Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

100 Χρόνια Καραγάτσης

100 Χρόνια Καραγάτσης
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας παρουσιάζουν, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την ομαδική έκθεση Θεσσαλών καλλιτεχνών 100 Χρόνια Καραγάτσης - Διαρκής Πηγή Έμπνευσης.

Το 2008 είχε ανακηρυχθεί ως έτος Καραγάτση καθότι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του  κορυφαίου Θεσσαλού πεζογράφου. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, συμμετέχοντας στο έτος Καραγάτση, είχε επιλέξει κείμενα του συγγραφέα που περιγράφουν το Θεσσαλικό κάμπο, τη Λάρισα, τη Γεωργική Σχολή, τον Πηνειό, τα Τέμπη, τον Όλυμπο, τον Κίσσαβο.

Έτσι λοιπόν η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας  κάλεσε ζωγράφους να εμπνευστούν από τα κείμενα αυτά, εμβαθύνοντας στο συγγραφικό έργο του Καραγάτση και να φιλοτεχνήσουν έργα με θέμα: « Ο Καραγάτσης, οι ήρωες του και οι περιγραφές των Θεσσαλικών τοπίων μέσα από το έργο του». Συγκεντρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός  έργων τα οποία  εκτέθηκαν  στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας για διάστημα δύο μηνών.

Παράλληλά την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 και ώρα 11.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων  θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση- αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και τη ξεχωριστή προσωπικότητα του Φλωμπέρ  της νεοελληνικής πεζογραφίας Μ. Καραγάτση,  συγγραφέα που ύμνησε το Θεσσαλικό χώρο.

Σχετικές ειδήσεις
22.12.2016 12:55
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου παρουσιάζει την έκθεση "προσφορά - Ι", στην οποία παρουσιάζονται έργα τέχνης κορυφαίων εικαστικών δημιουργών, τα οποία έγιναν δωρεά προς τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν: Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
11.07.2016 16:23
Η έκθεση-αφιέρωμα του κ. Γεώργιου Λαζόγκα θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2016.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Έκθεση του Stelarc στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας
18.05.2016 13:15
Έκθεση με οπτικοακουστικό υλικό και ντοκουμέντα από την πρόσφατη δουλειά του διάσημου Αυστραλού, Κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Stelarc, εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας (Περιστύλιο).