Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία Park της Σοφίας Εξάρχου επιλέχθηκε για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στο τμήμα Discovery (8/18 Σεπτεμβρίου), ανάμεσα σε σπουδαίες ταινίες σκηνοθετών από όλο τον κόσμο ενώ για τη συνέχεια το Park συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Νέων Σκηνοθετών του Σαν Σεμπαστιάν (16-24/9), στο Φεστιβάλ του Λονδίνου (5-16 Οκτωβρίου) και στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας (7-16 Οκτωβρίου).

Το Park γυρισμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο Ολυμπιακό χωριό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ταινία για την Αθήνα 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Με φόντο την παρακμή του Ολυμπιακού χωριού μια παρέα εφήβων αναζητά διέξοδο στην πνιγηρή καθημερινότητα.

Σύνοψη:

Δέκα χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004, μια παρέα αγοριών ζει ανάμεσα στις εγκαταλελειμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Τα αγόρια περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια-βίαιες απομιμήσεις των ολυμπιακών αθλημάτων- και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα. Ο μεγαλύτερος της παρέας, ο Δημήτρης(17) μαζί με την Άννα(22) – πρώην αθλήτρια- προσπαθούν να ξεφύγουν από το Χωριό με προορισμό τα τουριστικά ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων. Καθώς οι εξορμήσεις τους συνεχίζονται και τα δυο παδιά εισχωρούν όλο και πιο πολύ στις ζωές των τουριστών, η επιθυμία του Δημήτρη για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Μέσα από τις παράλληλες ιστορίες των παιδιών του Ολυμπιακού χωριού, το Park σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας χαμένης γενιάς. Μέσα από τις εικόνες των εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, τα ερείπια και τα παρηκμασμένα τουριστικά θέρετρα, η ταινία διατρέχει το “ένδοξο” παρελθόν της χώρας έως την παρακμή του σήμερα παρουσιάζοντας μια κοινωνία, που ήταν απροετοίμαστη για τη βίαιη πτώση. Σε αυτό το απομεινάρι του παρελθόντος, η ανάγκη των παιδιών ν’ ανήκουν κάπου γίνεται επιτακτική και οι προσπάθειές του όλο και πιο άγριες και απελπισμένες.

Βιογραφικό Σοφίας Εξάρχου:

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και θέατρο στο Stella Adler Studio of Actingστη Νέα Υόρκη. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της απουδές στη σχολή ESAV στην Τουλόυζη. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη σε μεγάλου μήκους ταινίες και διαφημιστικά. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει 2 μικρού μήκους ταινίες, την Απόσταση και τη βραβευμένη Mesecina. To 2014, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Sundance Screenwriters & Directors’ Lab. Το Park είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της και έχει ήδη αποσπάσει διάφορα διεθνή βραβεία στο στάδιο της ανάπτυξης σεναρίου (Works in Progress Award, Karlovy Vary Film Festival /Eurimages development award, Cinelink-Sarajevo Film Festival, CNC development award, Crossroads-Thessaloniki Film Festival).

Συντελεστές:

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Κίτσος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ενούκι Γκβενετάτζε, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώργος Παντελεάκης, Thomas Bo Larsen, Τζούλιο Κατσής, Γκόγκα Τσικλαούρι, Ντάβιντ Σίμτσακ, Μινέλλα Μπαλλή, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζεγκίνογλου, Μάριο Τζούτι, Σάββας Μπαλαχαζβίλι, Γιώργος Μοναστηριώτης, Τεό Αγγέλοφ. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Monika Lenczewska. Σκηνογράφος: Πηνελόπη Βαλτή. Ενδυματολόγος: Μάρλι Αλειφέρη. Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου- Κώστας Βαρυμποπιώτης- Περσεφόνη Μήλιου- Βάλια Τσίρου. Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Σοφία Εξάρχου. Μουσική: the Boy, Παραγωγή: Neda Film, Faliro House. Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ, Madants, Σοφία Εξάρχου. Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος. Συμπαραγωγοί: Klaudia Smiejia, Beata Rzezciczek. World Sales: Stray dogs

Με την υποστήριξη του Sundance Institute και του Ιδρύματος Ωνάση

https://www.facebook.com/PARKthefilm/?fref=ts

Το Park θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες τον χειμώνα του 2017.