Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στη 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα

Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στη 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα

Μέχρι και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έχουν την ευκαιρία οι φίλοι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να επισκεφθούν την έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη», που φιλοξενείται από τις αρχές Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις τελευταίες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, στις 12:00 και στις 15:00. (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)

Στη συνέχεια, ένα τμήμα της έκθεσης θα ταξιδέψει στη Μόσχα ως μέρος του προγράμματος που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (VDNH) από τις 7 έως και τις 11 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα. Η συμμετοχή του ΚΜΣΤ θα περιλαμβάνει και δύο διαλέξεις με θέμα την σχέση Τέχνης και Τυπογραφίας ιστορικά και στην σύγχρονη δημιουργία που θα δώσουν η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και η επιμελήτρια του ΚΜΣΤ Ειρήνη Παπακωνσταντίνου .

Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Μόσχας παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1930) από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ, μαζί με 16 πρωτότυπα βιβλία-καλλιτεχνήματα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. (Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Θοδωρής Λάλος, Μαρία Λοιζίδου, Εύα Μαραθάκη (σε συνεργασία με την Giulia Casartelli),, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μαρία Παπαδημητρίου , Γιώργος Τσεριώνης, Αναστασία Μηνά & Μαρία Οικονομοπούλου, Ιφιγένεια Σδούκου, Μάριος Ελευθεριάδης, Λίζη Καλλιγά , Λήδα  Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Αρφαράς)

Η έκθεση εστιάζει στην συνέργεια ανάμεσα στην εικαστική εικόνα και τον γραπτό λόγο. Από τον διάλογο αυτό προκύπτει η παραγωγή περιορισμένου αριθμού βιβλίων ή ακόμη και ενός μοναδικού αντιτύπου. Το βιβλίο ως σύνθετο αντικείμενο τέχνης υπήρξε πολύ διαδεδομένο τον 20ο αιώνα και ονομάστηκε “livre d’artiste” – “βιβλίο-καλλιτέχνημα”. Σημαντικοί καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας συνέβαλαν στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού αυτού είδους και έθεσαν τις βάσεις για τον σύγχρονο γραφιστικό σχεδιασμό.

Όλη η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας.

Αναλυτικά η συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου
17.00-18.00 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΔΙΑΛΕΞΗ
«Οι τυπογραφικοί πειραματισμοί στη ρωσική πρωτοπορία και τα παραδείγματα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ»
Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου
18:30-20:00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Γιατί η Ελλάδα ΙΙ: Το βάρος του παρελθόντος, το αρχείο του παρόντος και οι τακτικές του μέλλοντος» με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμών και συγγραφέων και με θέμα τη διαχείριση και τις δυνατότητες του πολιτισμού αλλά και την ιδιαιτερότητα του παραδείγματος της Ελλάδας.
Συμμετέχουν οι: Έλενα Πατάκη, Μικέλα Χαρτουλάρη, Μαρία Τσαντσάνογλου, Χρήστος Χρυσόπουλος

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου
16:00-17:00 –  ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ – ΔΙΑΛΕΞΗ
«Το βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης και καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός τέχνης- Επιμελήτρια ΚΜΣΤ

Σχετικές ειδήσεις
Παράταση των δύο εκθέσεων του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών
25.01.2017 12:54
Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η λειτουργία των δύο εκθέσεων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, «Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι. Υποθετικοί Χοροί» και «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου.
Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα»
01.12.2016 16:47
Διπλή παρουσία για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αυτές τις μέρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Αφορμή αποτελούν τόσο η μεγάλη έκθεση-πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου στο Κρατικό Μουσείο Manege στη ρωσική μεγαλούπολη, αλλά και η ομιλία της διευθύντριας του ΚΜΣΤ Μαρίας Τσαντσάνογλου στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Η επανάσταση του χρώματος: νέα έκθεση με έργα της Συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ
07.09.2016 11:38
«Η Επανάσταση του χρώματος», είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης-παραγωγής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Μονή Λαζαριστών από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2016, σε επιμέλεια της Αγγελικής Χαριστού.
Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
12.04.2016 11:32
H Τυπογραφία είναι η τέχνη της αποτύπωσης γραπτού λόγου και εικόνων σε χαρτί, ύφασμα, μέταλλο ή άλλο υλικό με τη βοήθεια τεχνικών μέσων και συνήθως σε μαζική κλίμακα.