15€ (Απαραίτητη η κράτηση θέσεων)

Florence Peake
6 Ιανουαρίου

Η νέα χρονιά ξεκινά με το σόλο της Βρετανίδας Florence Peake, που πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό πέρσι στο BIOS. Xορεύτρια, χορογράφος και εικαστικός, συνδυάζει το σχέδιο, τη ζωγραφική και τη γλυπτική με το κινούμενο σώμα. Η τοποθεσία μιας περφόρμανς, το κοινό, ο ηχογραφημένος ή μη λόγος και το χιούμορ είναι τα σημεία κλειδιά της δουλειάς της, η οποία έχει παρουσιαστεί διεθνώς (National Portrait Gallery, BALTIC, Hayward Gallery, David Roberts Art Foundation, Yorkshire Sculpture Park, Modern Art Oxford, Chapter Arts, Cardiff, Harris Museum, Preston, Exchange, Penzance). Ως δασκάλα έχει διδάξει εκτενώς χορό, αυτοσχεδιασμό και χορογραφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς. Αντλώντας πληροφορίες και υλικό από προηγούμενα έργα της, η Florence θα παρουσιάσει στο Στούντιο του Κινητήρα τη νέα της πρόταση με τίτλο Εσύ, Εγώ, Εμείς αναφορικά με τη συλλογική performance.

Είσοδος 5€


Residencies και In Progress Feedback Festival
18 και 19 Μαρτίου

Ο Κινητήρας είναι το πρώτο Residency Centre για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα. Προσφέροντας φιλοξενία μικρής διάρκειας σε καλλιτέχνες και θεωρητικούς από όλον τον κόσμο, προάγει την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρουσίαση έργων που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Μέσα από την αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών με το κοινό δημιουργείται ένα περιβάλλον που εμπνέει την πολυπολιτισμική ανταλλαγή ιδεών, την καινοτομία και την εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας στα πρώτα στάδιά της. Κι ενώ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα φιλοξενούνται οι καλεσμένοι resident artists που θα έχουν επιλεγεί μετά από αίτηση τους με θέμα τον έρωτα (Αιτήσεις στο www.kinitiras.com έως 30 Νοεμβρίου), το In progress Feedback Festival, το οποίο το 2015-16 κατοχυρώθηκε ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή EFFE και συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα Europe for Festivals, Festivals for Europe (www.effe.eu),θα ετοιμάζεται ν’  ανοίξει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών που θα παρουσιάσουν τα υπό διαμόρφωση έργα τους στις 18 και 19 Μαρτίου στο πλαίσιο ολοήμερων προγραμμάτων με παραστάσεις και παράλληλες δράσεις. (Αιτήσεις στο www.kinitiras.com έως 31 Δεκεμβρίου.)


INDIGO EUROPEAN PROJECT
17 έως 23 Απριλίου

Αμέσως μετά το Πάσχα, ο Κινητήρας συνεργάζεται με το νεανικό Ιρλανδικό θεατρικό φορέα Crooked House Theatre Company  και  με τοπικούς φορείς της LGB  κοινότητας στο project  Indigo. Από τις 17 έως τις 23 Απρίλη μια ομάδα νέων από την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα διερευνήσουν πώς το θέατρο και ο χορός μπορούν να προσφέρουν τρόπους έκφρασης στη σεξουαλικότητα απελευθερώνοντάς την από κοινωνικά ταμπού και στερεοτυπικές συμπεριφορές. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ομάδα θα συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες-δασκάλους, δημιουργώντας μια performance, η οποία θα παρουσιαστεί στις 23 Απριλίου στον Κινητήρα.

Ο βασικός συντονιστής του Indigo είναι ο διακεκριμένος Ιρλανδός σκηνοθέτης και δάσκαλος  θεάτρου Peter Hussey, καλλιτεχνικός διευθυντής του Kildare Youth Theatre. Έχει σκηνοθετήσει διάφορα έργα με πολλούς συνεργάτες στην Ευρώπη, ιδίως με τα Théâtre Le Grand Bleu (Lille, Γαλλία), Teatro della Limonaia (Florence, Ιταλία), Rogaland Teater (Stavanger, Νορβηγία), Osmosis (Αθήνα) και με τα Erasmus+ προγράμματα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Project ΈΡΩΝTAS
6-7, 13-14, 20-21, 27-28 Μαΐου

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η Ομάδα του Κινητήρα, που αποτελείται από επαγγελματίες κι ερασιτέχνες των παραστατικών τεχνών, θα ετοιμάζει το Project ΈΡΩΝTAS. Λογοπαίγνιο των λέξεων έρωτας και γέροντας και ταυτόχρονα κρητική ονομασία ενός γνωστού για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες βοτάνου, του δίκταμου, o ΈΡΩΝTAS θα φέρει κοντά δημιουργούς όπως τη Βίκυ Αδάμου, την Άρτεμι Λαμπίρη, την Αμάλια Μπένετ, την Κατερίνα Σκιαδά, την Πέρσα Σταματοπούλου κ.ά. που σε συνεργασία με την Ομάδα, θα φτιάχνουν ένα μικρό κομμάτι σκηνικής σύνθεσης,  το οποίο με την επιμέλεια και το συντονισμό της Αντιγόνης Γύρα και τη δραματουργική επεξεργασία από το Χρήστο Πολυμενάκο και την Άννα Τσίχλη, θα εξελιχθεί σε ενιαία παράσταση που θα παρουσιαστεί όλα τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ και 8€ για φοιτητές και ανέργους

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Από το Σεπτέμβριο έως τον Ιούλιο θα πραγματοποιούνται στον Κινητήρα μαθήματα και σεμινάρια παραστατικών τεχνών από δάσκαλους και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Μετακλήσεις σημαντικών δασκάλων με πολυετή εμπειρία, χαρακτηριστικό της ταυτότητας του Κινητήρα, αλλά και νέοι καλλιτέχνες θα φέρουν έναν αέρα ανανέωσης τεχνικών και ιδεών (Alex Crow, Νίκος Δραγώνας, Ανθή Θεοφιλίδου, Νικολέτα Λεούση, Florence Peake, Χρήστος Πολυμενάκος, Άλκηστις Πολυχρόνη, Μαρία Σαλλιάρη, Gary Salomon, Κατερίνα Σκιαδά). Τέλος, σε συνεργασία με το διεθνές Skinner Releasing Institute, ο Κινητήρας φιλοδοξεί να φέρει σύντομα στην Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ιδιαίτερης τεχνικής χορού Skinner Releasing Technique.