Η χορογράφος και εικαστικός Αιμλία Μπουρίτη παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Θριάσια 2016 ένα βιωματικό συμμετοχικό δρώμενο, με τίτλο “Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια” και μία διάλεξη με θέμα “Η τέχνη σε διάλογο με ένα μεταβιομηχανικό και αγροτικό βίωμα”.

Το καλλιτεχνικό έργο δημιουργείται αποκλειστικά  για τον Ασπρόπυργο. Ο τόπος αυτός υπήρξε αποκλειστικά αγροτικός, πέρασε βίαια σε μία βιομηχανοποίηση και τώρα συνεχίζει σε μία μεταβιομηχανική περίοδο όπου η αγροτική ζωή και η δυναμική του επιστρέφουν.

Το έργο είναι βιωματικό και εμπνέεται από την  αγροτική ζωή, την καλλιέργεια της τροφής και την μεταβιομηχανική περίοδο της περιοχής.

Για πέντε ημέρες μία διαφορετική ομάδα από 15 θεατές (ενήλικες) συναντιέται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και συμμετέχουν σε ένα ιεροτελεστικό δρώμενο.

Μέσα από έναν απογευματινό περίπατο η καλλιτέχνης χαρτογραφεί βιωματικά μαζί με τους θεατές τα αγροτικά μονοπάτια της περιοχής υπογραμμίζοντας έτσι την ένωση τους με τη δύναμη της γης, την επικοινωνία με τα τέσσερα στοιχεία και ανασύρουν από τη μνήμη τους αισθήσεις μιας ξεχασμένης εμπειρίας με τη φύση στη μεταβιομηχανική της εποχή.

Κατά τη διάρκεια του βιωματικού δρώμενου γίνεται συλλογή της καλλιεργημένης τροφής μέσα από εύφορα περιβόλια καθώς συνοδεύεται από παλαιά τραγούδια της αγροτικής ζωής.

Στη συνέχεια ετοιμάζεται ιεροτελεστικά ένα συμβολικό γεύμα που αποτελείται από τα προϊόντα των περιβολιών ενώ υπογραμμίζεται η δύναμη της τροφής ως ένα μέσο  ψυχοσωματικής θρέψης και ένωσης των ανθρώπων.

Το έργο ολοκληρώνεται με προβολή βίντεο με τις μαρτυρίες παλαιών και νέων καλλιεργητών της περιοχής.

Η Αιμιλία Μπουρίτη γεννήθηκε στον Ασπρόπυργο, είναι χορογράφος και εικαστικός. Σπούδασε “Performance και visual art ” με μεταπτυχιακές σπουδές ευρωπαϊκού τύπου, επιπέδου Μaster με αντικείμενο την “Performance”,  στο  βρετανικό Πανεπιστήμιο Βrighton.

Το έργο της συνδυάζει την performance με την εικαστική εγκατάσταση καθώς δρα σε τοπικά προσδιορισμένους χώρους (site specific performance). Επίσης έχει δημιουργήσει συνδυαστικές – ολοκληρωμένες παραστάσεις (integrated performance) όπου η κίνηση του σώματος, ο λόγος, η εικαστική τέχνη και η μουσική δημιουργούν ένα δυναμικό διάλογο.

Διδάσκει περιοδικά στο Πανεπιστήμιο Fontys της Ολλανδίας. Από το 2010 διδάσκει “Κινησιολογία – Performance” στο Τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διεξάγει σεμινάρια  με αντικείμενο την “Performance” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το έργο της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό: ELIA Vienna, Grand Parade Brighton, Διεθνές Φεστιβάλ Χοροθεάτρου Βαρσοβίας, Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Special Event στη διεθνή εικαστική έκθεση «A Thousand Doors» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, ΤΒΕΧ Τεχνόπολις, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Φεστιβάλ Αισχυλείων, Φεστιβάλ Δήμου Αθηναίων, Διεθνές Φεστιβάλ «Back to Athens» Cheap Art, κ.ά.

Συμμετείχε επίσημα στο Ιαπωνικό Πρόγραμμα “2005 EU-Japan Year of People-to-People Exchanges”.